Varhan aluehallitus linjasi sote-keskusten ja sote-asemien alueelliset sijainnit
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus käsitteli kokouksessaan 4.6.2024 palveluverkkouudistukseen liittyviä sote-keskusten ja sote-asemien alueellisia sijainteja. Aluehallitus esittää 12.6. kokoontuvalle aluevaltuustolle, että Varhan alueella toimisi jatkossa seitsemän sote-keskusta ja 16 sote-asemaa.

Ensimmäinen luonnos sosiaali- ja terveyskeskuspalveluiden palveluverkoksi julkaistiin 15.3.2024. Se sisälsi alustavan hahmotelman sote-keskusten ja sote-asemien alueellisista sijainneista.
Jatkovalmistelun aikana luonnokseen on tehty vähäisiä muutoksia. Taivassalon ja Pansion sote-asemat on nyt suunniteltu sote-pisteiksi niiden pienen koon takia. Halikon laajahkoa sote-asemaa esitetään kehitettäväksi sote-pisteen suuntaan vahvistamalla Salon pääterveysasemaa ja Läntistä terveysasemaa. Halikon sote-pistettä arvioidaan uudelleen, kun Salon sairaalan tulevaisuudesta saadaan selkeämpi kuva.
Aluehallituksessa tehdyn ja hyväksytyn muutosesityksen mukaan sote-asemat esitetään lisättäväksi myös Pansioon ja Maskuun.
Sote-palveluverkon saavutettavuus säilyy korkealla tasolla
Varhan seitsemän sosiaali- ja terveyskeskusta sijaitsisivat seuraavilla paikkakunnilla: Turku (Mäntymäki ja Turun keskusta), Raisio, Kaarina, Salo (pääterveysasema), Uusikaupunki ja Loimaa. Vuonna 2027 Turkuun valmistuva Kaskenmäen sote-keskus olisi kahdeksas sote-keskus.
Vastaavasti sote-asemien alueelliseksi sijainniksi esitetään seuraavat: Turun Pansio, Naantali, Masku, Parainen, Lieto, Salo (Läntinen terveysasema), Runosmäki, Mynämäki, Paimio, Somero, Pöytyä (Riihikoski), Turku (Kirkkotie, kunnes Kaskenmäki valmistuu), Varissuo (nykyinen väistöratkaisu ja tuleva pysyvä sijainti), Laitila, Rusko ja Kemiönsaari.
Yllä kuvatut sijainnit muodostavat palveluverkon, jonka toimipisteiden saavutettavuus on korkealla tasolla. Alle 10 minuutin ajomatkan etäisyydellä ko. toimipisteistä asuu vajaa 78% Varhan asukkaista (377 200 asukasta) ja alle 20 minuutin ajomatkan etäisyydellä jo yli 95% väestöstä (462 900 asukasta).
Sote-pisteiden sijoittumisesta päätetään myöhemmin.
Palveluiden vähimmäismitoitukset myös päätöksenteossa
Aluehallitus päätti lisäksi sosiaali- ja terveyskeskusten, -asemien ja -pisteiden vähimmäispalveluiden mitoituksista. Vähimmäispalveluita olisi seuraavasti:
Sosiaali- ja terveyskeskukset:
- Lääkäri- ja hoitajavastaanotot arkisin virka-aikaan (omatiimit)
- Näytteenottopalvelut ja vierianalytiikka
- Monialaisen mielenterveys- ja päihdepalveluiden työryhmän laajat palvelut
- Työikäisten sosiaalipalveluja ja vammaispalveluja arkipäivisin virka-aikaan
Jos kaupungissa on useita sote-keskuksia, jossain niistä on
- Perustason kuvantamispalvelut
- Suun terveydenhuollon palvelut
- Toimintakykyä tukevia palveluja
- Äitiys- ja lastenneuvola sekä lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalveluja (sote-keskuksissa tai erillisissä toimipisteissä)
Sosiaali- ja terveysasemat:
- Lääkäri- ja hoitajavastaanotot arkisin virka-aikaan (omatiimit)
- Näytteenottopalvelut ja vierianalytiikka
- Moniammatillisen mielenterveys- ja päihdepalveluiden työryhmän palveluja
- Työikäisten sosiaalipalveluja ja vammaispalveluja erikseen sovitusti
- Äitiys- ja lastenneuvola (ei välttämättä samassa kiinteistössä, mutta saman kunnan alueella)
- Suun terveydenhuollon perustason palvelut lähes kaikilla sote-asemilla
Osalla sote-asemia:
- Lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalveluja
- Toimintakykyä tukevia palveluja
Sosiaali- ja terveyspisteet:
- Sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan ammattitaidon mukaisia palveluja (omatiimin hoitaja)
- Aluehallituksessa tehdyn ja hyväksytyn muutosesityksen mukaan sosiaali- ja terveyspisteiden vähimmäispalveluihin lisätään lääkärinvastaanottojen osalta seuraavaa: Kun sote-pisteessä on edeltävän vuoden aikana ollut fyysisiä lääkärinvastaanottoja yli 1000 käyntiä, pyritään ne järjestämään sote-pisteessä.
- Palvelutarpeiden mukaan myös vieridiagnostiikkaa ja näytteenottoa.
Lisäksi voidaan tarjota mielenterveys- ja päihdepalveluja, suun terveydenhuoltoa sekä sosiaalipalveluja työikäisille ja ikääntyneille.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna VauranojaAluehallituksen puheenjohtajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:050 306 6129sanna.vauranoja@varha.fiTarmo MartikainenHyvinvointialueen johtajaVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:050 558 4579tarmo.martikainen@varha.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Den nu permanenta polikliniken rehabiliterar patienter med svåra kroppsliga symtom som beror på rubbningar i stressystemet och det centrala nervsystemet1.7.2025 10:05:08 EEST | Pressmeddelande
Polikliniken för funktionsförmåga vid Egentliga Finlands välfärdsområde tillhandahåller nationellt sett unik rehabilitering av långvariga kroppsliga symtom. Patienten kan få remiss till polikliniken av en läkare när kroppsliga symtom som kraftigt försvårar vardagen blivit bestående och ingen klarläggande diagnos har kunnat ställas.
Tänään vakiinnutettu poliklinikka kuntouttaa potilaita, joiden vaikeiden kehon oireiden taustalla on stressijärjestelmän ja keskushermoston järkkyminen1.7.2025 10:05:08 EEST | Tiedote
Toimintakykypoliklinikka tarjoaa kansallisesti katsoen ainutlaatuista pitkittyneiden kehon oireiden kuntoutusta Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Poliklinikalle voi saada lääkärin lähetteen, kun arkea voimakkaasti haittaavat kehon oireet pitkittyvät, eikä selittävää diagnoosia löydy.
Egentliga Finlands välfärdsområde ansöker om tilläggsfinansiering på 150 miljoner euro av staten24.6.2025 16:45:00 EEST | Pressmeddelande
Välfärdsområdesstyrelsen för Egentliga Finlands välfärdsområde beslutade 24.6.2025 att ansöka om tilläggsfinansiering av staten. Välfärdsområdet ansöker om sammanlagt 150 miljoner euro för 2025. Finansieringen ansöks för att trygga de lagstadgade tjänsterna.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue hakee valtiolta lisärahoitusta 150 miljoonaa euroa24.6.2025 16:45:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen aluehallitus päätti 24.6.2025 lisärahoituksen hakemisesta valtiolta. Hyvinvointialue hakee vuodelle 2025 yhteensä 150 miljoonaa euroa. Rahoitusta haetaan lakisääteisten peruspalveluiden turvaamiseen.
Varhan aluehallituksen 24.6.2025 kokouksen tarkastamaton pöytäkirja24.6.2025 16:34:10 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tänään kokoontuneen aluehallituksen kokouksen tarkastamaton pöytäkirja julkaistaan tämän tiedotteen liitteenä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme