ELY-keskukset

Bussiliikenteeseen muutoksia kesäkauden alussa (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo)

Jaa

Sopimusliikenteen kilpailutusten myötä Iisalmen ja Varkauden paikallisliikenteen liikennöitsijä vaihtuu 3.6.2024 alkaen. Myös kilpailutetussa maaseutuliikenteessä tapahtuu liikennöitsijämuutoksia useilla yhteysväleillä. Lisäksi viikonloppuvuoroja joudutaan karsimaan joillain yhteysväleillä.

Bussi seisoo aurinkoisessa paikassa.
Kesäkausi tuo muutoksia Itä-Suomen bussiliikenteen aikatauluihin ja liikennöitsijöihin. Canva

Pohjois-Savon ELY-keskus kilpailutti viime talvena Iisalmen ja Varkauden paikallisliikenteet. Kilpailutuksen myötä Iisalmen paikallisliikenteen liikennöitsijä vaihtuu kesäkuun alusta. Jatkossa Iisalmen paikallisliikenteen bussivuoroja hoitaa Savonlinja Oy. Varkauden paikallisliikenteen ja Varkaus-Joroinen lähiliikenteen liikennöitsijänä aloittaa 3.6.2024 alkaen Soisalon Liikenne Oy.

Liikennöitsijöiden vaihtuminen ei aiheuta paikallisliikenteen lippuihin tai hintoihin muutoksia, vaan entiset lipputuotteet käyvät jatkossakin. Lisäksi Varkauden seudulle tulee uutena vaihtoehtona Keski-Savon kausilippu, jolla voi matkustaa Pieksämäen ja Varkauden paikallisliikenteissä sekä Varkaus-Joroinen ja Varkaus-Pieksämäki yhteysväleillä. Uusilla sopimuksilla on ilmastopositiivisia vaikutuksia, sillä Iisalmen ja Varkauden paikallisliikenteiden bussit kulkevat jatkossa biodieselillä.

Iisalmessa paikallisliikenne jatkuu nykymuodossaan ilman vuoromuutoksia. Varkauden paikallisliikenteen linja 1 on jatkossa yhdistelmä aiemmin ajetuista linjoista 1 ja 2. Linjojen yhdistämisellä parannetaan aikatauluvarmuutta, sillä se mahdollistaa aiempaa väljemmän ajoajan (nykyisin liian kireälle) Taulumäki– Sairaala-välille. Varkaus-Joroinen lähiliikenteen reittien lähtö- ja päätepysäkiksi on yhtenäistetty Varkaudessa Kuoppakangas. Kuvansin linja on muutettu kulkemaan Lemmikkitien kautta. 

Muutoksia liikennöitsijöissä kesäkauden alusta 

Pohjois-Savon ELY-keskus kilpailutti keväällä 2024 sopimusliikenteitään. Kilpailutuksen perusteella 3.6.2024 alkavalla kesäkaudella liikennöitsijä vaihtuu useammilla yhteysväleillä. Sonkajärvi-Iisalmi bussivuoroja liikennöi jatkossa Linja-autoliike Veljekset Laitinen Oy, Iisalmi-Pielavesi-Keitele vuoroja Oy Rytkönen&Co ja Varpaisjärvi-Iisalmi sekä Joensuu-Iisalmi vuoroja Mika K. Niskanen Oy. Lieksa-Nurmes yhteysväliä liikennöi Savo-Karjalan Linja Oy ja Varkaus-Heinävesi-Joensuu liikennettä Soisalon Liikenne Oy. Varkaus-Pieksämäki bussivuoroja liikennöi Rautalammin Auto Oy ja Pertunmaa-Mikkeli vuoroja Ihastjärven Linja Oy. Osalla yhteysväleistä on myös markkinaehtoista liikennettä. 

Kesäkuun alusta alkavien sopimusliikenteiden aikatauluja ja reittejä on kilpailutuksen yhteydessä muutettu sekä osa kannattamattomista vuoroista jouduttu lakkauttamaan. Ajantasaiset aikataulut löytyvät Matkahuollon sivuilta ja liikennöitsijöiltä.

Määrärahojen niukkuus syynä viikonloppuyhteyksien loppumiselle

Pohjois-Savon ELY-keskuksen käytössä oleva joukkoliikenteen määräraha on vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Määrärahaa on myönnetty noin 20 % vähemmän kuin mikä olisi välttämätöntä nykyisen joukkoliikenteen palvelutason säilyttämiseksi. Määrärahan niukkuudesta ja yleisen kustannustason noususta johtuen ELY-keskus on joutunut karsimaan etenkin lauantaisin ja sunnuntaisin ajettavista bussivuoroista sekä joistain kesäliikenteistä, joissa ei ole ollut riittävästi matkustajia. Kesäkauden alusta ELY-keskus lakkauttaa osan viikonloppuvuoroista yhteysväleillä Mikkeli-Juva-Sulkava, Iisalmi-Vieremä, Iisalmi-Kiuruvesi, Rautalampi-Suonenjoki, Varpaisjärvi-Kuopio, Sulkava-Savonlinna ja Rääkkylä-Joensuu. Kesäkauden vuorot lakkaavat kokonaan yhteysväleillä Lieksa-Nurmes ja Rääkkylä-Joensuu.

Lisäksi ELY-keskus joutuu lakkauttamaan kuluvan ajokauden loppuun erityisesti työmatkaliikenteelle suunnitellut vuorotarjonnat yhteysväleillä Iisalmi-Vieremä ja Mikkeli-Juva.

Pohjois-Savon ELY-keskus toimii joukkoliikenteen toimivaltaisena viranomaisena Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntien alueella lukuun ottamatta Kuopion, Joensuun, Mikkelin ja Savonlinnan kaupunkiseutujen toimivalta-alueita. ELY-keskuksen sopimusliikenne on tyypillisesti seudullista alueen kuntakeskuksista keskuskaupunkiin suuntautuvaa tai kaupunkien välistä liikennettä. Näiden lisäksi erityisesti kaupunkien välillä voi olla markkinaehtoista kaukoliikennettä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu HuttunenjoukkoliikennevastaavaPohjois-Savon ELY-keskus

Puh:0295 026 709

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Hailuodon kahden lautan kesäliikennöinti käynnistyy tulevan viikonlopun kuluessa7.6.2024 10:05:02 EEST | Tiedote

Hailuodossa on liikennöity yksistään varalautta Meriluodon voimin päälautta Merisillan rikkoontumisen jälkeen. Tämän johdosta Hailuodon kahden lautan kesäliikennöintiin ei voitu siirtyä suunnitellusti 1.6. alkaen. Hailuodon lauttapaikalle siirretään lisälautta Saaristomereltä päälautan korjaustöiden ajaksi. Lisälautta Replot 2 aloittaa liikennöinnin Hailuodossa tulevan viikonlopun kuluessa. Sen myötä Hailuodossa käynnistyy kahden lautan kesäliikennöinti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye