Vesialan opetuksen kehittämiseen Oulun yliopistolle 500 000 euroa Maa- ja vesitekniikan tuki ry:ltä
Vesitekniikan osaamisella on keskeinen rooli vesivarojen kestävän käytön ja vihreän siirtymän tukemisessa. Vesitekniikan opetuksen kehittämisen tavoitteena on turvata digitalisoituvan vesitekniikan alan osaajien määrä myös tulevaisuudessa.

Vesialalla on pula osaajista, etenkin kun digitaalisuus ulottuu vauhdilla osaksi vesivarojen havainnointia ja hallintaa sekä vesivarojen käyttöä. Osaajia kaivataan yrityksiin sekä julkiselle sektorille, erityisesti suunnittelutoimistoihin, ympäristöhallintoon, vesilaitoksiin, yhdyskuntien vesihuoltoon sekä yrityksiin kehittämään liiketoimintaa vesialalla.
Maa- ja vesitekniikan tuki ry:n (MVTT) lahjoitus on osa yhdistyksen 75-juhlavuotta, jonka teemana on vesialan opetus. MVTT:n tavoitteena on on lisätä vesialan kiinnostavuutta Suomessa ja mahdollistaa tulevaisuuden vesiosaajille vahva osaaminen ja ammatti-identiteetti.
MVTT:n lahjoituksella Oulun yliopisto perustaa opetukseen painottuvan vesitekniikan yliopistolehtorin tehtävän viideksi vuodeksi. Tavoitteena on turvata vesitekniikan osaajien määrä myös tulevaisuudessa, kehittää opetusmenetelmiä ja lisätä työelämäyhteyksiä. Laadukas ja joustava koulutustarjonta ja erinomainen oppimiskokemus ovat myös Oulun yliopiston päivitetyn strategian keskiössä.
"Vesivarojen käyttöön kohdistuu muutoksia ympäristön muuttuessa sekä ilmastonmuutoksen että nopean digitalisaation myötä. Samalla vesitutkimus kehittyy kiivaasti ja uudet innovaatiot muuttavat alan perinteisiä toimintatapoja. Osaamista on kehitettävä ja uusia osaajia koulutettava vesialalle nopealla tahdilla", kertoo vesitekniikan professori Björn Klöve Oulun yliopistosta.
Uuden Oulun yliopiston koordinoiman Digital Waters-lippulaivaohjelman myötä tutkimus ja siihen pohjautuva opetus kytkeytyvät yhä vahvemmin vesialan digitalisaatioon. Lippulaivaohjelman ansiosta Oulun yliopiston asema johtavana veden ja vesitekniikan tutkimusympäristönä vahvistuu.
"Olemme kiitollisia MVTT:lle tärkeästä tuesta, joka nyt kohdistuu laadukkaaseen ja tutkimukseen perustuvaan koulutuksen lisäämiseen vesialalla. Vesialan koulutuksen tukemisella on keskeinen rooli myös yhteiskunnassamme. Uusi lahjoitus edistää koulutusta erityisesti suurten vesistöjen äärellä Oulussa”, toteaa Oulun yliopiston tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi.
”Lahjoitus Oulun yliopistolle on juhlavuotemme teeman mukainen: haluamme nostaa esiin vesialan opetuksen merkitystä. Suomessa ja maailmalla tarvitaan vesialan osaajia ja tutkimukseen perustuvalla, laadukkaalla opetuksella varmistetaan työelämän tarpeisiin vastaaminen. Korkeatasoinen opetus myös houkuttelee valitsemaan juuri vesitekniikan monien muiden vaihtoehtojen joukosta”, kertoo MVTT:n toiminnanjohtaja Minna Maasilta.
Lahjoituksen myötä Oulun yliopiston tavoitteena on myös rakentaa tiiviimpää yhteistyötä vesialan koulutusta tarjoavien yliopistojen välillä ja näin edelleen lisätä vaikuttavuutta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Oulun yliopisto:
Björn Klöve, vesitutkimuksen professori, Oulun yliopiston vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö, p. 040 5944 514, bjorn.klove@oulu.fi.
Hanna Holappa, viestintäasiantuntija, Oulun yliopiston vesi-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusyksikkö, p. 050 3297539, hanna.holappa@oulu.fi
MVTT:
Minna Maasilta, toiminnanjohtaja. puh 09 694 0622, minna.maasilta@mvtt.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme