Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Sinileväseuranta alkoi Pohjois-Karjalassa

Jaa

Valtakunnallista sinilevätilannetta seurataan 27. kesää Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), ELY-keskusten, kuntien ja vapaaehtoisten havaitsijoiden yhteistyönä. Vielä sinilevää ei ole havaittu.

Kuvituskuva Rauvanlahdelta heinäkuussa 2023. Kuva: Emma Jaatinen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Kuvituskuva Rauvanlahdelta heinäkuussa 2023. Kuva: Emma Jaatinen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Valtakunnallista sinilevätilannetta seurataan 27. kesää Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), ELY-keskusten, kuntien ja vapaaehtoisten havaitsijoiden yhteistyönä. Koulutetut havaitsijat tekevät havainnot vakiokohteissa silmämääräisesti viikoittain tiistain - keskiviikon aikana kesä-syyskuussa. Koko Suomen kattavan havainnoinnin tavoitteena on saada yleiskuva sisävesien ja merialueen sinilevätilanteesta.

Pohjois-Karjalan sinileväseuranta 2024

Pohjois-Karjalan ELY-keskus hoitaa sinileväseurantaa alueellaan vapaaehtoisten havaitsijoiden kanssa. Sinileväseurantaan kuuluu 22 havaintopaikkaa Pohjois-Karjalan alueella. Ensimmäisen viikon seurannassa sinilevää ei havaittu, mutta siitepölyä on paikoittain runsaasti havaittavissa.

Hellejakson myötä uimavedet ovat jo varsin lämpimiä, pintaveden lämpötila 5.6. oli Pielisellä (Nurmes) 19,1 oC ja Pielisjoessa (Joensuu) 17,8 oC.

Sinilevätilanteesta tiedottaminen

Sinilevätilannetiedot kootaan Järvi-meriwikiin sinilevätilannesivuille. Suomen ympäristökeskus julkaisee koko maan leväkatsaukset kesä−elokuussa torstaisin. Pohjois-Karjalan ELY-keskus julkaisee sinileväkatsauksia tarpeen mukaan loppuviikosta kesä−syyskuussa.

Ilmoita havainnoistasi

Kaikki voivat tallentaa tietoja järvien sinilevätilanteesta, sekä muista järvikohtaisista havainnoista, kuten pintaveden lämpötilasta ja näkösyvyydestä Järvi-meriwiki-palveluun havaintolähetti-sovelluksen avulla. Ympäristöhallinnon TARKKA-palvelun kautta voi seurata sinilevätilannetta satelliittikuvista.

Valtakunnallisen sinilevätilanteen seurannan lisäksi Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta voi kysyä sinilevistä arkipäivisin klo 9–14 puhelinnumerosta 040 729 7722.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija Pinja Pennanen
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
puh. 0295 026 078

Vesistöasiantuntija Minna Kukkonen
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
puh. 0295 026 114

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye