Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Hoitotakuun tiukentuminen on nopeuttanut etenkin lääkäriin pääsyä – kahden viikon määräaika toteutuu yhä useammin

Jaa

Hoitotakuun tiukentuminen viime syksynä on nopeuttanut etenkin lääkäriin pääsyä, selviää THL:n tuoreesta tilastoraportista. Sen mukaan potilaat pääsivät maaliskuussa 2024 perusterveydenhuollon avosairaanhoidon kiireettömään lääkärin hoitoon tai tutkimukseen kahdessa viikossa - ja jopa viikossa - selvästi useammin kuin vuoden 2023 maaliskuussa.

Maaliskuussa lääkärikäynneistä 71 prosenttia toteutui 14 vuorokaudessa hoidon tarpeen arvioinnista, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 58 prosenttia. Viikon sisällä käynneistä toteutui 57 prosenttia, kun luku oli vuotta aiemmin 46 prosenttia.

"Hyvinvointialueet ovat hoitoonpääsyn nopeuttamiseksi kehittäneet toimintaansa muun muassa digitaalisin palveluin sekä tiimi- ja omalääkärimalleja hyödyntämällä. Positiivista on, että molemmissa malleissa myös hoidon jatkuvuus paranee,” kertoo THL:n arviointipäällikkö Tiina Hetemaa.

Hoitotakuun höllennys lisännee eroja hoitoonpääsyssä 

Julkisen perusterveydenhuollon kiireettömän hoitoonpääsyn enimmäisaikoja koskeva lainsäädäntö tiukentui 1.9.2023 ja enimmäisaikoja tuli voimaan useampi.

Perusterveydenhuollossa hoitotakuu on 14 vuorokautta tai kolme kuukautta ja suun terveydenhuollossa neljä kuukautta. Kolmen kuukauden enimmäisaika koskee tiettyjä, erikseen mainittuja hoitotapahtumia. 

Hoitoonpääsyyn liittyvä hoitotapahtuma tulee olla laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön, kuten lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan, vastaanotolle.

Hallitus esitti kevään kehysriihessään 14 vuorokauden hoitotakuun höllentämistä 3 kuukauteen. Suun terveydenhuollossa määräaika olisi höllenemässä 6 kuukauteen.

”Todennäköisesti erot hoitoonpääsyssä valitettavasti lisääntyvät. Asiakkaiden kannalta tämä on selkeä huononnus. Itsehallinnollisina alueina hyvinvointialueet voivat toki pyrkiä mahdollisimman sujuvaan ja nopeaan hoitoon pääsyyn edelleen”, Hetemaa arvioi.

Suurin osa käynneistä oli sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille

Kaikkiaan maaliskuussa 2024 perusterveydenhuollon avosairaanhoidon hoitoonpääsyn käynneistä 91 prosenttia toteutui 14 vuorokaudessa, kun mukaan lasketaan lääkärien lisäksi muutkin ammattihenkilöt.

Käynneistä valtaosa eli 72 prosenttia toteutui sairaanhoitajille ja terveydenhoitajille. Näistä 95 prosenttia toteutui kahdessa viikossa ja 90 prosenttia jo viikossa.

Syyskuun lakimuutoksen mukaan lääkärin jatkokäyntien tuli toteutua viikon kuluessa, jos ensimmäinen vastaanottaja oli muu kuin lääkäri. Lääkärin jatkokäynneistä 76 prosenttia toteutui enimmäisajassa.

Osassa hoitoonpääsyn käyntejä säilyi edelleen kolmen kuukauden enimmäisaika. Näitä ovat esimerkiksi ensimmäinen käynti kuntoutuspalveluissa sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävissä palveluissa. Näistä 99 prosenttia toteutui enimmäisajassa.

”Summauksena voi sanoa, että käytännössä kaikki kiireettömät perusterveydenhuollon potilaat hoidetaan viimeistään kolmessa kuukaudessa riippumatta asiasta”, toteaa THL:n erikoissuunnittelija Tiina Marttila.

Myös hammaslääkäriin pääsy on hieman nopeutunut

Maaliskuussa 2024 myös hammaslääkärille pääsi hiukan nopeammin kuin keväällä 2023.  

Kiireettömistä hammaslääkärin käynneistä 93 prosenttia toteutui neljän kuukauden sisällä ja 85 prosenttia kolmen kuukauden sisällä asiakkaan yhteydenotosta ja hoidon tarpeen arvioinnista. 

Suuhygienistille hoitoonpääsy oli muista ammattilaisista poiketen heikentynyt hiukan vuoden takaiseen verrattuna.

Hoitoonpääsyn tietoja ei ole vielä saatu kattavasti syyskuussa voimaan tulleista enimmäisajoista

Syyskuun lakimuutos edellytti hyvinvointialueilta myös muutoksia tietojen kirjaamiseen.

Vain kolmella hyvinvointialueella ja Helsingissä pystyttiin maaliskuuhun mennessä kirjaamaan kaikkia lakimuutoksen mukaisia enimmäisaikoja kaikissa potilastietojärjestelmissä. 

”Hallituksen suunnittelema uusi hoitotakuulain muutos haastaa kirjaamista hyvinvointialueilla, sillä muutokset tietojärjestelmissä ja käyttöönotot hyvinvointialueilla toteutuvat osin viiveellä. Voi olla, että kaikki eivät ole ottaneet vielä edellisiäkään muutoksia käyttöön, kun laki taas muuttuu”, Marttila kertoo.

Alueelliset tiedot ovat saatavilla THL:n raporteilta

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsytiedot ovat saatavilla ajantasaisesti THL:n tietokantaraporteista. Raporteissa tiedot ovat aluehallintovirastoittain, hyvinvointialueittain ja toimintayksiköittäin. Tiedot päivittyvät kuukausittain.

Hoitoonpääsytietojen laadun ja kattavuuden tarkasteluun on saatavissa palveluntuottajakohtaiset hoitoonpääsytietojen laaturaportit. Saatavilla on myös ohjeita tietojen kirjaamiseen sekä raporttien käyttöön.
Perusterveydenhuollon hoitoonpääsyn tietokantaraportit, laaturaportit ja kirjaamisohjeet

Raportoinnissa ovat mukana ne kiireettömät käynnit, joita on edeltänyt terveydenhuollon ammattilaisen tekemä hoidon tarpeen arviointi. Käynneillä tarkoitetaan käyntejä tai etäasiointia terveydenhuollon ammattihenkilöille. 

Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa

Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn tilastoraportti julkaistaan myöhemmin kesäkuussa THL:n verkkosivuilla. Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn seuranta ja lainsäädäntö poikkeavat perusterveydenhuollon vastaavista.
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa

Lähde

Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa keväällä 2024 

Lisätietoja

Tilastoraporttia koskevat yhteydenotot ensisijaisesti yhteissähköpostiin osoitteeseen: avohilmo(at)thl.fi

Tiina Marttila (tilastoraportti)
erikoissuunnittelija
puh.  029 524 8533
etunimi.sukunimi@thl.fi

Raimo Mahkonen (tilastoraportti)
erikoissuunnittelija 
puh. 029 524 7669
etunimi.sukunimi@thl.fi

Perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon tilanne hyvinvointialueilla:

Tiina Hetemaa (hoitoonpääsyn tilanne hyvinvointialueilla) 
arviointipäällikkö
THL
puh. 029 524 7903
etunimi.sukunimi@thl.fi

Ulla Harjunmaa (suun terveydenhuolto)
ylihammaslääkäri
THL
puh. 029 524 7375
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Jätevesitutkimus: kokaiinin käyttö lisääntynyt pääkaupunkiseudun ulkopuolella, amfetamiinin käyttö kasvussa suuressa osassa maata28.6.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

Kokaiinia käytetään yhä enemmän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus. Pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä käytön kasvu on viime aikoina taittunut, mutta useissa kaupungeissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella kokaiinin käyttömäärät ovat mittaushistorian korkeimpia. Myös amfetamiinin käyttömäärät ovat useissa kaupungeissa merkittävästi kasvaneet verrattuna edelliseen valtakunnalliseen seurantaan, joka toteutettiin vuonna 2022.

THL kehittäisi perusterveydenhuoltoa osana hyvinvointialueiden toimintaa Kela-korvausten noston sijaan26.6.2024 08:40:00 EEST | Tiedote

Hallitus esittää yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten nostamista. Esityksen tavoitteena on parantaa perusterveydenhuollon saatavuutta ja purkaa perusterveydenhuollon hoitojonoja. Lisäksi tavoitteena on siirtää painopistettä ennaltaehkäisevään ja varhaishoitoon sekä edistää eri ammattiryhmien välistä tarkoituksenmukaista työnjakoa. THL:n arvioi lausunnossaan, että tavoitteet ovat kannatettavia, mutta niiden toteutuminen esityksen mukaisin toimin ei ole varmaa.

Lintuinfluenssarokotukset alkavat – rokotetta tarjotaan niille, joilla on suurentunut riski saada tartunta25.6.2024 13:16:00 EEST | Tiedote

THL on yhteistyössä Ruokaviraston kanssa laatinut suosituksen lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Rokotetta tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille, joilla on työnsä tai muun olosuhteen vuoksi suurentunut riski saada lintuinfluenssatartunta. Tällaisia ovat: turkistarhoilla turkiseläimiin kosketuksissa olevat henkilöt siipikarjan parissa työskentelevät, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan, pois lukien teurastamoiden työntekijät sairaiden tai kuolleiden lintujen tai muiden eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen osallistuvat henkilöt, kuten eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät lintujen rengastajat luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa työskentelevät kotieläinpihojen ja lintutarhojen työntekijät virkaeläinlääkärit laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye