HAM Helsingin taidemuseo

HAMin tilahanke jatkuu – jatkoselvitykseen kaksi vaihtoehtoa

Jaa

HAM Helsingin taidemuseolle uusia tiloja etsivän työryhmän työ jatkuu vuoden 2024 loppuun asti. Tarkastelun kohteena olleet kymmenkunta kohdetta ovat nyt rajautuneet kahteen. Jatkoselvitykseen etenevät Olympiaterminaalin ja Satamatalon rakennukset sekä Töölön sokeritehtaan rakennukset.  

HAM Helsingin taidemuseon nykyinen vuokrasopimus Tennispalatsissa jatkuu hyvässä yhteistyössä nykyisen vuokranantajan kanssa toistaiseksi. Kuva: HAM / Maija Toivanen.
HAM Helsingin taidemuseon nykyinen vuokrasopimus Tennispalatsissa jatkuu hyvässä yhteistyössä nykyisen vuokranantajan kanssa toistaiseksi. Kuva: HAM / Maija Toivanen.

HAMin tavoitteena on sijoittua rakennukseen, joka mahdollistaa nykyaikaisen museokokemuksen, entistä paremmat taidekokoelmiin liittyvät palvelut kaupunkilaisille sekä vetovoimaisen kansainvälisen ja kotimaisen näyttelyohjelmiston ja tehokkaamman näyttelynvaihtorytmin. Nykyisissä Tennispalatsin tiloissa on taidemuseolle sekä toiminnallisia että talotekniikkaan liittyviä haasteita.  

Helsingin kaupunki asetti kesäkuussa 2023 tilatyöryhmän selvittämään HAMin tilahanketta. Työryhmän alkuperäistä määräaikaa toukokuun 2024 lopusta on nyt jatkettu vuoden 2024 loppuun. Ryhmän tehtävänä on tarkastella eri sijoitusvaihtoehtoja sekä selvittää kaupungin tahtotila sijainnin suhteen. Lisäksi tehtävänä on selvittää rakennushankkeen toteuttamismalli, investointitaso ja toteuttamistapa. Työryhmän puheenjohtajana toimii Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Mari Männistö ja muut jäsenet edustavat kaupunginkansliaa, kaupunkiympäristön toimialaa sekä HAMia. 

- Olemme kartoittaneet kymmenkuntaa eri kohdetta olemassa olevista rakennuksista uudisrakennuskohteisiin. Vaihtoehtoja on tutkittu useasta eri näkökulmasta, asiantuntijoiden, kohdekäyntien, kiiinteistönomistajien kanssa käydyn vuoropuhelun ja laajan vertailukriteeristön avulla. Muutosta hakiessa olennaisen tärkeää on nykyaikaisen museokokemuksen mahdollistaminen ja entistä parempi yleisöjen palvelu, mukaan lukien kahvila- ja muut ohjeispalvelut. Kyse on paitsi laajuudesta, niin myös laadusta, toteaa HAMin museonjohtaja ja tilatyöryhmän jäsen Arja Miller.  

Tilatyöryhmä on valinnut jatkoselvitykseen kaksi kohdetta. Toinen on jo tilatyöryhmän asettamisvaiheessa esillä ollut Olympiaranta eli Helsingin Sataman omistuksessa olevat Olympiaterminaalin ja Satamatalon rakennukset. Toiseen jatkoselvitettävään vaihtoehtoon kuuluvat Nordean eläkesäätiön omistamat Töölön sokeritehtaan rakennukset Töölönlahdella. Nordean Eläkesäätiötä hankkeessa edustaa Reforma Property Development Oy. 

- Yksi tärkeistä kriteereistä on ollut se, miten HAM uudella sijainnilla voi edistää Helsingin kaupungin tavoitteita kuten vahvistaa houkuttelevuutta niin kotimaisesti kuin kansainvälisesti. Olemme pitäneet tärkeänä myös sitä, että kohteissa on mahdollista hyödyntää vanhaa arvokasta rakennuskantaa mutta myös mahdollisesti rakentaa lisäosia tai uusia rakennuksia. Nämä kaksi kohdetta toteuttivat parhaiten monet kriteerit, työryhmän puheenjohtajana toimiva Helsingin kulttuurijohtaja Mari Männistö kertoo. 

Jatkoselvitysvaiheeseen edenneissä kohteissa on lukuisia avoimia kysymyksiä, joihin tilahanketyöryhmä perehtyy tulevan syksyn aikana esimerkiksi arkkitehtonisten viitesuunnitelmien, kustannuslaskelmien ja kiinteistönomistajien tai heidän edustajiensa kanssa jatkettavan vuoropuhelun avulla. Jatkoselvityksen perusteella tullaan myös tekemään esitys siitä, kuuluuko hankkeeseen suunnittelukilpailu. Viime kädessä hankkeen etenemisestä toteutukseen päättää Helsingin kaupunginvaltuusto, ja hankkeen rahoittamisesta päätetään osana kaupungin talousarviota.  

HAM Helsingin taidemuseon nykyinen vuokrasopimus Tennispalatsissa jatkuu hyvässä yhteistyössä nykyisen vuokranantajan kanssa toistaiseksi. Tavoiteaikataulu uusiin tiloihin muutolle on 2030-luvun alkupuolella.  

Tilatyöryhmän jäsenet: 

  • Mari Männistö, puheenjohtaja, kulttuurijohtaja, Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala  
  • Arja Miller, museonjohtaja, HAM Helsingin taidemuseo  
  • Ilkka Aaltonen, tiimipäällikkö, Kaupunkiympäristön toimiala  
  • Hannu Asikainen, projektinjohtaja, Kaupunginkanslia  
  • Sari Hilden, tilapäällikkö, Kaupunkiympäristön toimiala  
  • Janne Prokkola, yksikön päällikkö, Kaupunkiympäristön toimiala  
  • Marja-Leena Rinkineva, elinkeinojohtaja, Kaupunginkanslia  
  • Peter Butter, projektijohtaja, Kaupunkiympäristön toimiala  
  • Antti Kauppinen, henkilöstön edustaja, HAM Helsingin taidemuseo 
  • Elina Leskelä, sihteeri, HAM Helsingin taidemuseo 

Lisätiedot: 

Mari Männistö, tilatyöryhmän puheenjohtaja, kulttuurijohtaja, Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala  
Puhelin (09) 310 26157
Sähköposti mari.mannisto@hel.fi 

Arja Miller, museonjohtaja, HAM Helsingin taidemuseo
Puhelin 050 336 1980  
Sähköposti arja.miller@hamhelsinki.fi 

Avainsanat

Kuvat

HAM Helsingin taidemuseon nykyinen vuokrasopimus Tennispalatsissa jatkuu hyvässä yhteistyössä nykyisen vuokranantajan kanssa toistaiseksi. Kuva: HAM / Maija Toivanen.
HAM Helsingin taidemuseon nykyinen vuokrasopimus Tennispalatsissa jatkuu hyvässä yhteistyössä nykyisen vuokranantajan kanssa toistaiseksi. Kuva: HAM / Maija Toivanen.
Lataa

HAM Helsingin taidemuseo hoitaa, kartuttaa ja kuratoi helsinkiläisten omasta taidekokoelmaa, johon kuuluu yli 10000 teosta, mukaan lukien kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM vastaa myös nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaalin kuratoinnista ja tuotannosta. Vuoden 2023 alusta HAM on toiminut Helsingin kaupunkikonserniin kuuluvana säätiönä.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye