Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

11 300 hakijaa sai opiskelupaikan korkeakoulujen vieraskielisistä koulutuksista ja Taideyliopistosta

Jaa

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa haki yli 63 800 hakijaa, joista opiskelupaikan sai 18 %. Hakijoita oli lähes neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2023.

Korkeakoulujen vieraskielisiin koulutuksiin, Taideyliopiston koulutuksiin ja Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutusohjelmiin hyväksyttiin tänä vuonna 11 300 opiskelijaa, mikä on 1 700 opiskelijaa enemmän kuin vuosi sitten.

Aloituspaikkoja oli tarjolla noin 1 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Hyväksyttyjen osuus nousi. Vuonna 2024 opiskelupaikan sai 18 % hakijoista, kun vuonna 2023 vastaava luku oli 16 %.

Haettavana oli nyt noin 8 300 aloituspaikkaa 412 hakukohteessa korkeakoulujen vieraskielisissä koulutuksissa, Taideylipiston koulutuksissa ja Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutusohjelmissa.

Vaikeinta oli päästä opiskelemaan taide- ja kulttuurialoille, joihin hyväksyttiin 6 % hakeneista, sekä palvelualoille, joihin hyväksyttiin 6 % hakeneista. Helpoimmin opiskelupaikan sai tekniikan aloilta, joihin hyväksyttiin 17 % hakijoista.

Opiskelupaikan saaneista 50 % hyväksyttiin ammattikorkeakoulututkintoon tai yliopistojen kandidaatin sekä kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtaviin koulutuksiin. Lisäksi 50 % hyväksyttiin yliopistojen maisterikoulutuksiin tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin koulutuksiin.

Ammattikorkeakouluun hakeneista hyväksyttiin 16 % ja yliopistoon hakeneista 15 %. Hyväksytyistä 23 % on Suomen kansalaisia. Seuraavaksi eniten hyväksytyissä oli Bangladeshin ja Pakistanin kansalaisia. 71 % hyväksytyistä tulee EU/ETA-alueen ulkopuolelta.

Opiskelupaikka otettava vastaan viimeistään torstaina 11.7. klo 15

Hakijat saivat viime viikolla tiedon yhteishaun tuloksista. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 11.7. klo 15 mennessä. Varasijalta voi tulla hyväksytyksi 30.7. saakka.

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille. Tarjolla olevat koulutukset ja näihin hakeutumisen aikataulut ovat nähtävillä Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa ja korkeakoulujen omilla nettisivuilla sitä mukaa, kun korkeakoulut päättävät lisähaun järjestämisestä. Koulutuksiin haetaan Opintopolku-palvelussa.

Vuodesta 2020 alkaen korkeakouluihin on haettu keväisin kahdessa erillisessä yhteishaussa. Ensimmäisessä yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin vieraskielisiin koulutuksiin ja Taideyliopiston koulutuksiin. Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutusohjelmiin ei järjestetä joka vuosi hakua. Kevään toisessa yhteishaussa haetaan korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Linkit

Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15. Kesäaikana 1.6.–31.7. palvelemme maanantaista perjantaihin kello 9–15.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Unga behöver stöd och uppmuntran till internationalisering – den minskade mobiliteten är en utmaning för hela samhället14.6.2024 10:23:58 EEST | Tiedote

Internationellt kunnande är en viktig resurs i dagens samhälle. Coronapandemin försvagade ytterligare den redan nedåtgående internationella mobiliteten och därmed även förvärvandet av internationellt kunnande. Nu efter pandemin stiger mobilitetssiffrorna igen, men utmaningarna och differentieringen såväl när det gäller läroanstalter som enskilda studerande utgör hinder för ökat internationellt kunnande.

Nuoret kaipaavat tukea ja kannustusta kansainvälistymiseen – vähentynyt liikkuvuus on haaste koko yhteiskunnalle14.6.2024 10:23:34 EEST | Tiedote

Kansainvälinen osaaminen on nyky-yhteiskunnassa keskeinen voimavara. Koronapandemia heikensi entisestään laskusuunnassa ollutta kansainvälistä liikkuvuutta ja tätä kautta kansainvälisen osaamisen kehitystä. Nyt pandemian jälkeen liikkuvuusluvut ovat jälleen kasvussa, mutta haasteet sekä eriytyminen niin oppilaitosten kuin yksittäisten opiskelijoidenkin kohdalla vaikeuttavat kansainvälisen osaamisen kasvua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye