Edelliset 12 kuukautta ovat olleet globaalisti ennätyksellisen lämpimiä
Maapallon vuosittainen lämpöennätys rikotaan todennäköisesti seuraavan viiden vuoden aikana.
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan toukokuu 2024 oli mittaushistorian lämpimin toukokuu. Maapallon keskimääräinen pintalämpötila oli toukokuussa 0,65 astetta ilmastollisen vertailukauden eli vuosien 1991 – 2020 keskiarvoa korkeampi. Toukokuu oli myös 12. peräkkäinen kuukausi, jolloin ylitettiin mittaushistorian aiempi lämpötilaennätys.
Kun maapallon keskilämpötilaa toukokuussa verrataan esiteolliseen aikaan eli vuosiin1850 – 1900, toukokuu oli 1,52 astetta lämpimämpi ja samalla 11. peräkkäinen kuukausi, jolloin keskilämpötila oli vähintään 1,5 astetta enemmän kuin esiteollisena aikana.
Maapallon keskilämpötila edeltävän 12 kuukauden aikana eli kesäkuusta 2023 toukokuuhun 2024 oli ennätyksellisesti 0,75 astetta korkeampi kuin ilmastollisen vertailukauden keskiarvo ja 1,63 astetta lämpimämpi kuin esiteollisen ajan keskiarvo.
″Kulunut talvikausi Suomessa tuntui monesta pitkältä ja kylmältä. Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan lokakuusta 2023 tammikuuhun 2024 ulottuva neljän kuukauden ajanjakso olikin Pohjois-Euroopassa selvästi tavallista kylmempi. Kontrasti ympäröiviin alueisiin oli kuitenkin suuri, koska samaan aikaan maapallo keskimäärin ja pohjoinen pallonpuolisko olivat ennätyslämpimiä“, toimialajohtaja Hannele Korhonen sanoo. ″Ilmastonmuutosta ei kuitenkaan ole peruttu Suomessakaan. Ilmatieteen laitoksen ylläpitämistä ilmastotilastoista selviää, että Suomi lämpenee globaalia keskiarvoa nopeammin pitkän ajan keskiarvoja tarkasteltaessa.“
Ilmastonmuutoksen vaikutusta yksittäisen kuukauden keskilämpötiloihin voidaan arvioida Ilmatieteen laitoksella äskettäin kehitetyllä vertaisarvioidulla menetelmällä. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä toukokuun keskilämpötila oli 13,8 astetta. Kuukausi oli noin 1,8 astetta lämpimämpi kuin se olisi ollut ilman ilmastonmuutoksen vaikutusta. Todennäköisyys näin lämpimälle toukokuulle on nykyilmastossa kymmenkertainen verrattuna tilanteeseen, jossa ilmastonmuutosta ei olisi.
Maapallon vuotuisen keskilämpötilan ennustetaan nousevan yli 1,5 asteen rajan
Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n tuoreen raportin mukaan on 80 % todennäköisyys, että maapallon vuotuinen keskilämpötila ylittää seuraavan viiden vuoden aikana tilapäisesti 1,5 asteen rajan esiteolliseen aikaan verrattuna.
”Huolimatta muista käynnistä olevista kriiseistä keskeinen tulevaisuuttamme muuttava kriisi eli ilmastonmuutos haittavaikutuksineen etenee edelleen. Olemme taas rikkoneet uusia negatiivisia ilmastoennätyksiä sekä globaalisti että paikallisesti. Rikkaimmat maat ovat edenneet ilmastonmuutoksen torjunnassa, mutta kaikkien G20-maiden ilmastotoimien kunnianhimotaso ei ole johtamassa 1,5 asteen tavoitteen toteutumiseen. G7-maat, mukaan lukien EU-maat, ovat tehneet 1,5 asteen mukaisia sitoumuksia. Nämä maat vastaavat noin kolmanneksesta maailman päästöistä, kun taas loput G20-maista noin puolesta”, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas toteaa.
Ilmastollinen vertailukausi
Ilmastollisella vertailukaudella tarkoitetaan 30 vuoden jaksoa, josta lasketuilla tilastoilla kuvataan muun muassa sään keskiarvoja ja vaihteluvälejä lähimenneisyydessä. Näiden tilastojen avulla
nykyinen sää voidaan laittaa historialliseen kontekstiin eli muun muassa verrata, oliko mennyt kuukausi tavanomaista kylmempi vai lämpimämpi.
Tiedoksi toimituksiin:
WMO:n raportti ja lehdistötiedote julkaistaan WMO:n verkkopalvelussa 5.6.2024 arviolta klo 14.30 GMT (17.30 Suomen aikaa).
Copernicus-ilmastopalvelu julkaisee verkkopalvelussaan kuukausittaisen ilmastoraportin torstaina 6.6.2024. Raportissa käsitellään tarkemmin toukokuun ilmastotilastoja. Climate bulletin
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pääjohtaja Petteri Taalas, Ilmatieteen laitos, p. 050 341 3460, petteri.taalas@fmi.fi
Toimialajohtaja Hannele Korhonen, Ilmatieteen laitos, p. 040 842 4852, hannele.korhonen@fmi.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Ilmatieteen laitos havainnoi ja tutkii ilmakehää, lähiavaruutta ja meriä. Lisäksi se tuottaa palveluita säästä, merestä, ilmastosta, ilmanlaadusta ja lähiavaruudesta yleisen turvallisuuden, elinkeinoelämän ja kansalaisten tarpeisiin. Osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi voit tutustua meihin paremmin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmatieteen laitos
Maan etelä- ja keskiosassa voi salamoida ja sataa runsaasti viikonloppuna – korkea ilmankosteus lisää helteen tukaluutta11.7.2025 13:15:08 EEST | Tiedote
Kaakosta saapuva lämmin ja kostea ilmamassa luo otolliset olosuhteet voimakkaille ukkosille erityisesti maan eteläosassa ja osin myös maan keskiosassa. Paikallisesti rankat sateet voivat aiheuttaa taajamatulvia, ja salamointi voi olla runsasta.
Trombi näkyi säätutkassa torstaina 3. heinäkuuta9.7.2025 14:20:41 EEST | Tiedote
Harvinainen trombi kaatoi metsää Parkanossa. Trombin ilmaan nostattamat roskat saivat ilmiön näkymään myös Ilmatieteen laitoksen säätutkakuvissa.
Kesäkuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian kolmanneksi lämpimin9.7.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Copernicus-ilmastopalvelun mukaan kesäkuu 2025 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian kolmanneksi lämpimin. Eurooppaa koettelivat kesäkuussa helleaallot, ja Länsi-Euroopassa kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin.
Viikko alkaa sateisena, mutta viikonloppuna on odotettavissa helteitä7.7.2025 12:59:38 EEST | Tiedote
Tiistaina sataa runsaasti, varsinkin maan kaakkoisosassa. Loppuviikoksi sää poutaantuu ja lämpenee.
Ulla oli harvinaisen voimakas kesämyrsky5.7.2025 13:51:42 EEST | Tiedote
Ulla toi Suomeen voimakkaita tuulia ja sateita. Sen vaikutukset tuntuivat suuressa osassa maata.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme