Uusi Näkymättömät-ohjelma syventyy yhteiskunnan ydinongelmiin – osallisuuden puuttuminen tulee kalliiksi
STEA-rahoitteinen Näkymättömät-ohjelma on käynnistynyt keväällä 2024. Kolmevuotisen ohjelman tarkoituksena on nostaa esiin yhteiskunnassa piiloon jääviä ilmiöitä ja ääniä.

Näkymättömät-ohjelman 15 hankkeen pioneerityö tekee näkyväksi yhteiskunnassa toistaiseksi näkymättömissä olevia teemoja eri puolilla Suomea. Ohjelma edistää osallisuutta muun muassa yksinäisyyden, sosiaalisen vetäytymisen, yksinhuoltajuuden ja eläköitymisen teemojen kautta. Tarkoituksena on lisätä ymmärrystä ja sen myötä hyvinvointia yhteiskunnassa.
“Tämänhetkisessä päätöksenteossa puhuu raha ja talousnäkökulma. Osallisuuden puuttuminen tulee kalliiksi yhteiskunnalle”, painottaa Näkymättömät-ohjelman johtaja Heidi Rosbäck Diakonissalaitokselta.
Säästöt osallisuuden edistämisessä tarkoittavat kalliimpaa hintalappua osattomuuden lieveilmiöiden ja syrjäytymisen kannalta. Osallisuuden puuttuminen arjessa on moninainen kysymys syrjäytymisestä itsetuhoisuuteen, yksinäisyyteen ja köyhyyteen.
“Me yhteiskuntana maksamme kovan hinnan, kun ihminen hakee kuulumisen ja merkityksellisyyden tunnetta katujengistä, radikalisoitumalla tai toimimalla yhteiskunnan kannalta ei-toivottujen arvojen pohjalta”, Heidi Rosbäck avaa.
Näkymättömät-ohjelma on erityisen ajankohtainen käynnissä olevien hyvinvointiyhteiskunnan murrosten vuoksi.
“Haastavissakin elämäntilanteissa voi kokea osallisuutta, joka taas lisää hyvinvointia. Kun yksi ihminen löytää yhteisön ja kiinnittyy siihen, voi hän helpommin tarjota kokemuksen myös seuraavalle sitä tarvitsevalle."
Ohjelma pyrkii ilmiöiden, ihmisyyden ja osallisuuden nähdyksi tulemiseen silloin, kun sille on tarvetta.
“On täysin ok olla omaehtoisesti näkymättömissä. Mutta jos jää näkymättömiin niin, että kokee yksinäisyyttä ja syrjäytyy, on erityisen tärkeä tulla itselle sopivan yhteisön silmin nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi”, Heidi Rosbäck kiteyttää.
Näkymättömät-ohjelma
- Näkymättömät-ohjelmaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Ohjelma kestää kolme vuotta (2024–2026). Ohjelmassa toimii 15 hanketta eri puolilla Suomea.
- Osallisuuden kokemuksen mittaamisessa hyödynnetään THL:n osallisuusindikaattoria.
- Osallisuudella tarkoitetaan yleisesti ihmisen kokemusta omasta arvokkuudestaan, merkityksellisistä ihmissuhteistaan ja vaikuttamismahdollisuuksistaan. Hankkeet kehittävät etsivää työtä, yksilöllistä tukea, verkkotyötä ja ryhmä-, vertais- ja vapaaehtoistoimintaa.
- Koordinointitiimissä työskentelee ohjelmajohtajan lisäksi asiantuntija ja viestinnän asiantuntija. Tiimiin palkataan myös tutkija. Hankkeen koordinoinnista vastaa Diakonissalaitos.
Lisätietoa:
- Näkymättömät-ohjelma | Diakonissalaitos (hdl.fi)
- seuraa Näkymättömät-ohjelmaa Instagramissa: @nakymattomat_ohjelma
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Heidi Rosbäck, ohjelmajohtaja, heidi.rosback@hdl.fi, 050 563 8610
Tuuli Shinyella, asiantuntija, tuuli.shinyella@hdl.fi, 050 411 9449
Siiri Pohjoinen, viestinnän asiantuntija, siiri.pohjoinen@hdl.fi, 050 438 4349
Kuvat

Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta
Diakonissalaitoksen säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 200 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Kidutettujen kuntoutus on osa Suomen ihmisoikeusvastuuta26.6.2025 08:28:56 EEST | Tiedote
YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta vietetään vuosittain 26. kesäkuuta. Päivän tarkoituksena on muistuttaa valtioiden vastuusta ehkäistä kidutusta ja tukea sen uhreja. Suomi on sitoutunut tarjoamaan kidutuksen uhreille kuntoutusta, mutta sitoumus ei toteudu ilman pysyvää rahoitusta ja kansallista osaamista.
Kutsu medialle: Voiko hyvinvointia rahoittaa upottamatta velkalaivaa?23.6.2025 07:21:15 EEST | Kutsu
Mitä tehdä, kun rahat ovat loppu, mutta pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy? Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyvinvointivaltion rahoituksesta ja vaikuttavuusperusteisista hankinnoista Diakonissalaitoksen kuivan maan leikkimieliselle miniristeilylle Poriin keskiviikkona 25.6.2025 klo 17–19!
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme