Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Täällä pakkausjätemäärät lähes tuplaantuvat kesäisin - Näillä ohjeilla kierrätys hoituu helposti myös mökillä

Jaa

Mökkipaikkakuntien jätemäärät lisääntyvät kesäaikaan roimasti. Tämä näkyy myös Rinki-ekopisteillä. Eniten kierrättäväksi kerätyn pakkausjätteen määrä kasvoi viime vuonna kesäaikaan Puumalassa, Padasjoella ja Kustavissa. Näillä helpoilla ohjeilla muovi-, kartonki, lasi- ja metallipakkausten lajittelu käy kätevästi mökilläkin.

Muovin lajittelusta ei kannata pitää kesälomaa.
Muovin lajittelusta ei kannata pitää kesälomaa.

Kesä tuo roiman kasvun pakkausjätemääriin myös Rinki-ekopisteillä. Eniten kierrätettäväksi kerätyn pakkausjätteen määrä kasvaa kesäisin suosituilla mökkipaikkakunnilla. Vertailun kärkeen kiilasivat viime kesän osalta Puumala, Padasjoki ja Kustavi. Puumalassa kerättiin pakkausjätettä kierrätettäväksi 84 prosenttia enemmän kesällä kuin talvella. Padasjoella ja Kustavissakin reilusti yli 60 prosenttia enemmän. 

“Rinki lisää ekopisteiden tyhjennyksiä myös tänä kesänä mökkipaikkakunnilla. Ringin verkkosivujen ekopistehakukoneesta voit tarkistaa ekopisteesi seuraavan tyhjennysajan”, vinkkaa Rinki-ekopisteistä vastaava operatiivinen johtaja Marko Turunen
 
Turunen muistuttaa, että täpötäyden ekopisteen voi myös välttää säilyttämällä pakkausjätettä mökillä pari päivää ruuhka-aikojen, kuten juhannuksen jälkeen. 

Kesän helpot lajitteluvinkit:   


1. Käytetty pakkaus lajitellaan aina pakkauksen päämateriaalin mukaan. Pakkauksissa on monesti useampia materiaaleja. Esimerkiksi kahvipaketit ja sipsipussit ovat tyypillisesti enimmäkseen muovia. Laita ne siis muovipakkauskeräykseen.   

2. Muista lajitella muovipakkaukset. Puhdistukseksi riittää pakkauksen huolellinen tyhjentäminen, puhtaaksi pyyhkiminen tai huuhtelu viileällä vedellä. Riittävä puhtaustaso on silloin, kun pakkaus ei ala haista ennen kierrätykseen viemistä.

3. Litistä kartonkipakkaus: Kartonkien litistäminen on tärkeää etenkin silloin, kun pakkausjätettä syntyy paljon. Kun kartongit litistetään, on keräysastioiden tyhjennyskertojen määrä mahdollista jopa puolittaa. Suuret kartonkipakkaukset, kuten puutarhakalusteiden pahvilaatikot voi myös repiä pienempiin osiin, jotta ne mahtuvat kartonginkeräysastian suusta helpommin sisään. 

4. Tee arjen ekoteko: Lajittelemalla annat pakkaukselle uuden elämän. Esimerkiksi alumiinin valmistus on ilmastolle hyvin kuormittavaa, mutta grillivuoat lajittelemalla voi alumiini kiertää lähes ikuisesti.  

5. Vie pakkauskeräykseen vain pakkausjätettä. Kaikki kesällä syntyvä jäte ei kuulu Rinki-ekopisteelle. Esimerkiksi rikkinäiset pihakalusteet tai spray-hyttysmyrkkypullot tulee kierrättää oman kunnan ohjeistuksen mukaan. Kaikki Suomen lajittelupaikat Rinki-ekopisteistä vaarallisen jätteen keräykseen löytää osoitteesta kierrätys.info. 
 

Lajittelutärpit mökkiläiselle: 

  • Hyödynnä maksuttomia Rinki-ekopisteitä kauppareissusi yhteydessä. Vältyt vaivalta ja ylimääräiseltä autoilulta.   

  • Tee mökille lajittelupiste. Aseta se helposti saataville, jotta kaikilla on mahdollisuus lajitella pakkausjätteet vaivattomasti. 

Anna palautetta 

Jos ekopisteen keräyssäiliö on täynnä, siitä kannattaa ilmoittaa heti. Jätteitä ei tule jättää maahan. Palautetta voi antaa Ringin maksuttomaan asiakaspalveluun numeroon 0800 133 888 (ark. 7–21 ja la 9–18) ja sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@rinkiin.fi. Palautetta voi antaa myös osoitteessa rinkiin.fi/asiakaspalvelu. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Muovin lajittelusta ei kannata pitää kesälomaa.
Muovin lajittelusta ei kannata pitää kesälomaa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan vuonna 1997 perustama ja omistama palveluyhtiö. Tuottajayhteisöille ja yrityksille tuotamme tehokkaita ja kestäviä ratkaisuja pakkausten tuottajavastuun toteutukseen. Yli 4 800 pakkausten tuottajavastuullista yritystä hoitaa velvoitteensa kuulumalla tuottajayhteisöön. Kuluttajille tarjoamme valtakunnallisen Rinki-ekopisteverkoston, jonne kuluttajat voivat tuoda maksutta käytetyt pakkauksensa kierrätettäviksi. Rinki-ekopisteissä ympäri Suomen kerätään kartonki- ja lasipakkauksia sekä metallia ja noin 1000 ekopisteessä kerätään lisäksi muovipakkauksia. www.rinkiin.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye