Suomen teknologiateollisuus on saavuttanut viime vuosina merkittäviä päästövähennyksiä
Teknologiateollisuuden uuden vähähiilisyystiekartan mukaan toimialalla on vuonna 2020 julkaistun raportin jälkeen saavutettu toimintaympäristössä tapahtuneista muutoksista huolimatta merkittäviä päästövähennyksiä. Toimialan omat suorat päästöt ovat vähentyneet 7 prosenttia ja fossiilisten polttoaineiden vuosittainen käyttö on laskenut 11 prosenttia. Teollisuudessa käytetyn ostoenergian päästöt ovat laskeneet jopa 45 prosenttia.
Teknologiateollisuus ry julkaisi 5.6. uuden vähähiilisyystiekarttansa. Työ käynnistettiin hallitusohjelman mukaisesti eri toimialojen tiekarttojen päästö- ja vähennyspolkujen laskennalla, mutta Teknologiateollisuus laajensi omaa tarkasteluaan siten, että raportti kattaa koko toimialan arvoketjujen päästöt. Gaia Consulting Oy:n laatiman raportin mukaan toimialan omat suorat päästöt ovat vähentyneet neljässä vuodessa 7 prosenttia ja fossiilisten polttoaineiden vuosittainen käyttö on laskenut 11 prosenttia.
Samassa ajassa teknologiayritysten liikevaihto on kasvanut 43 prosenttia eli talouskasvun irtikytkentä luonnonvarojen kulutuksesta edistyy hyvin.
– Teknologiateollisuus julkaisi ensimmäisen vähähiilisyystiekarttansa kesällä 2020. Tuolloin viesti oli, että toimiala pystyy vähentämään päästöjä huomattavasti vuoteen 2035 mennessä. Nyt ollaan hyvässä vauhdissa, koska päästövähennykset ovat olleet merkittäviä jo neljässä vuodessa. Hyvä uutinen on, että yritysten liikevaihto on kasvanut ilman fossiilisten polttoaineiden käytön lisäämistä, kertoo energia- ja ilmastopolitiikasta vastaava johtaja Annukka Saari.
Suomalaisen teknologiateollisuuden tuotteiden ja palveluiden iso vientivaltti on niiden suuri hiilikädenjälki. Toimialan yrityksillä on siis kyky kehittää ratkaisuja, jotka auttavat asiakkaita vähentämään negatiivisia ympäristövaikutuksia. Erityisesti suomalaisten johtavien teknologiayritysten energiatehokkaat, uusiutuvia raaka-aineita hyödyntävät ratkaisut sekä vähähiiliset materiaalit ovat merkittävässä roolissa globaalien päästöjen vähentämisessä, koska asiakkaiden käyttämä energia tuotetaan vielä fossiilisilla polttoaineilla.
– Valtaosa toimialan epäsuorista päästöistä syntyy vielä nyt sellaisesta toiminnasta, joka ei ole suomalaisen toimittajan tuotteista tai palveluista johtuvaa tai niiden hallittavissa. Suomessa syntyvien epäsuorien päästöjen osuus on todella pieni, koska uusiutuvan sähkön osuus sähköverkossa on jo yli 90 prosenttia. Vaikka teollisuuden käyttämän ostoenergian määrä ei ole viime vuosina laskenut, ovat teollisuudessa käytetyn ostoenergian päästöt laskeneet jopa 45 prosenttia, Saari kiittää.
Teknologiateollisuuden vuotuiset hiilidioksidipäästöt koko globaali arvoketju mukaan lukien ovat 29 miljoonaa hiilidioksiditonnia, mutta sen globaalien päästövähennysten potentiaali on raportin mukaan 75 miljoonaa hiilidioksiditonnia.
– Erityisesti vedyn ja vetyjalosteiden käyttöönotolla on huomattavia vaikutuksia päästöjen vähentämisessä. Terästeollisuutta uudistetaan vetyteknologian avulla, ja näillä toimilla voidaan saavuttaa koko Suomen päästöistä jopa kymmenen prosentin vähennysmahdollisuus. Kansallisten toimien lisäksi Suomi tavoittelee Euroopan johtavaa asemaa vetytaloudessa läpi koko arvoketjun. Tämä vaatii vielä merkittäviä investointipanostuksia sekä vedyn että vähähiiliseen sähkön tuotantoon, Saari toteaa.
Tiekartan julkistamisen jälkeen Teknologiateollisuus ry laatii yhdessä jäsenyritysten kanssa toimenpiteitä kohti päästöjen vähentämisen ja kädenjäljen kasvattamisen vauhdittamista. Erityisen merkittävässä asemassa on EU-politiikka. EU ei saa luopua roolistaan vihreän siirtymän edelläkävijänä.
Lisätiedot:
Johtaja Annukka Saari (energia ja ilmasto), annukka.saari@teknologiateollisuus.fi, puh: 044 578 9139, X: @SaariAnnukka
Yhteyshenkilöt
Marjo OllikainenViestintäpäällikköTeknologiateollisuus ry
Puh:+358 50 591 4818marjo.ollikainen@teknologiateollisuus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Teknologiateollisuus ry on elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen vaikuttajaorganisaatio, joka edistää Suomen keskeisimmän vientialan kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä. Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialoja ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka. Teknologiateollisuus vastaa 50 prosentista Suomen viennistä ja 65 prosentista tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala työllistää suoraan noin 330 000 ja välillisesti noin 700 000 suomalaista. Jatkuvasti kehittyvä ja ajassa elävä teknologiateollisuus luo perustan suomalaiselle hyvinvoinnille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Teknologiateollisuus ry
TeknoBaro: Tullisekoilu toi takapakkia lupaavaan kasvuvireeseen – Tilauskantojen kasvu on pysähtynyt18.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Presidentti Donald Trumpin tullisekoilu on pysäyttänyt keväällä havaitun, lupaavan suhdannekäänteen Suomen suurimmalla vientialalla, kertoo tuore TeknoBaro-kysely. Epäselvät ja jatkuvasti muuttuvat tulliuutiset ovat jarruttaneet investointeja ja kysynnän kasvu on tauolla.
Teknologiateollisuus perustaa Resilienssifoorumin4.6.2025 16:03:45 EEST | Tiedote
Suomalaisen teknologiateollisuuden kilpailukyky on keskeinen osa Suomen kestävyyttä. Teknologiateollisuus ry perustaa Resilienssifoorumin vahvistamaan yritysten ja yhteiskunnan varautumista yhdessä, ennakoiden ja pitkäjänteisesti.
Petteri Rautaporras Teknologiateollisuuden Talous ja kestävä kasvu -yksikön johtajaksi27.5.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras on valittu Teknologiateollisuuden Talous ja kestävä kasvu -yksikön johtajaksi. Hän aloittaa uudessa tehtävässään välittömästi ja vastaa jatkossa johtoryhmässä Teknologiateollisuuden talous- ja investointi- sekä ilmasto- ja energiapolitiikasta.
Suomella on pelin paikka kriittisissä digiteknologioissa – julkaisu ehdottaa toimia EU:lle ja Suomelle kasvun ja turvallisuuden vahvistamiseksi20.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Suomella on vahvaa osaamista EU:n kriittisiksi määrittelemissä digiteknologioissa. Sekä Suomessa että Eurooppa-tasolla on nyt panostettava määrätietoisesti näiden teknologioiden kehittämiseen ja osaamiseen. Sitran, Teknologiateollisuuden ja VTT:n julkaisu suosittelee muun muassa Suomen puolustusbudjetin innovaatiopanostusten kasvattamista sekä suomalaisen yritysvetoisen innovaatiomallin eli veturiyritysmallin laajentamista EU-tasolle.
Teknologiateollisuus: 70 % nuorista aikuisista oltava korkeakoulutettuja 204013.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomen suurin vientiala vaatii nostamaan Suomen koulutustasoa hallituksen tavoitetta korkeammaksi. Teknologiateollisuus esittää, että 70 prosenttia 25–34-vuotiaista olisi korkeakoulutettuja vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen mutta pitkäjänteisen kasvun aikaansaamiseksi välttämätön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme