Oulun yliopisto

Mobiilisovelluksesta tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen – kolminkertaistaa onnistumisen mahdollisuuden

Jaa

Oulun yliopiston tutkijoiden johdolla kehitetty uusi mobiilisovellus osoittautui toimivaksi avuksi pitkään jatkuneen tupakoinnin lopettamisessa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa toteutetussa tutkimuksessa sovelluksen käyttö peräti kolminkertaisti tupakoinnin lopettamisen verrattuna kirjallisen materiaalin avulla vieroittumiseen.

Kuva Pixabay
Kuva Pixabay

Tutkimukseen osallistui 201 tupakoijaa, jotka oli kutsuttu keuhkosyövän TT-seulontaan osana Oulussa marraskuussa 2022 käynnistynyttä Suomen ensimmäistä keuhkosyövän TT-seulonnan pilottitutkimusta. Keuhkosyövän TT-seulonnan on osoitettu vähentävän tupakoijien keuhkosyöpä- ja kokonaiskuolleisuutta, ja samalla se tarjoaa otollisen tilaisuuden tupakoinnin vieroitukseen.

Kaikilla tutkittavilla oli pitkä ja runsas tupakointihistoria (≥15 savuketta päivässä vähintään 25 vuoden ajan tai ≥10 savuketta päivässä vähintään 30 vuoden ajan). Osallistujat satunnaistettiin kahteen ryhmään: mobiilisovellusta käyttävään tutkimusryhmään ja Käypä hoito -suosituksen mukaista kirjallista vieroitusmateriaalia saaneeseen kontrolliryhmään.

Kolmen kuukauden seurannan kuluttua 20 prosenttia sovellusta käyttäneistä oli lopettanut tupakoinnin, kun vastaava luku kirjallista materiaalia saaneiden ryhmässä oli 7 prosenttia. Tulos säilyi lähes samana puoli vuotta kestäneen seurantajakson loppuun. 

Tulosten mukaan sovelluksen aktiivinen käyttö paransi tupakoinnin lopettamisen edellytyksiä merkittävästi. Niistäkin mobiilisovelluksen käyttäjistä, jotka eivät olleet lopettaneet tupakointia kokonaan, suurempi osa oli vähentänyt tupakointiaan merkittävästi verrattuna kontrolliryhmään. 

Tutkijoiden kehittämä mobiilisovellus perustuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Se pyrkii lisäämään tietoisuutta terveydelle haitallisesta käytöksestä ja tukemaan ihmisen omaa aktiivista roolia käyttäytymisensä säätelijänä. Toiminnallisuuksiin kuuluvat muun muassa viikoittaiset oirekyselyt, mindfulness-harjoitukset ja virtuaalinen tukihenkilö. Sovellus on tällä hetkellä ainoastaan tutkimuskäytössä. 

Nyt julkaistu tutkimus on tiettävästi maailman ensimmäinen satunnaistettu kliininen tutkimus, joka osoittaa mobiilisovelluksen tehon tupakasta vieroituksessa keuhkosyövän TT-seulonnan yhteydessä. Tutkijoiden mukaan sovellus voidaan integroida helposti keuhkosyövän seulontaprosessiin. 

Jatkotutkimuksissa tutkijat keskittyvät selvittämään mobiilisovelluksen tehoa myös keuhkosyövän seulonnan ulkopuolella sekä yhdistettynä muihin tupakoinnin vieroitusmenetelmiin. 

Tutkimus on julkaistu The Lancet Regional Health – Europe -tiedelehdessä: Sanna Iivanainen, Antti Kurtti, Viktor Wichmann, Heidi Andersen, Antti Jekunen, Riitta Kaarteenaho, Tuula Vasankari, Jussi P. Koivunen. Smartphone application versus written material for smoking reduction and cessation in individuals undergoing low-dose computed tomography (LDCT) screening for lung cancer: a phase II open-label randomised controlled trial. The Lancet Regional Health - Europe, 2024. Linkki tutkimusjulkaisuun: https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2024.100946

Tutkimusta ovat rahoittaneet Roche Suomi, AstraZeneca ja Syöpäsäätiö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Dosentti, syöpätautien erikoislääkäri Jussi Koivunen, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala, 08 315 3789, jussi.koivunen@oulu.fi 

LT, syöpätautien erikoislääkäri Sanna Iivanainen, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala, 08 315 3038, sanna.iivanainen@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Nuorten päätöksessä lähteä yrittäjäksi vaikuttaa yhä useammin halu ratkaista ongelmia13.6.2024 09:43:50 EEST | Tiedote

Mikä saa nuoren yrittäjän tielle? Ratkaiseeko raha vai työn mielekkyys? Nuorten yrittäjyyshalukkuus on noussut selvästi viime vuosina ja nyt yli puolet nuorista haluaa kokeilla yritystoimintaa jossain työuran vaiheessa. Nuoret eivät välttämättä enää ensisijaisesti halua tehdä yrittäjänä rahaa, vaan toteuttaa itseään ja unelmiaan merkityksellisellä tavalla. Aiheesta keskustellaan Porin SuomiAreenalla 27. kesäkuuta.

Nuorten kanssa kehitetyn pelin avulla kirjoitustaidot haltuun13.6.2024 07:07:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston INTERACT- ja OASIS -tutkimusyksiköt, yhteistyössä Lapin yliopiston Pelaa, keksi & kirjoita -hankkeen ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa ovat kehittäneet teknologian ja motivaatiotutkimuksen innoittamana virtuaalisen pelioppimisympäristön tukemaan lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaitoja. Tarinatalo -hanke on monitieteellinen tutkimusprojekti, jossa yhdistyy Lapin yliopiston pedagoginen asiantuntijuus, Oulun ammattikorkeakoulun ohjelmointiosaaminen sekä Oulun yliopiston käyttäjälähtöisen teknologian ja hyötypelien suunnittelutaidot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye