HUS

HUS tar i bruk en telefontjänst för föderskor

Dela

Telefontjänsten för föderskor tas i bruk den 10 juni. I fortsättningen betjänar ett nummer alla som kommer för att föda inom HUS område.

I fortsättningen ringer de som kommer för att föda telefontjänsten för föderskor i stället för att ringa till de olika förlossningssjukhusens egna nummer. Telefontjänsten för föderskor, 09 471 71500, tas i bruk den 10 juni 2024 klockan 8.00. De olika förlossningssjukhusens egna nummer tas inte helt ur bruk, men samtal som rings till dessa nummer vidarekopplas i fortsättningen till telefontjänsten för föderskor.  
   
Man ringer alltid till telefontjänsten för föderskor före man kommer för att föda. För att säkerställa att hänvisningen till rätt sjukhus går smidigt, önskar vi på HUS att föderskan själv ringer telefontjänsten. Barnmorskan som svarar i telefonen kartlägger situationen och hänvisar föderskan till ett lämpligt förlossningssjukhus. Då föderskan hänvisas till ett förlossningssjukhus betonas i första hand föderskans önskemål. Även medicinska kriterier och platssituationen vid förlossningssjukhusen beaktas. 
 
Syftet med det gemensamma telefonnumret är att göra det lättare att komma för att föda. Med hjälp av telefontjänsten för föderskor och en gemensam lägesbild strävar vi också efter att förhindra överbelastning på förlossningsavdelningarna. Telefontjänsten för föderskor har testats från och med den 6 maj under tjänstetid. 

”Responsen vi fått under pilotprojektet har varit positiv. Som tidigare svarar erfarna barnmorskor i telefonenmen nu betjänas de som kommer för att föda av ett gemensamt nummer inom hela HUS område”, säger Satu Polkko, överskötare för förlossningar och jourverksamhet.

Nyckelord

Kontakter

Satu Polkko, överskötare, linjen för förlossningar och jourverksamhet
Kvinnosjukdomar och förlossningar, HUS
+358 50 427 2323

Om HUS

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar över 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.

HUS – Den främstavården

HUS medietjänst betjänar media måndag–torsdag kl. 10–16, fredag kl. 10–15 på numret 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi.

hus.fi/sv

Andra språk

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye