Energiateollisuus ry

Janne Kerttula valittu Euroopan kaukolämpöjärjestön johtoon

Jaa

Energiateollisuus ry:n verkoista, palveluista ja kaukolämmöstä vastaava johtaja Janne Kerttula valittiin eurooppalaisen kaukolämpöjärjestön Euro Heat and Powerin (EHP) puheenjohtajaksi Rotterdamissa järjestön vuosittaisessa konferenssissa. Järjestö kokoaa yhteen eurooppalaisia kaukolämpöalan toimijoita ja vaikuttaa EU:n päätöksentekoon.

Monessa EU-maassa lämmitysjärjestelmät perustuvat maakaasuun, jolla on etuoikeutettu asema myös joidenkin maiden lainsäädännössä. Kaukolämpö nähdään mahdollisuutena vähentää lämmityksen päästöjä ja samalla jatkaa Venäjän hyökkäyssodan käynnistämää irrottautumista kaasuriippuvuudesta. Venäläisen kaasun osuus on jo pudonnut vähäiseksi läntisessä Euroopassa, ja useat maat ovat irrottautuneet siitä kokonaan.

  • Puheenjohtajuus on mielenkiintoinen vaikuttamisen paikka historiallisessa saranakohdassa, kun samanaikaisesti irrottaudutaan Venäjästä ja ajetaan lämmityksen päästöjä alas myös muualla Euroopassa, Kerttula toteaa. - Järjestö on vienyt määrätietoisesti kaukolämpöä poliittiselle agendalle ja juuri nyt on aika alkaa vaikuttaa vaalien jälkeen valittavan uuden komission ohjelmaan. Meillä on tässä tehtävä, Kerttula jatkaa.

EHP on perustettu vuonna 1954, pian EU:n lähtölaukauksena pidetyn Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisen jälkeen. Järjestön alkuperäisenä tarkoituksena oli organisoida yhteistyötä tullittomilla eurooppalaisilla energiamarkkinoilla. Nyt hiilestä halutaan eroon ja yhteistyön painopiste on siirtynyt päästöjen vähentämiseen. Monessa EU-maassa fossiilisilla polttoaineilla on edelleen merkittävä rooli energiantuotannossa. Järjestö on sitoutunut Pariisin sopimuksen hiilineutraalisuustavoitteisiin. Monissa maissa, kuten Suomessa ja Ruotsissa, tavoitetaso on tuntuvasti sovittua kunnianhimoisempi.

  • Pohjoismaat näyttävät suuntaa muulle Euroopalle sekä kaukolämmön määrässä, että vähäpäästöisyydessä, ja tämän takia on erityisen ilahduttavaa saada uusi puheenjohtaja juuri Suomesta, toteaa EHP:n toiminnanjohtaja Aurélie Beauvais. - Tärkeä tehtävämme on raivata lainsäädännöllisiä hidasteita kaukolämmön tieltä, ja suomalainen EU-vaikuttamisen kokemus on tärkeä lisäresurssi työhömme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Energiateollisuus ry (ET) on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Edustamme yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja. Tavoitteenamme on, että vuonna 2035 asiakas, yhteiskunta ja ympäristö saavat hiilineutraalista energiasta uutta hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Energiateollisuus ry

Energiateollisuuden uusi ilmastotiekartta: päästöt negatiivisiksi 2030-luvulla6.6.2024 08:50:00 EEST | Tiedote

Energiateollisuuden tulevaisuudennäkymässä on tapahtunut selkeä muutos neljän vuoden takaiseen vähähiilitiekarttaan nähden. Puhtaan energian investointien jatko näyttää niin vahvalta, että hiilineutraaliutta seuraa hiilinegatiivisuus sähkön ja kaukolämmön tuotannossa jo 2030-luvulla. Päästöjen painaminen pakkasen puolelle perustuu ensin fossiilipolttoaineista luopumiseen ja sitten hiilidioksidin talteenottoon bio- ja jätepolttoaineiden käytöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye