ELY-keskukset

Bussiliikenteeseen muutoksia kesäkauden alussa (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo)

Jaa

Sopimusliikenteen kilpailutusten myötä Iisalmen ja Varkauden paikallisliikenteen liikennöitsijä vaihtuu 3.6.2024 alkaen. Myös kilpailutetussa maaseutuliikenteessä tapahtuu liikennöitsijämuutoksia useilla yhteysväleillä. Lisäksi viikonloppuvuoroja joudutaan karsimaan joillain yhteysväleillä.

Bussi seisoo aurinkoisessa paikassa.
Kesäkausi tuo muutoksia Itä-Suomen bussiliikenteen aikatauluihin ja liikennöitsijöihin. Canva

Pohjois-Savon ELY-keskus kilpailutti viime talvena Iisalmen ja Varkauden paikallisliikenteet. Kilpailutuksen myötä Iisalmen paikallisliikenteen liikennöitsijä vaihtuu kesäkuun alusta. Jatkossa Iisalmen paikallisliikenteen bussivuoroja hoitaa Savonlinja Oy. Varkauden paikallisliikenteen ja Varkaus-Joroinen lähiliikenteen liikennöitsijänä aloittaa 3.6.2024 alkaen Soisalon Liikenne Oy.

Liikennöitsijöiden vaihtuminen ei aiheuta paikallisliikenteen lippuihin tai hintoihin muutoksia, vaan entiset lipputuotteet käyvät jatkossakin. Lisäksi Varkauden seudulle tulee uutena vaihtoehtona Keski-Savon kausilippu, jolla voi matkustaa Pieksämäen ja Varkauden paikallisliikenteissä sekä Varkaus-Joroinen ja Varkaus-Pieksämäki yhteysväleillä. Uusilla sopimuksilla on ilmastopositiivisia vaikutuksia, sillä Iisalmen ja Varkauden paikallisliikenteiden bussit kulkevat jatkossa biodieselillä.

Iisalmessa paikallisliikenne jatkuu nykymuodossaan ilman vuoromuutoksia. Varkauden paikallisliikenteen linja 1 on jatkossa yhdistelmä aiemmin ajetuista linjoista 1 ja 2. Linjojen yhdistämisellä parannetaan aikatauluvarmuutta, sillä se mahdollistaa aiempaa väljemmän ajoajan (nykyisin liian kireälle) Taulumäki– Sairaala-välille. Varkaus-Joroinen lähiliikenteen reittien lähtö- ja päätepysäkiksi on yhtenäistetty Varkaudessa Kuoppakangas. Kuvansin linja on muutettu kulkemaan Lemmikkitien kautta. 

Muutoksia liikennöitsijöissä kesäkauden alusta 

Pohjois-Savon ELY-keskus kilpailutti keväällä 2024 sopimusliikenteitään. Kilpailutuksen perusteella 3.6.2024 alkavalla kesäkaudella liikennöitsijä vaihtuu useammilla yhteysväleillä. Sonkajärvi-Iisalmi bussivuoroja liikennöi jatkossa Linja-autoliike Veljekset Laitinen Oy, Iisalmi-Pielavesi-Keitele vuoroja Oy Rytkönen&Co ja Varpaisjärvi-Iisalmi sekä Joensuu-Iisalmi vuoroja Mika K. Niskanen Oy. Lieksa-Nurmes yhteysväliä liikennöi Savo-Karjalan Linja Oy ja Varkaus-Heinävesi-Joensuu liikennettä Soisalon Liikenne Oy. Varkaus-Pieksämäki bussivuoroja liikennöi Rautalammin Auto Oy ja Pertunmaa-Mikkeli vuoroja Ihastjärven Linja Oy. Osalla yhteysväleistä on myös markkinaehtoista liikennettä. 

Kesäkuun alusta alkavien sopimusliikenteiden aikatauluja ja reittejä on kilpailutuksen yhteydessä muutettu sekä osa kannattamattomista vuoroista jouduttu lakkauttamaan. Ajantasaiset aikataulut löytyvät Matkahuollon sivuilta ja liikennöitsijöiltä.

Määrärahojen niukkuus syynä viikonloppuyhteyksien loppumiselle

Pohjois-Savon ELY-keskuksen käytössä oleva joukkoliikenteen määräraha on vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Määrärahaa on myönnetty noin 20 % vähemmän kuin mikä olisi välttämätöntä nykyisen joukkoliikenteen palvelutason säilyttämiseksi. Määrärahan niukkuudesta ja yleisen kustannustason noususta johtuen ELY-keskus on joutunut karsimaan etenkin lauantaisin ja sunnuntaisin ajettavista bussivuoroista sekä joistain kesäliikenteistä, joissa ei ole ollut riittävästi matkustajia. Kesäkauden alusta ELY-keskus lakkauttaa osan viikonloppuvuoroista yhteysväleillä Mikkeli-Juva-Sulkava, Iisalmi-Vieremä, Iisalmi-Kiuruvesi, Rautalampi-Suonenjoki, Varpaisjärvi-Kuopio, Sulkava-Savonlinna ja Rääkkylä-Joensuu. Kesäkauden vuorot lakkaavat kokonaan yhteysväleillä Lieksa-Nurmes ja Rääkkylä-Joensuu.

Lisäksi ELY-keskus joutuu lakkauttamaan kuluvan ajokauden loppuun erityisesti työmatkaliikenteelle suunnitellut vuorotarjonnat yhteysväleillä Iisalmi-Vieremä ja Mikkeli-Juva.

Pohjois-Savon ELY-keskus toimii joukkoliikenteen toimivaltaisena viranomaisena Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntien alueella lukuun ottamatta Kuopion, Joensuun, Mikkelin ja Savonlinnan kaupunkiseutujen toimivalta-alueita. ELY-keskuksen sopimusliikenne on tyypillisesti seudullista alueen kuntakeskuksista keskuskaupunkiin suuntautuvaa tai kaupunkien välistä liikennettä. Näiden lisäksi erityisesti kaupunkien välillä voi olla markkinaehtoista kaukoliikennettä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu HuttunenjoukkoliikennevastaavaPohjois-Savon ELY-keskus

Puh:0295 026 709

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet kääntyneet laskuun, tulvahuiput takana myös muualla Vuoksen vesistöalueella (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)19.6.2024 11:06:25 EEST | Tiedote

Kuiva toukokuu ja suuret juoksutukset ovat kääntäneet Saimaan ja Pielisen vedenkorkeudet laskuun. Tulvahuiput jäivät selvästi aiemmin keväällä ennustettua alemmas. Saimaa on kuitenkin edelleen 55 cm ja Pielinen 25 cm ajankohdan keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Vesistöalueen muut järvet ovat jo pääosin lähellä tavanomaisia kesäkorkeuksia tai niiden alapuolella. Uhkaava tulvatilanne oli muistutus siitä, että tulviin varautumiseen tulee kiinnittää vesistöalueella huomiota myös tulevaisuudessa.

Riksomfattande understöd för miljöfostran, särskilt för projekt som rör våra vatten18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Hur hör en å och dess avrinningsområde samman? Hur mycket mikroplaster finns det i vår närliggande sjö och varifrån kommer de? Hurudant liv finns det i vattnet? Hur kan vi få människor att engagera sig ännu mer för att göra bästa möjliga talkoarbete för småvatten? Bland annat dessa frågor möter man i projekt inom miljöfostran och -upplysning som i år får projekttunderstöd för miljöfostran och -upplysning från NTM-centralen i Mellersta Finland. Ansökan om understöd var riksomfattande.

Valtakunnallisia ympäristökasvatuksen avustuksia erityisesti vesiimme liittyviin hankkeisiin18.6.2024 13:03:58 EEST | Tiedote

Miten joki ja sen valuma-alue liittyvät toisiinsa? Miten paljon lähijärvessämme on mikromuoveja ja mistä ne tulevat? Millaista elämää vedessä on? Miten saadaan ihmiset entistä innokkaammin mukaan talkoilemaan pienvesien parhaaksi? Muun muassa näiden kysymysten äärellä ollaan ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankkeissa, jotka saavat tänä vuonna ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustusta Keski-Suomen ELY-keskuksesta. Avustushaku oli valtakunnallinen.

Kärrypoluista nykypäivän huoltovarmuuden varmistajiksi14.6.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Sorateiden osuus koko Suomen maantieverkosta on suuri, noin 35 prosenttia, mutta liikennettä niillä on kohtalaisen vähän. Vaikka tyypillisellä soratiellä ajaa alle sata ajoneuvoa päivässä, niillä on kuitenkin oleellinen merkitys tien varren asukkaille, huoltovarmuudelle, elinkeinoelämälle ja kuljetusketjuille. Esimerkiksi maa- ja metsätaloudelle ympärivuotinen liikennöitävyys sorateillä on erittäin tärkeää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye