Suomen startup-yhteisö

Eurooppa menettää osan kasvavista startupeista raskaan regulaation vuoksi – “EU ei ole oppinut vuosien saatossa läksyistään”

Jaa

Viikonloppuna käydään myös kasvuyritysten näkökulmasta tärkeät vaalit. EU-parlamenttiin valittavien on oltava rohkeita ja annettava tilaa kokeiluille sekä suurille globaaleille innovaatioille.

Danish Entrepreneurs julkaisi yhdessä Suomen startup-yhteisön ja monen muun eurooppalaisen startup-yhdistyksen kanssa selvityksen, jonka tuloksista nousee esille ainakin yksi erittäin huolestuttava asia. Eurooppalaiset startupit näkevät raskaan regulaation suurimpana haasteena kasvulleen. Jopa osaavan työvoiman puute ja makrotaloudelliset haasteet nähdään tällä hetkellä pienempänä ongelmana. 

26 prosenttia kyselyyn vastanneista startupeista Euroopassa totesi regulaation olevan keskeisin haaste, kun vastaava luku startupeilla Yhdysvalloissa oli vain 13 prosenttia. Yhdysvalloissa keskeisimmäksi haasteeksi nähtiin makrotaloustilanteesta johtuvat haasteet, jotka ovat ongelma myös globaalisti, sillä Yhdysvallat on yksi tärkeimmistä markkinoista eurooppalaisille startup-yrityksille.

Euroopan näkökulmasta regulaatio suurimpana haasteena on huolestuttavaa siksi, että se on EU:n sisältä kumpuava ja itse aiheutettu ongelma.

“Euroopan unioni ei ole oppinut vuosien saatossa läksyistään. Toimiessani Euroopan parlamentin ja ympäristö- ja elintarviketurvallisuus valiokunnan jäsenenä 2009-2014 taistelin kovasti jo tuolloin avoimemman sääntelyn puolesta. GMO tai Novel Food -elintarvikelainsäädännön osalta emme ole vieläkään muun maailman tasolla", Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo. Pakarinen toimi keskustan europarlamentaarikkona vuosina  2009-2014.

null
Kuvio: Osuus maanosittain vastaajista, jotka kokevat kunkin haasteen keskeisimmäksi (Danish Entrepreneurs, 2024)

Startup-yritykset ovat usein korkean teknologian skaalautuvia ja erittäin tuottavia yrityksiä. Kasvaessaan onnistuneesti ne tuottavat valtavan määrän uusia työpaikkoja ja verotuloja. Kun vertailemme Yhdysvaltojen ja Euroopan suurimpia yrityksiä, ero on selkeä. Maailman 10 arvokkaimmasta yrityksestä peräti 6 on startup-lähtöisiä teknologiayrityksiä Yhdysvalloista, kuten Apple, Google, Amazon, Meta ja Microsoft.

Eurooppalainen sääntelykehikko saattaa aiheuttaa sen, ettei EU:n sisämarkkinoilta voi aidosti kasvaa globaaleja teknologiajättejä. Juuri hiljattain suomalaisen VTT:n teknologiaa kaupallistava startup-yritys Onego Bio päättiinvestoida ensimmäiseen tuotantolaitokseen Yhdysvaltoihin, eikä Eurooppaan hitaiden lupaprosessien vuoksi. Onego Bio valmistaa munanvalkuaisen tärkeintä proteiinia, ovalbumiinia, teknologian avulla ilman tuotantoeläimiä. Markkina, johon Onego Bio tähtää on arvoltaan noin 300 miljardia euroa.

Sama lupaprosessi, joka Euroopassa kestää noin neljä vuotta, kestää Yhdysvalloissa vain 9 kuukautta. Työpaikat ja teknologian kehitys saattavat pitkällä aikavälillä siirtyä Yhdysvaltoihin Euroopan sijasta. Eli Suomessa investoidaan ja kehitetään kriittistä osaamista ja teknologiaa, mutta iso osa taloushyödyistä ja kasvusta realisoituu EU:n ulkopuolella. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa tukahduttaa uutta yritystoimintaa raskaalla sääntelykehikolla ja hitailla lupaprosesseilla.

Kotimaisesta näkökulmasta asiasta tekee merkittävän se, että tuoreen Invest Europen tilaston mukaan pääomasijoittajien kiinnostus suomalaisyrityksiin on pysynyt korkealla maailmantalouden epävarmuudesta huolimatta ja olemme ykkössijalla eurooppalaisissa pääomasijoitustilastoissa. Euroopan keskitasoon verrattuna suomalaiset yritykset ovat keränneet lähes kaksi kertaa enemmän pääomasijoituksia suhteessa BKT:een.

“Eurooppa menettää pelin. Sääntelemme itsemme kuoliaaksi ja ajamme huipputeknologian esimerkiksi ruoka- tai lääketeknologiassa lisenssioimaan tuotteensa Singaporeen tai Yhdysvaltoihin. Tästä on kiinni koko Euroopan tulevaisuus ja kasvu. Tulevan komission ja parlamentin on oltava rohkeita ja antaa tilaa kokeiluille ja suurille globaaleille innovaatioille, muuten kuihdumme”, Pakarinen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Finnish Edtech Sector Shows Strong Growth and Global Potential Despite Headwinds9.6.2025 10:27:17 EEST | Press release

The Finnish Startup Community, in partnership with Edtech Finland, Education Finland, Helsinki Education Hub, and HundrED, has published a new report on Finland’s education technology ecosystem. The Finnish Edtech Report 2025 highlights the sector’s significance, with total revenue reaching approximately €290 million in 2023 and a workforce of over 2,080 employees. The report includes all firms operating in the education technology sector, not just startup firms. This publication marks the first joint study since Edtech Finland merged with the Finnish Startup Community, an initiative aimed at deepening collaboration and increasing visibility for the evolving Edtech landscape in Finland. The report lays the groundwork for ongoing monitoring of the sector’s development and economic impact. “Companies identified operating in the Finnish edtech sector have nearly quadrupled their net sales since 2010, and the industry now includes more than 270 active firms. While 2023 brought a modest dec

Suomalainen oppimisteknologia jatkaa vahvaa kasvuaan haasteista huolimatta9.6.2025 10:21:09 EEST | Tiedote

Suomen startup-yhteisö on julkaissut yhdessä Edtech Finlandin, Education Finlandin, Helsinki Education Hubin ja HundrEDin kanssa raportin Suomen oppimisteknologiasektorista. Finnish Edtech Report 2025 pyrkii antamaan kokonaiskuvan oppimisteknologia-ekosysteemissä toimivista yrityksistä. Sektorin yhteenlaskettu liikevaihto nousi noin 290 miljoonaan euroon vuonna 2023, ja yritykset työllistivät yli 2 080 henkilöä. Kyseessä on ensimmäinen yhteinen julkaisu sen jälkeen, kun Edtech Finland liittyi osaksi Suomen startup-yhteisöä. Tavoitteena on syventää yhteistyötä ja lisätä oppimisteknologia-alan näkyvyyttä Suomessa. Raportti luo pohjan sektorin kehityksen ja taloudellisen merkityksen systemaattiselle seurannalle tulevina vuosina. "Suomen oppimisteknologialan ekosysteemi on lähes nelinkertaistanut liikevaihtonsa vuosien 2010-2023 välillä ja ekosysteemissä toimii nyt jo yli 270 yritystä. Vaikka vuonna 2023 nähtiin pieni notkahdus työllisyydessä, pidemmän aikavälin kasvutrendi on vahva," kert

Yhteinen selvitys spin-off-yrityksistä: työpaikkojen ja investointien määrä nopeassa kasvussa14.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

VTT ja Suomen startup-yhteisö ovat julkaisseet yhteisen analyysinsä VTT:ltä lähtöisin olevien startup-yritysten taloudellisista vaikutuksista. Selvityksen mukaan pitkäjänteinen tutkimustyö on muuttunut uusiksi teknologiayrityksiksi, jotka houkuttelevat yksityisiä pääomasijoituksia, luovat työpaikkoja ja lisäävät yksityisiä investointeja tutkimus- ja kehitystoimintaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye