Hemsö

Uusi päihdehuollon monipalvelukeskus Turkuun – palveluiden sujuvuus avainasemassa

Jaa

Syksyllä 2025 valmistuva monipalvelukeskus tulee Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan käyttöön.

Turun uusi päihdehuollon monipalvelukeskus. Kuva: ARCO
Turun uusi päihdehuollon monipalvelukeskus. Kuva: ARCO

Yhteiskuntakiinteistösijoittaja Hemsö rakennuttaa uuden päihdehuollon monipalvelukeskuksen Turun Mäntymäkeen. Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha vuokraa tilat 20 vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella.

Rakentamisen valmistelut aloitetaan kesäkuussa ja varsinaiset rakennustyöt kesän aikana. Uudisrakennus valmistuu syksyllä 2025, ja sen urakoi Skanska. Hemsön investointi on noin 15 miljoonaa euroa. 

Uusi monipalvelukeskus nousee Mäntymäen sairaala-alueelle, viime vuonna puretun vanhan sairaalarakennuksen tilalle osoitteeseen Luolavuorentie 2. Kaksikerroksiseen rakennukseen keskitetään Turun sosiaalihuollon palveluja.

”Rakennukseen yhdistetään usean eri sosiaalipalvelun toimipisteet, jotka tällä hetkellä ovat hajallaan ympäri kaupunkia. Olemme osallistaneet kaikkien tulevien käyttäjien edustajat suunnitteluvaiheeseen, jotta varmasti ymmärrämme päivittäisen toiminnan haasteet ja voimme tilaratkaisuilla saada synergiaa eri toimintojen välille", sanoo rakennuttajapäällikkö Kirsi Viheriäranta Hemsöltä.

Rakennuksen valmistuttua Hemsö jatkaa ylläpidon ja kiinteistöhuollon roolissa kuten tähänkin asti Mäntymäen alueella.

Palvelujen helppo saatavuus avainasemassa

Monen käyttäjäryhmän rakennuksessa arjen sujuvuus on huomioitu esimerkiksi niin, että jokaisella yksiköllä on oma sisäänkäyntinsä ja muista käyttäjistä tarpeen mukaan erotettavat tilat.

”Talon tulevat asukkaat ja asiakkaat ovat erityisen haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä, joten palvelujen helppo saavutettavuus on toipumisen ja kuntoutumisen kannalta avainasemassa. Uudet tilat tukevat moniammatillista yhteistyötä kunkin asiakkaan hoitopolulla. Asumispalvelujen tilat on myös suunniteltu niin, että ne muuntuvat eritasoisen tukiasumisen tarpeisiin”, Hemsön Viheriäranta sanoo.

Palveluiden keskittämällä voidaan lisätä palveluiden vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta, sekä turvata asiakkaiden laadukkaat ja oikea-aikaiset palvelut Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.

”Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle palvelujen keskittäminen on tärkeää vaikuttavien ja kustannustehokkaiden toiminnallisten kokonaisuuksien näkökulmasta, joilla turvataan asiakkaiden laadukkaat ja oikea-aikaiset palvelut”, Varhan palvelualuepäällikkö Sami Salmivirta sanoo.

”Varhan suunnitelmissa Mäntymäki toimii jatkossa yhtenä Turun alueen laajan palvelun sote-keskuksena, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tuotetaan tiiviinä yhteistyönä asiakkaiden parhaaksi. Turun monipalvelukeskus on tärkeä osa tätä kokonaisuutta. Lisäksi alueella toimii useita sairaalapalveluiden yksiköitä sekä laboratorion ja kuvantamisen palvelut. Toimintojen keskittäminen suurempiin kokonaisuuksiin mahdollistaa tilojen ja välineiden ja henkilöstön tehokkaamman käytön ja turvaa asiakkaan palvelun saatavuutta ja laatua”, toteaa Terhi Painilainen Sote-aluepäällikkö Varsinais-Suomen hyvinvointialueelta.

”Yhteistyö Hemsön kanssa on ollut sujuvaa ja joustavaa. Suunnitteluvaiheessa käyttäjien näkökulmat, toiveet ja tarpeet on otettu hyvin huomioon. Odotuksena on, että yhteistyö on jatkossakin toimivaa”, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen työikäisten palveluiden palvelupäällikkö Salla Salmenniemi sanoo.

Energiatehokkuus laskee kustannuksia

Uudisrakennuksen energialuokka on A, ja sille tavoitellaan BREEAM-ympäristöluokituksen Excellent-tasoa.

”Korkea energiatehokkuus on ollut hankkeessa tavoitteena alusta alkaen, sekä vastuullisuuden että ylläpitokustannusten kohtuullisuuden näkökulmasta”, Viheriäranta jatkaa.

Uusi monipalvelukeskus on osa Hemsön omistamaa hoiva- ja sairaalakiinteistöjen kokonaisuutta Turussa. Kokonaisuuteen kuuluu 11 rakennusta Mäntymäen sairaala-alueella sekä Runosmäen terveysasema. Hemsö osti kiinteistöt Turun kaupungilta helmikuussa 2019.

Hemsö omistaa Suomessa noin 80 000 neliötä sosiaali- ja terveydenhuollon kiinteistöjä, joihin kuuluvat myös muun muassa keväällä 2022 valmistunut Espoon perhekeskus, Kouvolan psykiatrinen sairaala sekä perhetuki- ja toimintakeskukset Tampereella.

Yhteyshenkilöt

Kirsi Viheriäranta
Rakennuttajapäällikkö, Hemsö
p. 0400 212 590
kirsi.viheriaranta@hemso.se

Sami Salmivirta
Palvelualuepäällikkö, Varha
p. 040 359 4324
sami.salmivirta@varha.fi

Vesa Hintukainen
Tulosyksikön johtaja, Skanska
p. 040 518 8777
vesa.hintukainen@skanska.fi

Pilvimaari Strömberg
Viestintäpäällikkö, Skanska
p. 040 519 4787
pilvimaari.stromberg@skanska.fi

Kuvat

Turun päihdehuollon monipalvelukeskus. Kuva: ARCO
Turun päihdehuollon monipalvelukeskus. Kuva: ARCO
Lataa

Hemsö on johtava yksityinen yhteiskuntakiinteistöjen omistaja Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa. Hemsö on erikoistunut hoiva-, oppilaitos-, terveydenhuolto- ja oikeuslaitoskiinteistöjen omistamiseen, ylläpitoon ja kehittämiseen kestävällä tavalla. Hemsölle ovat tunnusomaisia pitkät vuokrasopimukset ja vakaat asiakkaat. Hemsön enemmistöomistaja on Ruotsin valtion eläkerahasto AP3. Kiinteistökannan kokonaisarvo on noin 7,1 miljardia euroa. Standard & Poor’s on myöntänyt Hemsölle luottoluokituksen A- maaliskuussa 2015 ja Fitch Ratings luottoluokituksen AA- maaliskuussa 2024. Lue lisää: www.hemso.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hemsö

Hemsö ja Senaatti-kiinteistöt solmivat vuokrasopimuksen Helsingin oikeustalosta Salmisaaressa19.12.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Hemsö, valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja oikeusministeriö, Tuomioistuinvirasto sekä Syyttäjälaitos, valtakunnansyyttäjän toimisto ovat solmineet vuoteen 2038 ulottuvat vuokrasopimukset Hemsön omistaman Helsingin oikeustalon tiloista Salmisaaressa. Kyseessä on pinta-alaltaan ja vuokran määrältään suurin Senaatti-kiinteistöjen sisäänvuokraus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye