Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Varautumisen merkitys kasvaa – alueellinen maanpuolustuskurssi jälleen täynnä

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ja Kainuun prikaati järjestävät vuosittaisen alueellisen maanpuolustuskurssin 3.–7.6. Vuokatissa Sotkamon kunnassa. Kurssille osallistuu noin 80 henkilöä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista. Kurssin tavoitteena on edistää viranomaisten ja varautumisen kannalta muiden keskeisten tahojen yhteistyötä.

Alueellinen maanpuolustuskurssi antaa osallistujille yleiskuvan Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä kokonaismaanpuolustuksen eri alojen järjestelyistä ja valmiudesta. Lisäksi kurssi perehdyttää osallistujat kokonaisturvallisuuden eri alojen alueellisiin ja paikallisiin tehtäviin sekä keskinäisiin vaikutussuhteisiin. 

Maanpuolustuskurssia johtaa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja ja Kainuun prikaatin aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Paavo Sarala. Sotkamon kunnan tervehdyksen kurssille tuo kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen. 

Maanpuolustuskurssin osallistujavalinnalla pyritään kattamaan mahdollisimman laaja kirjo yhteiskunnan toimijoita, joilla on keskeinen rooli erilaisten häiriötilanteiden ja poikkeusolojen hallinnassa. Osanottajat edustavat muun muassa kuntia, hyvinvointialueita, pelastuslaitoksia, poliisilaitoksia, eri viranomaisia ja elinkeinoelämän osalta huoltovarmuuskriittisiä yrityksiä.  

”Kurssit ovat hyvin suosittuja ja ne täyttyvät nopeasti. Nostimme viime vuonna osallistujien määrää reilusta 50 noin 80 henkilöön, ja silti halukkaita jää yhä varasijoille. Turvallisuusympäristömme muutos on vaikuttanut maanpuolustuskurssien tarpeeseen ja sen sisältöjen arvottamiseen. Häiriö- ja poikkeusoloissa kokonaisuuden ymmärtämisen lisäksi on erittäin tärkeää, että eri toimijat tuntevat toisensa ja yhteistyö sujuu hyvin”, kertoo johtaja Petteri Koskinen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta. 

Viiden päivän kurssilla käsitellään ajankohtaisia kysymyksiä varautumisesta, kuten laajamittaista maahantuloa ja väestönsuojelua. Kurssilla paneudutaan myös alueellisen huoltovarmuuteen, kyberuhkiin sekä viestintään. Kurssilaisten ohjelmaa kuuluu myös vierailu Kainuun prikaatiin Kajaaniin. 

Ryhmätöissä osallistujat pääsevät verkostoitumaan ja paneutumaan yhdessä kuvitteelliseen häiriötilanteeseen sekä suunnittelemaan tilanteen vaatimia toimenpiteitä. 

Vuokatissa järjestettävä kurssi on 83. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella järjestettävä alueellinen maanpuolustuskurssi. Kursseja on alueella järjestetty vuodesta 1963 alkaen ja niille on osallistunut reilut 4 000 henkilöä. Peruskurssien lisäksi aluehallintovirasto järjestää kahden päivän jatkokursseja sekä 1–2 päivän erikoiskursseja. Tämän vuoden lopulla järjestetään elinkeinoelämälle suunnattu erikoiskurssi. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteita rakennustyön valvonnassa – sakkoja työturvallisuusrikoksesta19.6.2024 12:23:06 EEST | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi rakennusalalla toimineen yhtiön työnjohtajan 15 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli syyskuussa 2021 Helsingin Kumpulassa yhteisellä rakennustyömaalla tapahtunut työtapaturma ja sen tutkinnassa havaitut puutteet työssä käytetyissä telineissä ja työn valvonnassa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.6.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye