Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Helsingin Kivikon neuvostosotavankien hautapaikalla ilkivaltaa

Jaa

Helsingin Kivikon neuvostosotavankien hautapaikalla on tehty ilkivaltaa toukokuussa kahdesti. Hautapaikkoihin kohdistuva ilkivalta on tuomittavaa.

Helsingin Kivikon neuvostosotavankien hautapaikalla on tehty ilkivaltaa toukokuussa kahdesti. Hautapaikalle on haudattu 34 neuvostosotilasta, joista suurin osa on sotavankileirin vankeja. 

Ilkivallasta on tehty rikosilmoitus ja Helsingin poliisi on kirjannut rikosilmoituksen vahingontekona ja hautarauhan rikkomisena. Hautakohteisiin kohdistuva ilkivalta ei ole sallittua, vainajia tulee kunnioittaa Suomen lakien mukaisesti. Hautoihin kohdistuva ilkivalta täyttää hautarauhan rikkomisen tunnusmerkit.

”Poliisi on aloittanut asiassa esitutkinnan. Mahdollisia asiaan liittyviä lisätietoja voi ilmoittaa poliisille alla näkyvään sähköpostiosoitteeseen”, kertoo rikoskomisario Ville Niskanen Helsingin poliisilaitokselta. 

Geneven rauhansopimuksen mukaisesti Suomi on sotien päättymisestä lähtien sitoutunut hoitamaan Suomen alueella olevien venäläisten (neuvostoliittolaisten) sotilaiden ja sotavankien hautoja. Oikeusvaltion ja sivistysvaltion periaatteisiin kuuluu noudattaa sopimuksia ja kunnioittaa myös vieraan vallan sotavainajia, tätä periaatetta Suomi noudattaa. 

Venäläisten sotavainajien hautojen hoito Suomessa perustuu Suomen hallituksen ja Venäjän federaation hallituksen välillä solmittuun sopimukseen. Sopimuksen taustalla on Genevessä 12. päivänä elokuuta 1949 tehtyjen yleissopimusten asianomaiset määräykset. 

”Valtiosopimus on edelleen voimassa ja se sekä Geneven rauhansopimus velvoittavat Suomen valtion hoitamaan hautoja. Hautapaikkoihin kohdistuva ilkivalta on tuomittavaa. Mikäli hautakohteisiin kohdistuu ilkivaltaa tai muuta epäasiallista toimintaa, asia siirtyy poliisitutkintaan”, kertoo johtaja Anu Liljeström Itä-Suomen aluehallintovirastosta.

Valtiosopimuksen mukaan Venäjän federaation hallituksella on vastaavasti velvoite turvata Venäjän alueella olevien suomalaisten sotilaiden hautapaikkojen ja muistomerkkien suojelu ja oikeus niiden säilyttämiseksi.

”Jokaisella ilkivallanteolla on valitettavia seurannaisvaikutuksia myös Suomen viranomaisten ja Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen mahdollisuuksiin hoitaa asianmukaisella tavalla Venäjällä olevia suomalaisten sotilaiden hautapaikkoja ja niiden muistomerkkejä”, korostaa Sotavainajien muiston vaalimisyhdisty ry:n puheenjohtaja Pertti Suominen.

Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys vastaa valtionsopimuksen käytännön toimista Suomessa. Hautojen hoitotehtävää hoitaa Itä-Suomen aluehallintovirasto tekemällä hoitosopimukset eri tahojen kanssa venäläisten hautapaikkojen ja muistomerkkien hoitamisesta.

Lisätietoja

Lisätietoja hautapaikoista
puheenjohtaja Pertti Suominen, 050 355 7222, etunimi.sukunimi@sotavainajat.net, Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ry,  

Lisätietoja hautojen hoidosta
johtaja Anu Liljeström, 0295 016 224, etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätietoja poliisi
Helsingin poliisi, rek.helsinki@poliisi.fi

Avainsanat

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vichtis vatten ansöker om miljötillstånd för ett nytt reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse i södra Nummela – vattnen skulle ledas till Sjundeå å20.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Vichtis vattens miljötillståndansökan för ett reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse är under behandling hos regionförvaltningsverket. Ansökan kan läsas i Databasen över vatten- och miljötillstånd ylupa.avi.fi. Åsikter om ansökan kan lämnas till regionförvaltningsverket senast 29.7.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye