Suomen kansallismuseo

550 vuotta täyttävää Olavinlinnaa juhlitaan koko ensi vuosi

Jaa

550 vuotta täyttävän Olavinlinnan juhlavuotta vietetään vuonna 2025. Juhlat näkyvät tavallistakin runsaampana ohjelmistona, jonka toteuttamiseen kutsutaan kaikki mukaan. Juhlavuoden ohjelmistoa koordinoi Olavinlinnan toiminnasta vastaava Suomen kansallismuseo.

Olavinlinnan juhlavuosi kestää koko ensi vuoden.
Olavinlinnan juhlavuosi kestää koko ensi vuoden. Kuva: Topi Leikas, Suomen kansallismuseo.

Suomen kansallismuseo käynnistää Olavinlinnan juhlavuoden suunnittelun, ja kutsuu kaikki halukkaat mukaan.

”Olavinlinna on suomalaisen kulttuuriperinnön ytimessä. Haluamme kutsua juhlavuoden toteuttajiksi kaikki kaupunkilaiset, yhdistykset, tapahtumajärjestäjät, oppilaitokset, yrittäjät, matkailutoimijat ja luovan alan tekijät”, Suomen kansallismuseon yleisösuhdepäällikkö Hanna Forssell kertoo. 

Juhla näkyy ympäri kaupunkia

Juhlavuoden ohjelmistoa täydennetään pitkin vuotta. Kuka tahansa voi hakea juhlavuoden ohjelmajärjestäjäksi Olavinlinnan verkkosivujen kautta. Tapahtumat voivat sijaita Olavinlinnan lisäksi muuallakin, esimerkiksi kouluilla.

Ohjelmaa tuottavat tahot saavat käyttöönsä virallisen Olavinlinna 550 -juhlavuositunnuksen. 

Suosittu matkailukohde 160 vuoden ajan

Tanskalaissyntyinen ritari, Viipurin käskynhaltijana toiminut Erik Akselinpoika Tott perusti Olavinlinnan sotalinnaksi vuonna 1475. Linnan tehtävänä oli torjua idästä tulevat venäläisten hyökkäykset ja varmistaa Savon seudun herruus Ruotsille. Linnan sotilaallinen merkitys väheni vasta 1800-luvulla.

Olavinlinna on ollut tunnettu 1800-luvun lopulta kansallisesti merkittävänä matkailukohteena. Matkailu alkoi vuonna 1865, kun linnaan palkattiin vartija, jonka tehtävänä oli varmistaa kävijöiden turvallisuus ja viihtyminen.

Alkuvuosina vieraat soudettiin veneellä Olavinlinnaan. Tällä erikoisella veneretkellä oli kenties vaikutusta siihen, että kävijät luonnehtivat erämaiden keskellä sijainnutta linnaa kesyttömäksi, oudoksi ja romanttiseksi. Jo ensimmäisten vuosien aikana Olavinlinnassa vieraili runsaat 1200 kävijää.

Samoihin aikoihin toteutettiin myös rauniolinnan ensimmäiset korjaustyöt, ja Paksun bastionin toinen kerros kunnostettiin tanssisaliksi. Salin kiinteissä penkeissä voi yhä nähdä tansseissa käyneiden pariskuntien rakkaudenosoituksia. 

Olavinlinnan kansainvälisestikin tunnetun perinteen, Oopperajuhlat, käynnisti kesällä 1912 oopperalaulajatar Aino Ackté. Acktén johdolla juhlat järjestettiin viidesti, ja hän esiintyi niistä jokaisessa. Vuodesta 1967 Oopperajuhlia on järjestetty vuosittain lukuun ottamatta koronavuosia 2020 ja 2021.

Olavinlinna on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä. Vuosittain linnassa vierailee noin 130 000 kävijää. Kotimaisten matkailijoiden osuus on tästä noin 80 prosenttia. Ulkomaisista matkailijoista suurin osa on korona-ajan jälkeen saapunut saksankielisiltä alueilta. Vuonna 2022 Museokortin käyttäjät äänestivät Olavinlinnan Suomen kiehtovimmaksi linnakohteeksi 40 prosentin äänimäärällä.

Toiminnasta vastaa Suomen kansallismuseo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Olavinlinnan juhlavuoden tunnus näkyy eri puolilla kaupunkia
Lataa
Olavinlinnan juhlavuosi kestää koko ensi vuoden.
Olavinlinnan juhlavuosi kestää koko ensi vuoden.
Lataa

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kansallismuseon laajennusosan peruskiveen muurattiin presidentin tervehdys tulevaisuuteen17.5.2024 17:02:06 EEST | Tiedote

Kansallismuseon yli satavuotisen historian suurinta rakennushanketta juhlistettiin tänään 17.5.2024, kun museon laajennusosan peruskivi muurattiin. Laajennusrakentamisen lisäksi käynnissä on päärakennuksen osittainen peruskorjaus. Historiallisen päärakennuksen, uudisosan ja pihapuiston muodostama kokonaisuus avautuu yleisölle keväällä 2027. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye