SDP

SDP:n Niina Malm: Valjastetaan työmarkkinat kasvun tueksi

Jaa

Työmarkkinoiden vakauttaminen ja vihreän siirtymän investointien lisääminen ovat edellytyksiä kasvun syntymiselle, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm. Orpon hallituksen toteuttama politiikka kuitenkin hidastaa vihreän siirtymän investointeja Suomessa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

 - Hallitus on luonut omilla toimillaan työmarkkinakaaoksen, joka on OP:n mukaan heikentänyt tänä vuonna kasvua noin miljardilla. Jos tilannetta ei saada vakautettua, kaaos uhkaa levitä myös tuleville työmarkkinakierroksille. On huolestuttavaa, että hallitus ei näytä ymmärtävän tätä. Etenkin pääministeriltä odottaisi enemmän ymmärrystä työmarkkinoiden toiminnasta, mutta Petteri Orpo tuntuu katselevan maailmaa työnantajien etujärjestöiltä lainattujen silmälasien läpi.

SDP esittää tänään julkaistussa rakenne-, työllisyys- ja kasvupaketissaan, että työmarkkinoiden tilanteen vakauttaminen ennen seuraavaa sopimuskierrosta tulisi asettaa hallituksen tehtävälistan kärkeen, Malm sanoo.

 - Sujuvan neuvottelukierroksen varmistaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää. Ehdotamme, että työmarkkinaosapuolten kanssa solmitaan seuraaville vuosille laaja kasvu- ja vakaussopimus, jossa sovitaan yhteisistä lisätoimenpiteistä kasvun vauhdittamiseksi sekä tasapainottavista toimista hallituksen työrauha- ja paikallisen sopimisen esityksiin. Ensi syksyn työsopimuslain kehittämishankkeeseen on otettava aidosti kolmikantainen ote, jossa hallitus asettaa tavoitteet ja työmarkkinaosapuolet sopivat keinoista.

Malmin mukaan työllisyyttä ei lisätä työntekijöiden oikeuksia heikentämällä, vaan sen sijaan SDP haluaa parantaa suomalaisten työmarkkinoiden dynamiikkaa ja työvoiman liikkuvuutta. Suomalaiset työmarkkinat ovat kansainvälisessä vertailussa dynaamiset, mutta Suomessakin on edelleen pullonkauloja, joihin puuttuminen lisäisi työvoiman liikkuvuutta.

 - Ei ole esimerkiksi järkevää estää työntekijää päättämästä määräaikaista työsuhdetta, jos se mahdollistaisi työntekijän siirtymisen haastavampaan tai paremmin palkattuun työhön. Siksi SDP sallisi työsuhteen päättämisen työntekijän aloitteesta myös määräaikaisissa työsuhteissa. Lyhentäisimme lisäksi työttömyysjaksoja uudistamalla muutosturvaa niin, että irtisanotuksi tulleen olisi nykyistä paremmin mahdollista kouluttautua ja hakea uutta työtä palkallisesti jo irtisanomisajan puitteissa.

Työmarkkinoiden vakauttamisen ja kehittämisen lisäksi vihreän siirtymään kohdistuvat investoinnit ovat avain kasvun syntymiselle, Malm toteaa.

 - On kestämätöntä, että hallitus seuraa tumput suorana, kuinka vihreän siirtymän investoinnit valuvat Suomen sijaan muualle, ja heikentää Suomen maakuvaa flirttailemalla avoimesti laitaoikeiston kanssa. Ei ole mikään ihme, että osa kokoomuksen omista eurovaaliehdokkaistakin tekee jo pesäeroa pääministeri Orpon politiikasta.

 - Suomen pitää ajaa määrätietoisesti Euroopan yhteistä investointirahastoa, jonka avulla houkutellaan vihreän siirtymän investointeja Eurooppaan ja Suomeen. Myös Suomessa vihreän siirtymän investointeja on vauhditettava tehokkaammin. Vihreä siirtymä ei ole uhka, vaan keino luoda Suomeen uusia korkean tuottavuuden työpaikkoja. Siksi vihreän siirtymän investointien edistäminen on nostettu SDP:ssä tärkeyslistan kärkeen, Malm päättää.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi: Kokoomus on käymässä seuraavaksi sunnuntailisien kimppuun15.6.2024 15:53:52 EEST | Tiedote

Kokoomus hyväksyi puoluekokouksessaan linjakseen sen, että sunnuntailisät eivät olisi enää turvattu lakisääteisesti, vaan ne vietäisiin paikallisen sopimisen piiriin. Kokoomus ajaa hallituksessa paikallisen sopimisen heikentämistä ja sen jälkeen haluaa siirtää työntekijöiden toimeentulon kannalta merkittävän sunnuntailisän paikallisesti sovittavaksi.

Tiedoksi medialle: SDP:n puoluejohto kampanjoi perjantaina ja lauantaina6.6.2024 10:03:05 EEST | Tiedote

Arvoisa median edustaja, SDP:n puoluejohto kampanjoi tulevana perjantaina ja lauantaina ennen sunnuntain vaalipäivää. Alla eurovaalikiertueen tapahtumat puoluejohdon osalta. Kaikki tapahtumat lisätietoineen löytyvät verkkosivuiltamme: https://www.sdp.fi/tapahtumat/ Perjantai 7.6. Puheenjohtaja Antti Lindtman Kouvola, kauppakeskus Hansa klo 15.30 Lappeenranta, Satamatori klo 17.15 Puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi Mänttä-Vilppula, Mäntän tori klo 10 Virrat, Kirppis Virrat (os. Virtaintie 32) klo 12 Orivesi, S-marketin edusta (os. Keskustie 36) klo 14 Tampere, keskustorin vaalimökki klo 16 Lauantai 8.6. Puheenjohtaja Antti Lindtman Vantaa, Myyrmäen Paalutori klo 10 Helsinki, Kampin Narinkkatori klo 11.30 ja Vuosaaren Mosaiikkitori klo 12.30 Orimattila, Orimattilan kesämarkkinat (os. Erkontie 16) klo 14 Lahti, Lahden kauppatori klo 15 Puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi Lahti, Lahden satama klo 10, Mukkulan ostari klo 10.45 ja Liipolan ostari klo 11.30 Varapuheenjohtaja Nasima Razmyar Van

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye