Jyväskylän yliopisto

Vuoden 2023 talousennustajapalkinto Pellervon taloustutkimukselle

Jaa

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu asetti jälleen Suomen talouden ennustajat paremmuusjärjestykseen. Vuoden 2023 tarkimman talousennustajan palkinnon sai Pellervon taloustutkimus, PTT, Taloustutkijoiden 40. kesäseminaarissa Jyväskylässä.

Taloustutkijoiden 40. kesäseminaari järjestetään Jyväskylässä Agoralla.
Taloustutkijoiden 40. kesäseminaari järjestetään Jyväskylässä Agoralla.

Julkaisuvapaa torstaina 6.6.2024 klo 12.30

Tämä on viides kerta, kun PTT voittaa vuodesta 1998 asti pidetyn talousennustajakilpailun.

Kilpailussa tarkasteltiin ennusteiden keskimääräistä osumatarkkuutta vuoden 2023 talouskehityksestä. Mukana oli kymmenen tutkimuslaitosta ja pankkia, jotka rohkenivat ennakoida vuoden 2023 talouskehitystä: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Labore, Pellervon taloustutkimus, Valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, OP Ryhmä, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken ja Hypo.

Ennustetarkkuus arvioitiin erikseen mm. talouskasvusta, työttömyydestä, inflaatiosta, vaihtotaseesta, investoinneista ja kulutuksesta. Yhteensä arvioitavia muuttujia oli 9 kolmelta eri ennusteajankohdalta, vuoden 2022 keväältä ja syksyltä sekä vuoden 2023 keväältä.

Professori Kari Heimonen toteaa, että vuoden 2022 positiivisen talouskasvun jälkeen ennustajat odottivat talouskasvun jatkuvan ja heidän talousennusteet ennakoivat vuodelle 2023 keskimäärin positiivista talouden kehitystä (0.5%). Vuoden edetessä talouden negatiivinen kuva alkoi vähitellen tarkentua kauttaaltaan. Negatiivista kehitystä vauhdittivat kuluttajien ostovoiman pienentyminen, korkojen nousun ja inflaation jatkuminen sekä investointien reipas lasku.

- Ennusteet tarkentuivat kauttaaltaan ajan kuluessa ja siten talouden kehitys oli ennakoitua. Mitään suurta ja nopeaa yllätystä ei talouskehityksessä tapahtunut, toteaa Heimonen.

- Jälleen kerran tuli toteen myös se, että Suomen talouden parhaat ennusteet tehdään Suomessa.

OECD:n ja Euroopan Komission Suomen talouden ennusteet eivät pärjänneet tarkkuudessa suomalaisille talousennustajille.

Vuodesta 1997 pidetyn ennustekilpailun on voittanut nyt viisi kertaa Pellervon taloustutkimus (PTT) ja Suomen Pankki. Nordealla on neljä voittoa, Danske Bank, OP ryhmä sekä ETLA ovat voittaneet kolmesti. Kahdesti talousennustajapalkinnon on saanut VM.

Annamme mielellämme lisätietoja:

Professori Kari Heimonen, kari.o.heimonen@jyu.fi, +358 400 247 414
Väitöskirjatutkija Juha-Matti Tauriainen, juha-matti.j-m.tauriainen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Taloustutkijoiden 40. kesäseminaari järjestetään Jyväskylässä Agoralla.
Taloustutkijoiden 40. kesäseminaari järjestetään Jyväskylässä Agoralla.
Lataa
Keskimääräinen BKT:n ennustetarkkuus 2005-2023
Keskimääräinen BKT:n ennustetarkkuus 2005-2023
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye