Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen hankkiman linja-autoliikenteen kesäkausi alkaa (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)

Jaa

Kesäaikataulut astuvat voimaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen hankkimassa linja-autoliikenteessä 3.6.2024. ELY-keskus hankkii liikennettä usealla eri reitillä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella. Aikataulut pysyvät pääosin ennallaan edelliseen kesään verrattuna, mutta joidenkin reittien liikenteeseen tehdään muutoksia. Raahen seudulla vuorojen määrää lisätään uuden sopimuskauden käynnistyessä.

Bussipysäkin liikennemerkki kesämaisemassa.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Jokilaaksot

Jokilaaksojen alue muodostuu Pohjois-Pohjanmaan maakunnan eteläosasta. ELY-keskus hankkii Jokilaaksojen alueella liikennettä reiteillä Reisjärvi–Sievi–Ylivieska, Hiekkasärkät–Kalajoki–Ylivieska, Pyhäsalmi–Haapajärvi–Nivala–Ylivieska–Oulainen, Kalajoki–Oulainen–Haapavesi–Kärsämäki ja Pyhäntä–Pulkkila–Haapavesi–Ylivieska. Useilla vuoroilla on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Ylivieskan rautatieasemalla. Ylivieskan seudun vuorot palvelevat myös työmatkustajia.

Kalajoen ja Kärsämäen välisten vuorojen aikatauluja muutetaan 3.6.2024 alkaen. Maanantaista lauantaihin ajettava vuoro Kalajoelta saapuu Kärsämäelle klo 14.00 ja paluuvuoro Kärsämäeltä lähtee Kalajoelle klo 15.00. Muutoksen seurauksena parannetaan vaihtoyhteyksiä valtatien 4 linja-autoliikenteeseen Kärsämäellä.

Jokilaaksojen aluetta palvelee lisäksi reitti Kokkola–Kalajoki–Raahe (ks. Raahen seutu).

Kainuu

ELY-keskus hankkii Kainuussa liikennettä reiteillä Kuhmo–Sotkamo–Kajaani, Kuusamo–Suomussalmi–Kajaani, Puolanka–Paltamo–Kajaani ja Kuhmo–Nurmes. Useilla vuoroilla on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Kajaanin tai Nurmeksen rautatieasemilla. Kajaaniin ajettavat vuorot palvelevat myös työmatkustajia ja toisen asteen opiskelijoita. Kuusamon ja Suomussalmen väliset vuorot ajetaan kesäkaudella Hossan kautta.

Päällystystöiden vuoksi Kuhmon ja Kajaanin väliseen liikenteeseen tehdään aikataulumuutoksia ajalle 3.6.–6.8.2024. Kuhmosta Sotkamon kautta Kajaaniin maanantaista sunnuntaihin lähtevää vuoroa aikaistetaan siten, että vuoro lähtee Kuhmosta klo 12.20 ja Sotkamosta klo 13.10. Muutos vaikuttaa myös muiden reitin varren pysäkkien ohitusaikoihin. Vuoron saapumisaika Kajaaniin pysyy ennallaan.

Kainuuta palvelevat lisäksi reitit Kajaani–Vaala–Utajärvi–Oulu ja Suomussalmi–Puolanka–Oulu (ks. Oulujokivarsi).

Koillismaa

ELY-keskus hankkii Koillismaalla liikennettä reitillä Kemijärvi–Kuusamo sekä osan reitillä Kuusamo–Oulu ajettavista linja-autovuoroista. Vuoroilla on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Kemijärven tai Oulun rautatieasemilla. Kemijärven ja Kuusamon väliset vuorot ajetaan Suomutunturin, Käylän ja Rukan kautta.

Koillismaata palvelee lisäksi reitti Kuusamo–Suomussalmi–Kajaani (ks. Kainuu).

Oulujokivarsi

ELY-keskus hankkii Oulujokivarressa liikennettä reiteillä Kajaani–Vaala–Utajärvi–Oulu ja Suomussalmi–Puolanka–Oulu. Vuoroilla on vaihtoyhteyksiä junaliikenteeseen Oulun rautatieasemalla. Vaalan suunnasta Ouluun ajettavat vuorot palvelevat myös työmatkustajia. 

Osa Vaalan ja Oulun välisistä vuoroista ajetaan kesäkaudella Rokuan kautta. Suorien vuorojen lisäksi Rokualle ja takaisin pääsee vaihdollisilla yhteyksillä. Vaihdollisiin yhteyksiin sisältyy vaihto linja-auton ja junan välillä Vaalan tai Utajärven rautatieasemalla.

Raahen seutu

ELY-keskus hankkii Raahen seudulla liikennettä reiteillä Oulu–Raahe, Kokkola–Kalajoki–Raahe ja Paavola–Ruukki–Raahe. Liikenne on juuri kilpailutettu uudelleen, ja uuden sopimuskauden liikenne käynnistyy kesäkauden alkaessa.

Vuoroja Oulun ja Raahen välillä lisätään. Kesäkaudella vuoroja kulkee kuusi kumpaankin suuntaan, kun edellisenä kesänä vuoroja on kulkenut kumpaankin suuntaan vain kolme. Uudet vuorot parantavat erityisesti arkipäivien työmatkayhteyksiä: aamuisin vuoroja saapuu Oulusta Raaheen klo 6.40, 7.40 ja 9.40, ja iltapäivällä paluuvuorot lähtevät klo 15.40 ja 16.30. Vuorot Raahesta Ouluun saapuvat aamuisin klo 7.55 ja 8.55, ja paluuvuorot lähtevät iltapäivisin klo 15.15 ja 18.00. Lisäksi vuorotarjontaa lisätään uudella arki-iltojen vuorolla, joka lähtee Raahesta Ouluun klo 19.15.

Myös Kalajoen ja Raahen välillä käynnistyy uusia arkipäivävuoroja. Uudet vuorot saapuvat Kalajoelta Raaheen klo 7.40 ja 14.00, ja paluuvuorot lähtevät klo 7.45 ja 14.05. Vuorot on suunniteltu erityisesti toisen asteen opiskelijoiden tarpeista.

Paavolan ja Raahen välinen liikenne pysyy ennallaan lukuun ottamatta lauantailiikennettä, joka lopetetaan vähäisten matkustajamäärien vuoksi. Samalla päättyy Oulun ja Oulaisten välinen liikenne kesäkaudella.

Lipputuotteet ja aikataulut

Lipputuotteita linja-autovuoroihin myydään linja-autoissa käteisellä sekä yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla. Kertalippuja on saatavilla myös Matkahuollon aikatauluhausta sekä Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta.

Työmatkustajien ja muiden säännöllisesti matkustavien kannattaa hankkia Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sarjalippu, jolla matkustaminen on kertalippua edullisempaa. Lisäksi mobiilisovelluksesta on saatavilla eri yhteysväleille kausilippuja, joilla voi matkustaa 30 vuorokauden aikana rajoittamattomasti ELY-keskuksen hankkimassa liikenteessä.

Vuorojen aikataulut ovat saatavilla Matkahuollon aikatauluhausta, reittioppaasta ja Reitit ja liput -mobiilisovelluksesta sekä Google Mapsista. Aikatauluja on saatavilla myös linja-autoista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Asiakaspalautteet: Liikenteen asiakaspalvelu, www.palautevayla.fi/aspa

Puh:0295 020 600

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Saaristomerellä runsaasti sinilevähavaintoja, esiintymiä myös Lounais-Suomen sisävesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)20.6.2024 12:20:58 EEST | Tiedote

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet tällä viikolla runsaasti monin paikoin Saaristomerta, ja havaintoja on tullut myös Lounais-Suomen järviltä. Sinilevää on havaittu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannassa. Havaintoja on tallennettu myös Rotarien seurantaan sekä Vesi.fi-palveluun. Lämpimällä säällä leväesiintymät voivat runsastua entisestään, tuulinen sää puolestaan sekoittaa vesimassaa ja estää laajojen levälauttojen muodostumista.

Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet kääntyneet laskuun, tulvahuiput takana myös muualla Vuoksen vesistöalueella (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)19.6.2024 11:06:25 EEST | Tiedote

Kuiva toukokuu ja suuret juoksutukset ovat kääntäneet Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet laskuun. Tulvahuiput jäivät selvästi aiemmin keväällä ennustettua alemmas. Saimaa on kuitenkin edelleen 55 cm ja Pielinen 25 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Vesistöalueen muut järvet ovat jo pääosin lähellä tavanomaisia kesäkorkeuksia tai niiden alapuolella. Uhkaava tulvatilanne oli muistutus siitä, että tulviin varautumiseen tulee kiinnittää vesistöalueella huomiota myös tulevaisuudessa.

Riksomfattande understöd för miljöfostran, särskilt för projekt som rör våra vatten18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Hur hör en å och dess avrinningsområde samman? Hur mycket mikroplaster finns det i vår närliggande sjö och varifrån kommer de? Hurudant liv finns det i vattnet? Hur kan vi få människor att engagera sig ännu mer för att göra bästa möjliga talkoarbete för småvatten? Bland annat dessa frågor möter man i projekt inom miljöfostran och -upplysning som i år får projekttunderstöd för miljöfostran och -upplysning från NTM-centralen i Mellersta Finland. Ansökan om understöd var riksomfattande.

Valtakunnallisia ympäristökasvatuksen avustuksia erityisesti vesiimme liittyviin hankkeisiin18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Miten joki ja sen valuma-alue liittyvät toisiinsa? Miten paljon lähijärvessämme on mikromuoveja ja mistä ne tulevat? Millaista elämää vedessä on? Miten saadaan ihmiset entistä innokkaammin mukaan talkoilemaan pienvesien parhaaksi? Muun muassa näiden kysymysten äärellä ollaan ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankkeissa, jotka saavat tänä vuonna ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Avustushaku oli valtakunnallinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye