Calefa Oy

AmbiHeat-lämpöpumppulaitos vauhdittaa Kotkan Energian hiilineutraaliustavoitetta

Jaa

Kotkan Energia tavoittelee täysin hiilineutraalia energiantuotantoa vuoteen 2030 mennessä. Hukkalämpöä kaukolämpöverkkoon jalostava AmbiHeat-lämpöpumppulaitos on yhtiön seuraava askel hiilineutraaliuden tiekartalla.

AmbiHeat-laitos tulee tuottamaan hukkalämmöllä 15–20 prosenttia koko Kotkan kaupungin kaukolämmön tarpeesta.
AmbiHeat-laitos tulee tuottamaan hukkalämmöllä 15–20 prosenttia koko Kotkan kaupungin kaukolämmön tarpeesta.

Hukkalämpö tulee kattamaan jopa 20 prosenttia kaukolämmön tarpeesta Kotkassa 

Calefan 10 MW AmbiHeat-lämpöpumppulaitos tulee tuottamaan hukkalämmöllä 15–20 prosenttia koko Kotkan kaupungin kaukolämmön tarpeesta. Tämä vähentää Kotkan Energian hiilidioksidipäästöjä 8621 tonnia vuodessa, mikä vastaa jopa 15 000 ihmisen edestakaista lentoa Müncheniin.  

“Hukkalämpöjen hyödyntäminen lämpöpumppujen avulla olivat alusta alkaen mukana hiilineutraaliustavoitteemme saavuttamiseksi mietityissä keinoissa. Markkinavuoropuhelun ja julkisen tarjouskilpailun kautta päädyimme lopulta Calefan ratkaisuun, joka kattoi tarpeemme kokonaistoimituksesta”, kertoo Jani Rautkoski, Kotkan Energian projektipäällikkö. 

Calefan toimittama lämpöpumppulaitos ei suinkaan ole ainoa Kotkan Energian askel kohti hiilineutraaliutta. Yhtiöllä on suunnitteilla useita kehityshankkeita, joista yhtäaikaisesti lämpöpumppulaitoksen kanssa on meneillään Hovinsaaren voimalaitoksen yhteyteen liitettävä sähkökattila. 

“Olemme vahvasti tiellä hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 mennessä”, Jani Rautkoski kertoo Kotkan Energian työstä hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi. 

AmbiHeat-laitoksen kokonaistoimitus selkeyttää urakkarajapintoja 

Lämpöpumppulaitos on kooltaan noin 700 m2 ja sisältää kahdeksan lämpöpumppua, jotka jalostavat tehdasintegraatin käsitellyistä jätevesistä tulevan matalalämpöisen hukkalämmön 90-asteiseksi kaukolämmöksi.  

Lämpöpumppujen lisäksi Calefan toimittamaan, erilliseen metallirunkoiseen rakennukseen sijoitetaan sähköautomaatiokeskus. Kotkan Energia vastaa laitoksen betonialustan rakentamisesta, sekä kaukolämpöverkoston uusimisesta ja tehdasalueelle tulevien siirtopiirien rakentamisesta. 

“Halusimme säilyttää projektin urakkarajapinnat mahdollisimman selkeänä ”, toteaa Jani Rautkoski. 

“Tiedostimme myös alusta alkaen, että oma organisaatiomme ei ole kovin iso, joten kokonaisvaltainen toimitus vastasi omiin resursseihimme paremmin”, hän jatkaa. 

AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksia voidaan toimittaa sekä modulaarisina, asiakkaan tiloihin sijoitettavina kokonaisuuksina tai erillisenä rakennuksena. Kotkan Energialle Calefa rakentaa erillisen laitosrakennuksen, johon tuodaan tekniikka, sekä rakennetaan kokonaisjärjestelmäautomaatio.  

“Käytännössä toimitamme lämpöpumppulaitoksen täysin käyttövalmiina, ja koulutamme myös Kotkan Energian henkilökunnan laitoksen osaajiksi. Käyttöönoton jälkeen voimme myös valvoa etänä ja optimoida laitosta”, Petri Vuori toteaa. 

600 rekkakuormallista vähemmän polttoaineita 

Kokonaistoimituksella Calefalta toimitettava laitos tulee suuntaamaan Kotkan Energian energiantuotantoa polttamattomaksi, vähentäen fossiilisten polttoaineiden käyttöä kaukolämmöntuotannossa merkittävästi.  Lisäksi myös turpeen ja puupolttoaineiden käytön kannalta tämä tarkoittaa vuositasolla jopa 600 rekkakuormaa vähemmän. 

Calefan Petri Vuoren mukaan matalalämpöinen hukkalämpö on myös hyötysuhteeltaan järkevä vaihtoehto polttamalla tuotetun energian korvaamiselle. Verrattuna esimerkiksi ulkoilmasta ilmavesilämpöpumpuilla tuotettavaan energiaan saadaan hukkalämmöstä huomattavasti parempi hyötysuhde.   

“Tämä on investointi, jolla pystytään pienentämään huomattavasti polttamiseen perustuvaa kaukolämmön tuotantoa”, tiivistää Jani Rautkoski AmbiHeat-laitoksen vaikutuksia. 

Laitoksen käyttöönotto syksyllä 2025 

Laitos valmistuu suunnitelmien mukaan kesällä 2025, ja sen käyttöönotto on arvioitu olevan elo-syyskuussa. 

 “Aikataulu on tiukka, mutta kyllä on luottavainen olo siitä, että projekti saadaan hyvin vietyä yhdessä maaliin asti. Jo hankintavaiheessa meille jäi todella hyvä kuva Calefan tekemisen tasosta ja joustavuudesta", kertoo Jani Rautkoski Kotkan Energialta.

Myös Calefan toimitusjohtaja Petri Vuori kokee yhteistyön olleen sujuvaa alusta alkaen. Hän myös korostaa Kotkan Energian esimerkin merkittävyyttä koko Suomen teollisuuden kannalta. 

“Kotkan Energian hukkalämmön talteenottohanke on hyvää suunnannäyttöä teollisuuden hukkalämmön hyödyntämisen saralla”, Vuori toteaa. 

Lyhyesti Kotkan Energiasta

Kotkan Energia on Kotkan kaupungin omistama energiakonserni, joka tarjoaa monipuolisia energiapalveluita- ja tuotteita. Kaukolämmön lisäksi Kotkan Energia toimittaa teollisuuden tarpeisiin höyryä, sähköä ja maakaasua. Vuonna 2023 yhtiö hallinnoi 2283 kaukolämpöliittymää ja myi kaukolämpöä yhteensä 372 GWh edestä. 

Kotkan Energia toimittaa myös sähköautojen latauspalveluita, aurinkopaneeleja ja muita älykkäitä energiapalveluita koko Suomen alueelle. Energiakonserni on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Vuori
040 553 4427
petri.vuori@calefa.fi

Kuvat

Kotkan Energian Jani Rautkoski
Kotkan Energian Jani Rautkoski on tyytyväinen uuteen yhteistyöhön.
Lataa
Modulaarinen AmbiHeat-lämpöpumppulaitos tuottaa energiaa ympäristön energianlähteistä, kokonaan ilman CO2-päästöjä.
Modulaarinen AmbiHeat-lämpöpumppulaitos tuottaa energiaa ympäristön energianlähteistä, kokonaan ilman CO2-päästöjä.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Calefa Oy

Favoritilla satsataan energiatehokkuuteen ja työolosuhteisiin8.12.2022 08:48:22 EET | Tiedote

Lämpöpumppujärjestelmä hyödyntää muovituotannon ylijäämälämmöt Favorit Tuotteen kiinteistöjen lämmityksessä sekä kasvualustojen kuivausprosessissa Järjestelmä jäähdyttää tuotantotilat noin 20-asteisiksi ympäri vuoden Tuotannollisena etuna on nopeampi tuotantosykli sekä tehostusta tasalaatuisuuteen, kun tavoitelämpötiloissa pysytään ympäri vuoden Järjestelmän myötä tehtaan ostoenergiantarve ja ympäristöjalanjälki ovat pienentyneet pysyvästi Ulkolämpötilamittari näyttää kesäkuumalla 35 astetta auringon paahtaessa taivaan täydeltä. Etenkin tällaisina päivinä muovitehtailla painiskellaan tuotantotiloissa korkealle nousevien sisälämpötilojen kanssa. Ongelma on ollut tuttu myös Biolan-kompostoreistaan tunnetun Favorit Tuotteen tehtaalla Eurassa. Rotaatiovalu-uunien sisällä lämpötila on parhaimmillaan 250 astetta. Hyvästä eristyksestä huolimatta osa tuosta lämmöstä hohkaa väkisinkin ulos tuotantotilaan. Tästä syystä johtuen monella muovitehtaalla työskennellään myös talvisaikaan hellekeleihin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye