Tilaajavastuu koskee nyt myös maatilatalouden ja kalastuksen yksityisiä elinkeinonharjoittajia
Tilaajavastuulain mukainen tilaajan selvitysvelvollisuus koskee nykyään myös maatilatalouden ja kalastuksen yksityisiä elinkeinoharjoittajia. Taustalla ovat viime kesänä voimaan tulleet muutokset lainsäädännössä.
Uusi kaupparekisterilaki (564/2023) tuli voimaan 1.6.2023 ja samalla tehtiin myös muutoksia tilaajavastuulakiin (1233/2006). Tämän myötä tilaajavastuulain tarkoittama tilaajan määritelmä laajeni kattamaan kaikki elinkeinotoimintaa harjoittavat luonnolliset henkilöt. Aiemmin maatilatalouden ja kalastuksen yksityiset elinkeinonharjoittajat jäivät tilaajan määritelmän ulkopuolelle.
Työsuojeluviranomainen järjestää 31.10.2024 verkossa Tilaajavastuuinfon, jossa kerrotaan perustiedot tilaajan selvitysvelvollisuudesta. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.
Selvitysvelvollisuus koskee vuokratun työvoiman käyttöä ja alihankintaa
Tilaajavastuulain selvitysvelvollisuus koskee tilaajaa, joka käyttää Suomessa vuokrattua työntekijää. Alihankintasopimusten osalta selvitysvelvollisuus koskee tilaajaa, jonka työtiloissa tai työkohteessa Suomessa työskentelee alihankkijan työntekijä, jonka työtehtävät liittyvät tilaajan toiminnassa tavanomaisesti suoritettaviin työtehtäviin. Selvitysvelvollisuus koskee myös kuljetuspalveluita, jos ne liittyvät tilaajan tavanomaiseen toimintaan. Rakentamistoimintaa koskevissa sopimuksissa selvitysvelvollisuus on sellaisellakin tilaajalla, jonka tavanomaiseen toimintaan rakentaminen ei kuulu.
Tilaajavastuuselvityksiä ei tarvitse hankkia yksittäisissä pienehköissä sopimuksissa. Vuokratyön osalta rajana on, että työntekijän tai työntekijöiden työskentely kestää yhteensä yli kymmenen työpäivää. Alihankintasopimuksissa selvitysvelvollisuus syntyy, jos sopimuksen arvo on vähintään 9 000 euroa (alv 0 %).
Mitä selvityksiä tilaajan tulee hankkia sopimuspuolestaan?
Tilaajavastuulaki edellyttää tilaajaa hankkimaan sopimuspuolestaan ennen sopimuksen solmimista seuraavat dokumentit:
- selvitys siitä, onko sopimuspuoli merkitty ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin
- kaupparekisteriote tai otetta vastaavat tiedot
- selvitys veronmaksuasioista
- todistus työntekijän eläkevakuutuksen ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty
- selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista
- selvitys työterveyshuollon järjestämisestä
- todistus työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen ottamisesta. (Selvitys vaaditaan rakentamistoimintaan liittyvissä sopimuksissa.
Selvitykset eivät saa olla sopimuksen tekohetkellä yli kolmea kuukautta vanhempia. Selvitykset ja todistukset on säilytettävä vähintään kaksi vuotta sopimusta koskevan työn päättymisestä. Yli vuoden voimassa olevissa sopimuksissa sopimuspuolen on toimitettava tilaajalle selvitykset veronmaksu- ja eläkevakuutusasioista 12 kuukauden välein.
Tilaajavastuun laiminlyönnistä voi seurata laiminlyöntimaksu
Tilaajavastuulain laiminlyönnistä voidaan määrätä tilaajalle 2 110–21 100 euron laiminlyöntimaksu. Laiminlyöntimaksu on sopimuskohtainen.
Laiminlyöntimaksu määrätään korotettuna, jos tilaaja on tehnyt sopimuksen liiketoimintakiellossa olevan tahon kanssa. Korotettu maksu voidaan määrätä myös, jos tilaaja on tehnyt sopimuksen, vaikka hänen on täytynyt tietää, ettei sopimuspuolella ole tarkoitus noudattaa lakisääteisiä maksuvelvoitteitaan. Korotettu laiminlyöntimaksu on 21 100–68 500 euroa.
Laiminlyöntimaksun määrää Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue, joka valvoo tilaajavastuulakia koko maassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ylitarkastaja Antti Liukkonen
029 501 6011, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Linkit
Työsuojeluhallinto
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme