Oulun yliopisto

Mobiilisovelluksesta tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen – kolminkertaistaa onnistumisen mahdollisuuden

Jaa

Oulun yliopiston tutkijoiden johdolla kehitetty uusi mobiilisovellus osoittautui toimivaksi avuksi pitkään jatkuneen tupakoinnin lopettamisessa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa toteutetussa tutkimuksessa sovelluksen käyttö peräti kolminkertaisti tupakoinnin lopettamisen verrattuna kirjallisen materiaalin avulla vieroittumiseen.

Kuva Pixabay
Kuva Pixabay

Tutkimukseen osallistui 201 tupakoijaa, jotka oli kutsuttu keuhkosyövän TT-seulontaan osana Oulussa marraskuussa 2022 käynnistynyttä Suomen ensimmäistä keuhkosyövän TT-seulonnan pilottitutkimusta. Keuhkosyövän TT-seulonnan on osoitettu vähentävän tupakoijien keuhkosyöpä- ja kokonaiskuolleisuutta, ja samalla se tarjoaa otollisen tilaisuuden tupakoinnin vieroitukseen.

Kaikilla tutkittavilla oli pitkä ja runsas tupakointihistoria (≥15 savuketta päivässä vähintään 25 vuoden ajan tai ≥10 savuketta päivässä vähintään 30 vuoden ajan). Osallistujat satunnaistettiin kahteen ryhmään: mobiilisovellusta käyttävään tutkimusryhmään ja Käypä hoito -suosituksen mukaista kirjallista vieroitusmateriaalia saaneeseen kontrolliryhmään.

Kolmen kuukauden seurannan kuluttua 20 prosenttia sovellusta käyttäneistä oli lopettanut tupakoinnin, kun vastaava luku kirjallista materiaalia saaneiden ryhmässä oli 7 prosenttia. Tulos säilyi lähes samana puoli vuotta kestäneen seurantajakson loppuun. 

Tulosten mukaan sovelluksen aktiivinen käyttö paransi tupakoinnin lopettamisen edellytyksiä merkittävästi. Niistäkin mobiilisovelluksen käyttäjistä, jotka eivät olleet lopettaneet tupakointia kokonaan, suurempi osa oli vähentänyt tupakointiaan merkittävästi verrattuna kontrolliryhmään. 

Tutkijoiden kehittämä mobiilisovellus perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Se pyrkii lisäämään tietoisuutta terveydelle haitallisesta käytöksestä ja tukemaan ihmisen omaa aktiivista roolia käyttäytymisensä säätelijänä. Toiminnallisuuksiin kuuluvat muun muassa viikoittaiset oirekyselyt, mindfulness-harjoitukset ja virtuaalinen tukihenkilö. Sovellus on tällä hetkellä ainoastaan tutkimuskäytössä. 

Nyt julkaistu tutkimus on tiettävästi maailman ensimmäinen satunnaistettu kliininen tutkimus, joka osoittaa mobiilisovelluksen tehon tupakasta vieroituksessa keuhkosyövän TT-seulonnan yhteydessä. Tutkijoiden mukaan sovellus voidaan integroida helposti keuhkosyövän seulontaprosessiin. 

Jatkotutkimuksissa tutkijat keskittyvät selvittämään mobiilisovelluksen tehoa myös keuhkosyövän seulonnan ulkopuolella sekä yhdistettynä muihin tupakoinnin vieroitusmenetelmiin. 

Tutkimus on julkaistu The Lancet Regional Health – Europe -tiedelehdessä: Sanna Iivanainen, Antti Kurtti, Viktor Wichmann, Heidi Andersen, Antti Jekunen, Riitta Kaarteenaho, Tuula Vasankari, Jussi P. Koivunen. Smartphone application versus written material for smoking reduction and cessation in individuals undergoing low-dose computed tomography (LDCT) screening for lung cancer: a phase II open-label randomised controlled trial. The Lancet Regional Health - Europe, 2024. Linkki tutkimusjulkaisuun: https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2024.100946

Tutkimusta ovat rahoittaneet Roche Suomi, AstraZeneca ja Syöpäsäätiö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dosentti, syöpätautien erikoislääkäri Jussi Koivunen, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala, 08 315 3789, jussi.koivunen@oulu.fi 

LT, syöpätautien erikoislääkäri Sanna Iivanainen, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala, 08 315 3038, sanna.iivanainen@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Maan magneettikentän heikentyessä Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat uhata otsonikerrosta ja DNA:ta4.7.2024 06:04:00 EEST | Tiedote

Auringon hiukkaspurkausten aikana Maan ilmakehään voi kohdistua lyhytaikaisesti erittäin voimakas ja energeettinen hiukkasryöppy. Nykyisellään Maan magneettikenttä torjuu tehokkaasti useimmat hiukkaspurkaukset. Vuosituhansien ajanjaksoilla magneettikentän tiedetään kuitenkin toisinaan häviävän. Tuolloin tapahtuvat Auringon äärimmäiset hiukkaspurkaukset voivat vaikuttaa ilmastoon ja elämään maapallolla, todetaan uudessa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa mukana on myös Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan 16 aloituspaikan lisäys – valitut saavat tiedon 4.7. mennessä26.6.2024 13:34:03 EEST | Tiedote

Oulun, Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot ja opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ovat sopineet aloituspaikkojen lisäämisestä pysyvästi lääketieteen koulutukseen, ja OKM on myöntänyt aloituspaikkojen lisäykseen lisämäärärahaa. Oulun yliopiston lääketieteen tutkinto-ohjelmaan tulee 16 aloituspaikan lisäys jo vuodelle 2024.

Oulun yliopistossa saavutettiin merkittäviä tuloksia 6G RF -elektroniikassa24.6.2024 06:56:00 EEST | Tiedote

Uraauurtava tulos 6G-teknologian kehityksessä on saavutettu onnistuneesti toteutetulla radiovastaanottimen etupäällä, joka toimii jopa 300 GHz:llä. Korkeataajuisen elektroniikan onnistunut tutkimustulos luo suuntaa huippunopealle langattomalle tiedonsiirrolle ja on yksi konkreettinen saavutus 6G-radion käyttöönoton edistymisessä. Tutkimuksen pääpaino on ollut radiovastaanottimen etuosan suunnittelussa, jossa yhdistyvät analogisen piiriteorian, mikroaaltoteorian ja radiotekniikan periaatteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye