Nuorisotyötä tehostetaan koulun päättäjäisiltana ja -yönä

Jaa

Koululaiset aloittavat kesäloman 1.6.2024. Nuoret viettävät juhlapäivää yhdessä ja usein ulkona yöhön asti. Helsingin kaupungin nuorisopalvelut yhdessä poliisin ja järjestöjen kanssa jalkautuvat koulujen päättäjäisiltana ja -yönä nuorten suosimille paikoille kohtaamaan nuoria ja luomaan turvallista ilmapiiriä.

Nuorisotyöntekijät jalkautuvat
Katja Tähjä

”Toivomme, että alaikäisten huoltajat pysyvät kartalla lasten liikkeistä ja keskustelevat heidän kanssaan. Pyydämme, että huoltajat vastaavat tuntemattomasta numerosta tuleviin puheluihin, sillä soittaja saattaa olla poliisi”, muistuttaa komisario Katja Nissinen Helsingin poliisista. 
 
Nuorten auttamisoperaatio auttaa nuoria muun muassa keskustelemalla, antamalla ensiapua ja ohjaamalla tarvittaessa sairaalahoitoon. Tavoitteena on, että nuoret löytävät ympäristöstä turvallisia aikuisia, joiden puoleen kääntyä. 

Operaation järjestää Helsingin kaupungin nuorisopalvelut, yhteistyössä mm. Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirit, kirkon Saapas-toiminta, Aseman Lapset, Vantaan ja Espoon kaupungit sekä poliisi ja ensihoito. Auttamisoperaatiossa on mukana yhteensä noin 120 ammattilaista ja vapaaehtoista.   

”Laaja yhteistyöverkosto luo kattavan kokonaiskuvan siitä mitä tapahtuu, missä nuoria on erityisen paljon ja missä voimme olla nuorten apuna,” kertoo operaatiota johtava Rufus Wahen Helsingin nuorisopalveluista. 

Nuorten auttamisoperaatio jalkautuu koko Helsingin alueelle ja puuttuu alaikäisten päihteiden käyttöön tai muihin yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantaviin tilanteisiin. Vuosien saatossa päihteiden rooli nuorten juhlinnassa on pienentynyt. Sen takia myös häiriöt ja ylilyönnit ovat vuosien varrella vähentyneet. 

”Koulun päättäjäiset ovat monelle juhlapäivä! Kesän kynnyksellä nuoret juhlistavat luokalta pääsyä tai valmistumista. Pidämme huolta, että nuorilla turvallinen olo julkisilla paikoilla. Turvallisen aikuisen läsnäolo madaltaa nuoren kynnystä pyytää apua” vakuuttaa Rufus Wahen.  

”Onnittelemme kaikkia koululaisia kesän kynnyksellä!”, jatkaa Rufus Wahen. 

Ensimmäiset nuorten auttamisoperaatiot järjestettiin jo 1980-luvun vaihteessa. Nuorisohuolto-operaatioita on järjestetty vappu- ja uudenvuodenöinä sekä 90-luvulta lähtien myös koulujen päätöspäivinä. Tänä vuonna operaatio järjestetään vappuna ja koulujen päätöspäivänä 1.6. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Paljon sateenkaarevia tapahtumia Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa Pride-viikolla19.6.2024 10:55:09 EEST | Tiedote

Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat Helsingin keskeisiin arvoihin, jotka näkyvät kaupungin palveluissa ympäri vuoden. Vuoden 2024 Pride-teema on rauha ja toivo. Rauha ja toivo syntyvät tekojen kautta, ylpeydellä ja yhdessä. Pride-kuukautta juhlistetaan Helsingin kaupungin kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa, kaupunginmuseossa, liikuntapalveluissa ja nuorisopalveluissa järjestämällä yhdenvertaisuutta edistäviä tapahtumia. Rauhaa on saada kasvaa juuri sellaiseksi kuin on. Rauhan rikkomiselle tai kyseenalaistamiselle ei tule antaa sijaa.

Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 11.6.20247.6.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 11.6.2024 esityslista on julkaistu. Lautakunta päättää muun muassa vihreiden aloitteesta keskustan elävöittämiseksi lapsille, nuorille ja perheille, ja Meri-Rastilan monitoimitaloon sijoittuvan nuorisotilan tarveselvityksen. Helsingin kaupunki järjestää yleisen kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun Vuosaaren Meri-Rastilassa sijaitsevan monitoimitalon suunnittelusta. Hanke on nuorisotalon, koulun, päiväkodin, leikkipuiston sekä kotihoidon aputilojen yhteishanke, ja se tulee olemaan kaupunkiuudistusalueen keskeinen palvelurakennus, joka lisää alueen houkuttelevuutta ja viihtyisyyttä.

Liikkeen lisäämisen ja liikunnanharrastamisen edistämisen tärkeimmät toimenpiteet tehdään paikallistasolla3.6.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Kuntien lakisääteisenä tehtävänä on luoda yleisiä edellytyksiä kunnan asukkaiden liikunnalle järjestämällä liikuntapalveluja eri kohderyhmät huomioon ottaen, tukemalla liikunnan ja urheilun kansalaistoimintaa sekä rakentamalla ja ylläpitämällä liikuntapaikkoja. Kunnilla on harkintavalta päättää, missä laajuudessa ja millä tavoin palveluja järjestetään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye