Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Venäjän hybridivaikuttaminen puhutti Länsi- ja Sisä-Suomen alueellisen valmiustoimikunnan kokouksessa

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueellinen valmiustoimikunta kokoontui torstaina 30.5.2024 vuoden kolmanteen kokoukseen. Kokouksessa keskusteltiin Venäjän hybriditoimista ja -vaikuttamisesta. Lisäksi keskustelua herätti muun muassa Helsingissä tapahtunut tietomurto.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen avasi kokouksen kertomalla kuulijoille Venäjän hybriditoimista ja -vaikuttamisesta. Venäjä on harjoittanut laaja-alaista hybridivaikuttamista naapurivaltioitaan kohtaan. Tämä on näyttäytynyt muun muassa Narvajoen alueella, jossa Venäjän rajavartiolaitos poisti yksipuolisella päätöksellä Viron ja Venäjän välillä rajana toimineet 25 poijua.

Venäjän hybridivaikuttamistoimissa on yhdistetty tavanomaisia ja epätavanomaisia menetelmiä ja vaikuttamistapoja teknologian tarjoamia mahdollisuuksia käyttäen. Näillä toimilla Venäjä yrittää erilaisilla keinolla vaikuttaa lännen tukeen Ukrainalle. 

Venäjä yrittää vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen, poliittiseen päätöksentekoon ja vaaleihin käyttäen trollitehtaita. Venäläiset tuovat sotaharjoitusten varjolla joukkoja rajoille ja toistuvasti uhkailevat ydinaseiden käytöllä Ukrainassa. Lisäksi uhkailua nähtiin Suomen ja Ruotsin NATO-jäsenhakemusten yhteydessä.

Pukkinen totesi, että jo nähtyjen toimien perusteella Venäjältä voi jatkossa odottaa mitä tahansa. 

Valmiustilanne Länsi- ja Sisä-Suomessa

Länsi- ja Sisä-Suomen toimialueella on yleisesti hyvä valmiustilanne. Helsingin kaupunkiin kohdistunut tietomurto on saanut organisaatioita tarkastelemaan omia tietosuojakäytänteitään. 

Migrillä vastaanottotilanne on rauhallinen ja kapasiteettia tarkastellaan jatkuvasti. On hyvä muistaa, että laajamittaisen maahantulo on koko valtakuntaa, ei pelkästään etelää tai itärajaa, koskeva asia.

Mittavan kuivuusjakson jälkeen maasto on laajalti todella kuivaa ja maastopalojen vaara on huomattava. Tästä syystä Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos on päättänyt kieltää kaiken avotulen teon alueellaan. 

Kansalaispulssi: pienituloisten luottamus terveydenhuoltoon heikentynyt huolestuttavasti

Kansalaispulssin kyselyn mukaan mannersuomalaisten luottamus suomalaisen yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen on kaikkien aikojen alimmassa lukemassa. Erityisesti pienituloisten heikentynyt luottamus terveydenhuoltoon on haaste, johon tulisi löytää ratkaisuja nopeasti välittömästi. 

Terveydenhuollon lisäsi kansalaisten luottamus hallitukseen ja koulutusjärjestelmään on alimmillaan. Luottamus poliisiin kaikissa väestöryhmissä on edelleen erittäin hyvällä tasolla. Kansalaisten luottamus omaan tulevaisuuteen on pysynyt aiempien kyselyiden kanssa samalla tasolla.

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontuu seuraavan kerran suunnitellusti 22.8.2024. Tarvittaessa valmiustoimikunta saadaan kutsuttua koolle aikaisemmin kesäloma-aikanakin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vichtis vatten ansöker om miljötillstånd för ett nytt reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse i södra Nummela – vattnen skulle ledas till Sjundeå å20.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

Vichtis vattens miljötillståndansökan för ett reningsverk för avloppsvatten från tätbebyggelse är under behandling hos regionförvaltningsverket. Ansökan kan läsas i Databasen över vatten- och miljötillstånd ylupa.avi.fi. Åsikter om ansökan kan lämnas till regionförvaltningsverket senast 29.7.

Puutteita rakennustyön valvonnassa – sakkoja työturvallisuusrikoksesta19.6.2024 12:23:06 EEST | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi rakennusalalla toimineen yhtiön työnjohtajan 15 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli syyskuussa 2021 Helsingin Kumpulassa yhteisellä rakennustyömaalla tapahtunut työtapaturma ja sen tutkinnassa havaitut puutteet työssä käytetyissä telineissä ja työn valvonnassa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.6.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye