Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen kirjastoautopäivillä verkostoidutaan ja pohditaan kirjastoautojen tulevaisuutta

Jaa

Pohjois-Suomen ja Lapin aluehallintovirastot järjestävät Pohjois-Suomen kirjastoautopäivän Oulussa 14.6. Päivän aikana keskustellaan kirjastoautojen palveluista tulevaisuudessa, sillä kirjastoautojen määrä on vähentynyt ja myös pätevistä kuljettajista on pula.

Pohjois-Suomea palvelee tällä hetkellä 27 kirjastoautoa, joista 11 Pohjois-Pohjanmaalla, 10 Lapissa ja Kainuussa 5. Kirjastoautoista tehtiin viime vuonna yhteensä liki 900 000 lainaa, mikä on noin 8 prosenttia alueen kirjastolaitosten kokonaislainauksesta.  Kirjastoautolainojen osuus kokonaislainauksesta vaihtelee huomattavasti kuntien välillä - enimmillään kirjastoautosta lainataan jopa kolmasosa kunnan kokonaislainauksesta.

Kirjastoautojen huippuvuosi oli Suomessa vuonna 1992, jolloin kirjastoautoja oli 234. Nyt autoja on kaikkiaan 123. Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla on molemmissa ollut enimmillään 16 autoa, Kainuussa 11.

”Kirjastoautojen määrä on 30 vuodessa liki puoliintunut. Yhtenä syynä on se, etteivät kunnat saa enää auton hankintaan valtiontukea. Väki on myös vähentynyt haja-asutusalueilla, mikä on supistanut palvelua ”, kertoo kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Joka vuosi järjestettävillä Pohjois-Suomen kirjastoautopäivillä kirjastoautotyöntekijät voivat verkostoitua, sillä kollegoita on melko harvassa. Kummala-Mustosen mukaan pätevistä kuljettajista on pula, sillä kuljettajalla pitäisi olla sekä kirjastoalan tutkinto että kuljettajan ammattitutkinto.

”Kirjastoautohenkilöstö voi jakaa päivän aikana kokemuksiaan esimerkiksi lukutaidon edistämisestä sekä siitä, millaisia muita palveluita kirjastoautoissa tarjotaan. Kirjastoautoissa on ollut esimerkiksi kulttuuritapahtumia tai niissä on voinut äänestää”, kertoo Kummala-Mustonen.

Niukkenevassa taloustilanteessa osa kunnista on hankkinut autoja yhdessä tai ostanut naapurikunnalta palvelua. Suomen ensimmäinen kirjastoauto hankittiin Turkuun vuonna 1962. Ensimmäiset kirjastoautot tulivat myös Pohjois-Suomeen jo 1960-luvulla.

Kirjastoautopäivien ohjelma: 

09.30  Aamukahvit
10.00  Tilaisuuden avaus ja esittäytymiskierros, Merja Kummala-Mustonen,  
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
10.30  Kirjastoautotoiminnan trendejä ja tulevaisuudennäkymiä, Niina Kuusniemi, Kirjastoseuran kirjastoautotyöryhmän puheenjohtaja
10.50  Tauko
11.00  Yhteistä työskentelyä tapahtumatuotannon, sosiaalisen median ja  
reittisuunnittelun parissa
12.15  Lounas
13.15  Kirjastoautoihin tutustumista
14.45  Iltapäiväkahvit
15.15  Kirjailijavieras Pekka Juntti
16.00  Ohjelma päättyy 

Tilaisuus pidetään Maikkulan kartanossa, osoitteessa Maikkulanrinne 21, Oulu. 

Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen tutustumaan kirjastoautoihin sekä haastattelemaan henkilöstöä.

Lisätietoja:  

Kirjastotoimen ylitarkastaja Merja Kummala-Mustonen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 0295 017 552, merja.kummala-mustonen@avi.fi 

Suunnittelija Tapio Taskinen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, 0295 017 589, tapio.taskinen@avi.fi 

Avainsanat

Linkit

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Åtgärder för aktiv utveckling av tjänsterna betonades vid Regionförvaltningsverket i Västra och inre Finlands styrnings- och utvärderingsbesök13.6.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland genomförde styrnings- och utvärderingsbesök i alla sina fem välfärdsområden i maj 2024. Under besöken diskuterades tillgången till och utvecklingen av rådgivnings-, skol- och studerandehälsovårdstjänster, tillgängliga personalresurser samt pågående åtgärder för att säkerställa jämlik tillgång till tjänsterna i välfärdsområdet.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ohjaus- ja arviointikäynneissä korostuivat palvelujen aktiivisen kehittämisen toimenpiteet13.6.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toteutti toukokuussa 2024 kullekin toimialueensa viidelle hyvinvointialueelle ohjaus- ja arviointikäynnin. Käynneillä keskusteltiin neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluiden saatavuudesta ja kehittämistoimenpiteistä, henkilöstön riittävyydestä sekä hyvinvointialueella käynnissä olevista toimenpiteistä palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye