Tutkijat kehittivät mallin, jonka avulla tietokone voi ymmärtää ihmisen tunteita
Jyväskylän yliopistossa on kehitetty matemaattis-psykologinen malli, joka auttaa tietokonetta tunnistamaan ja ennustamaan käyttäjänsä tunteita. Mallin avulla tietokone voi tulevaisuudessa mukauttaa omaa toimintaansa ja ohjata eri tavoin esimerkiksi ärtynyttä tai ahdistunutta käyttäjää. Apulaisprofessori Jussi Jokisen mukaan tulevaisuuden teknologiat ovat empaattisia vuorovaikutuksen osapuolia, ja niiden on siksi tärkeä ymmärtää myös käyttäjänsä tunteita.

Jyväskylän yliopiston tutkijat ovat kehittäneet matemaattiseen psykologiaan perustuvan mallin, jonka avulla tietokone voi ennakoida ja ymmärtää käyttäjänsä tunteita. Malli auttaa kehittämään älykkäitä teknologioita kuten tekoälyä, joka tulee ihmisen kanssa paremmin toimeen.
Kognitiotieteen apulaisprofessori Jussi Jokisen mukaan mallia hyödyntämällä tietokone voisi tulevaisuudessa esimerkiksi ennakoida, milloin käyttäjää alkaa ärsyttää tai ahdistaa. Tietokone voisi tällaisessa tilanteessa esimerkiksi antaa käyttäjälle lisäohjeita tai ohjata vuorovaikutusta toiseen suuntaan.
Tyypillisiä tietokoneen päivittäiseen käyttöön liittyviä inhimillisiä tunteita ovat muun muassa ilo, ärtymys ja tylsyys. Näistä tunteista nyt kehitetty malli osaa ennustaa käyttäjän ilon, tylsistymisen, ärtymyksen, raivon, epätoivon ja ahdistuksen.
"Ihmisillä on luontainen kyky tulkita toistensa tunteita ja huomioida ne sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Koneilta tällainen kyky puuttuu", Jokinen kertoo.
”Nykyisten tietoteknisten laitteiden käyttö on muutenkin usein stressaavaa ja turhauttavaa. Tilannetta pahentaa se, että tietokone ei ymmärrä, kun jokin asia vaikkapa ärsyttää."
Jokisen vetämässä tutkimushankkeessa ratkaisua ongelmaan haetaan matemaattisen psykologian keinoin.
"Jos pystymme rakentamaan laskennallisen mallin tunneprosessista, niin tämä voidaan ohjelmoida tietokoneeseen. Näin esimerkiksi tekoäly saa konkreettisesti psykologisen ymmärryksen ihmisen tunteista ja sitä kautta kyvyn ymmärtää käyttäjäänsä paremmin", Jokinen kuvailee.
Tutkimus pohjautuu tunneteoriaan – seuraavaksi tarkoituksena on pystyä myös vaikuttamaan käyttäjän tunteisiin
Tutkimuksen pohjana on tunneteoria, jonka mukaan tunteet syntyvät, kun ihmisen kognitio arvioi tapahtumia eri näkökulmista.
Jokinen nostaa esimerkiksi tietokoneen tekemän yllättävän virheen kesken tärkeän työtehtävän.
”Tällainen tapahtuma on sellainen, jonka ihmisen kognitio arvioi tavoitteiden vastaiseksi. Jos kyseessä on kokematon käyttäjä, joka ei tiedä miten virhetilanteesta selvitään, hän saattaa kokea ahdistusta ja pelkoa”, Jokinen kuvailee.
”Jos kyseessä on sen sijaan kokenut käyttäjä, joka osaa selvittää ongelman mutta joutuu tuhlaamaan kallista aikaansa sen selvittämiseen, tunnetila on todennäköisemmin ärtymys kuin ahdistus."
Ihmisen kognitio arvioi tapahtumia automaattisesti hyvin monesta näkökulmasta, ja tästä seuraa tunne. Jos kone pystyy simuloimaan saman tilanteen ja tekemään siitä ihmisen kognition kaltaisen arvioprosessin, päästään ennustamaan käyttäjän tunteita.
Jokisen mukaan oikean tunteen tunnistaminen on tärkeää juuri siksi, että eri ihmiset saattavat samanlaisessa tilanteessa kokea hyvin erilaisia tunteita.
”Jos kone reagoisi tilanteisiin eikä tunteisiin, se saattaisi ainoastaan aiheuttaa käyttäjässä entistä negatiivisempia tunteita, kuten vaikkapa ärtymystä.”, Jokinen kuvailee.
Leidenin yliopiston kanssa yhteistyössä tehty työ on julkaistu ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuksen tutkimusalan pääkonferenssissa Honolulussa tämän vuoden toukokuussa, jossa se sai parhaan tutkimusjulkaisun kunniamaininnan. Jyväskylän yliopistosta tutkimusta ovat olleet tekemässä Jussi Jokinen ja jatkotutkija Eurus Zhang.
Tutkimushankkeessa on seuraavaksi tarkoitus selvittää, mitä tietokone voisi tehdä toisin, kun se ymmärtää käyttäjänsä tunteita.
"Nyt meillä on malli, joka osaa selittää ja ennustaa tunteita. Seuraavaksi tietokone voisi pyrkiä reaaliaikaisesti vaikuttamaan käyttäjän tunteisiin", Jokinen visioi.
Jos kone esimerkiksi ennakoi, että käyttäjää alkaa pian ärsyttää, se voisi pyrkiä ennalta puuttumaan tilanteeseen vaikkapa antamalla käyttäjälle tilanteeseen ja tunnetilaan soveltuvia ohjeita. Tällä voi Jokisen mukaan olla työelämässä myös tuottavuutta lisäävä vaikutus.
”Tunteet ovat läsnä monessa tilanteessa, niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Siksi ihmisen tunteita ymmärtävällä teknologialla on merkittäviä tulevaisuuden vaikutuksia. Tulevaisuuden teknologiat eivät ole vain työkaluja, vaan empaattisia vuorovaikutuksen osapuolia”, Jokinen summaa.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kauppakorkeakoulujen kestävyysopetusta on mahdollista vahvistaa käytännön oppimisen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön kautta21.5.2025 08:37:08 EEST | Tiedote
KTM Maija Lähteenkorvan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemä väitöskirjatutkimus tarkastelee, miten kestävyysopetusta kauppakorkeakouluissa voidaan vahvistaa käytäntöön perustuvan opetuksen ja sektorirajat ylittävän yhteistyön avulla. Tutkimus osoittaa, että käytännönläheinen oppiminen ja yhteistyö vaihtoehtoisten organisoitumistapojen kanssa voivat avata uusia mahdollisuuksia opetuksen uudistamiseen ja kestävyyden vahvistamiseen.
Auta pelastamaan raakut sukupuutolta - lahjoita Jyväskylän yliopiston raakkututkimukseen20.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Raakku on erittäin uhanalainen, vaativa ja herkkä laji, joka selviää vain sorapohjaisissa vesissä, joissa vesi virtaa kirkkaana ja hapekkaana. Raakkuja elää vielä monissa joissa, mutta vain harvassa niistä syntyneet poikaset jäävät eloon. Raakkujen toukat kiinnittyvät lohikalojen kiduksiin, ja seuraavana kesänä nuoret simpukat kaivautuvat jokiuomiin ruokailemaan ja kasvamaan.
IT-tiedekunnan tutkimus palkittiin arvostetussa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta käsittelevässä konferenssissa20.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tutkijat Tuomo Kujala ja Abhishek Sarkar palkittiin parhaan tutkimusjulkaisun palkinnolla yhdessä informaatioteknologian alan huippukonferensseista maailmassa. Tutkimus esitteli Jyväskylän yliopiston uutta Drive-In laboratoriota ja sen tutkimuksissa käytettäviä menetelmiä kuljettajan tarkkaamattomuuden mittaamiseen liikenteessä.
Uusi historian väitöskirja esittelee monisävyisiä näkökulmia ruotsinkielisten pohjalaisten siirtolaisuuskokemuksiin19.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
FM Magnus Enlundin historian väitöskirja valaisee ruotsinkielisten pohjalaisten siirtolaiskokemuksia pidemmällä aikavälillä. Tutkimus paljastaa, kuinka työn merkitys ja suhde kotiin ovat olleet keskeisiä tekijöitä siirtolaisten elämässä, ja kuinka he löysivät turvaa toisistaan uudessa maassa.
Ny doktorsavhandling ger nyanserade perspektiv på svenskösterbottniska emigranters erfarenheter ur ett historiskt perspektiv19.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
FM Magnus Enlunds doktorsavhandling belyser svenskösterbottningars erfarenheter av emigration under en längre tidsperiod. Doktorsavhandlingen avslöjar hur emigranternas syn på arbetet och hemmets betydelse har varit centrala faktorer i emigranternas liv och hur dessa emigranter sökte sig till varandra i det nya landet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme