Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto selvitti vuonna 2023 perintäkirjeiden sähköisiä toimittamistapoja ja valmistautui valvomaan positiivista luottotietorekisteriä

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvitti perintätoimistojen lähettämien perintäkirjeiden sähköisiä toimittamistapoja kuluttaja- ja yrityssaatavien perinnässä. Lisäksi aluehallintovirasto valmistautui valvomaan positiivista luottotietorekisteriä ja priorisoi valvontaa.

Aluehallintovirasto teki vuonna 2023 selvityksen perintätoimistojen lähettämien perintäkirjeiden sähköisistä toimittamistavoista kuluttaja- ja yrityssaatavien perinnässä. Selvityksessä kerättiin tietoa muun ohella siitä, mitä sähköisiä toimittamistapoja perintätoimistot ovat ottaneet käyttöön ja missä laajuudessa sekä millaisia kokemuksia sähköisten toimittamistapojen käyttöönottamisesta on ollut. Lisäksi selvitettiin, mitä toimintatapoja perintätoimistot noudattavat suostumuksen hankkimisessa ja sähköisesti lähetettyjen perintäkirjeiden perillemenon varmistamisessa.

Positiivinen luottotietorekisteri otetaan käyttöön porrastetusti vuosien 2023–2026 aikana. Positiiviseen luottotietorekisteriin kootaan tiedot yksityishenkilöiden luotoista ja tuloista ja sen valvontaviranomaisena toimii pääsääntöisesti Finanssivalvonta. Aluehallintovirasto valvoo kuitenkin niitä perintärekisteriin rekisteröityjä perintätoimistoja, jotka ostavat luottoyhtiöiltä saatavakantoja. Vuonna 2023 aluehallintovirasto valmistautui valvomaan positiivista luottotietorekisteriä kehittämällä valvontaprosessia ja osallistumalla sidosryhmätilaisuuksiin.

Priorisoitua valvontaa ja tehokasta rekisteri-ilmoitusten käsittelyä


Aluehallintovirastolle tehtiin perintätoimistojen toiminnasta yhteensä 353 epäkohtailmoitusta vuonna 2023. Ilmoitusten määrä väheni edelliseen vuoteen verrattuna, mutta pysyi edelleen suurena. Ilmoitusten suuren määrän vuoksi valvontaa priorisoitiin ja keskityttiin vakavimpiin tapauksiin. Ilmoitusten pohjalta aluehallintovirasto antoi yhden varoituksen ja kiinnitti huomiota virheelliseen toimintaan 28 tapauksessa.

Tärkeimpiä aiheita valvontapäätöksissä olivat esimerkiksi 
•    Riitautetun saatavan perintä
•    Saatavien yhdistäminen
•    Kohtuuttomat perintäkulut suoraan ulosottokelpoisen yrityssaatavan perinnässä

Aluehallintovirasto teki esittelystä annetut valvontapäätökset keskimäärin yhdeksässä kuukaudessa, mikä oli tavoiteaika päätösten tekemiselle vuonna 2023. Valvontapäätöksessä tutkitaan toiminnanharjoittajan menettelyä laajempana ja useita ilmoituksia sisältävänä asiakokonaisuutena. Vuoden loppuun mennessä käsiteltyjen kaikkien epäkohtailmoitusten käsittelyaika oli keskimäärin 14 päivää.

Aluehallintovirasto pitää rekisteriä yrityksistä, jotka harjoittavat vapaaehtoista perintää. Vuoden 2023 lopussa rekisterissä oli yhteensä 79 perintätoimistoa. Uusia toimijoita merkittiin rekisteriin kolme vuoden 2023 aikana. Perintärekisteri-ilmoitusten käsittelyaika vuonna 2023 oli keskimäärin 25 päivää. Aluehallintovirasto käsitteli täydelliset, myönteiset rekisterihakemukset pääsääntöisesti noin kahden viikon tavoiteajassa. Pidemmät käsittelyajat johtuivat puutteellisista hakemuksista, joihin jouduttiin pyytämään täydennyksiä ja lisäselvityksiä.

Yhteistyötä sidosryhmien kanssa


Aluehallintovirasto teki yhteistyötä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa arvioimalla perintätoiminnan harjoittajien rekisteröinnistä annetun lain kehittämistarpeita. Yhteistyötä tehtiin myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa esimerkiksi hyvän perintätavan päivittämiseksi. Lisäksi aluehallintovirasto teki yhteistyötä Tulorekisteriyksikön ja erillisen viiteryhmän kanssa positiivisen luottotietorekisterin valvonnasta. Edelleen aluehallintovirasto antoi tietosuojavaltuutetun toimistolle lausunnon perintälain ja hyvän perintätavan soveltamisesta.

Aluehallintovirasto valvoo vapaaehtoista perintää harjoittavia perintätoimistoja


Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo koko Suomen alueella, että perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin merkityt perintätoimistot noudattavat toiminnassaan lakia ja hyvää perintätapaa.

Aluehallintovirasto turvaa omalta osaltaan perintätoimistojen asiakkaiden oikeuksia ja alalla toimivien yritysten yhtäläisiä toimintamahdollisuuksia. 

Lisätietoa perintätoiminnan harjoittajien valvonnasta ja sähköisestä rekisteristä löytyy aluehallintoviraston verkkosivustolta: Perintätoimistot - Raha ja omaisuus - Valvonta ja kantelut - Henkilöasiakas - Aluehallintovirasto (avi.fi)


Lisätietoa


ylitarkastaja Matti Laiho, p. 0295 016 546
etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

""

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteita rakennustyön valvonnassa – sakkoja työturvallisuusrikoksesta19.6.2024 12:23:06 EEST | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi rakennusalalla toimineen yhtiön työnjohtajan 15 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli syyskuussa 2021 Helsingin Kumpulassa yhteisellä rakennustyömaalla tapahtunut työtapaturma ja sen tutkinnassa havaitut puutteet työssä käytetyissä telineissä ja työn valvonnassa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.6.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye