Suomen startup-yhteisö

Eurooppa menettää osan kasvavista startupeista raskaan regulaation vuoksi – “EU ei ole oppinut vuosien saatossa läksyistään”

Jaa

Viikonloppuna käydään myös kasvuyritysten näkökulmasta tärkeät vaalit. EU-parlamenttiin valittavien on oltava rohkeita ja annettava tilaa kokeiluille sekä suurille globaaleille innovaatioille.

Danish Entrepreneurs julkaisi yhdessä Suomen startup-yhteisön ja monen muun eurooppalaisen startup-yhdistyksen kanssa selvityksen, jonka tuloksista nousee esille ainakin yksi erittäin huolestuttava asia. Eurooppalaiset startupit näkevät raskaan regulaation suurimpana haasteena kasvulleen. Jopa osaavan työvoiman puute ja makrotaloudelliset haasteet nähdään tällä hetkellä pienempänä ongelmana. 

26 prosenttia kyselyyn vastanneista startupeista Euroopassa totesi regulaation olevan keskeisin haaste, kun vastaava luku startupeilla Yhdysvalloissa oli vain 13 prosenttia. Yhdysvalloissa keskeisimmäksi haasteeksi nähtiin makrotaloustilanteesta johtuvat haasteet, jotka ovat ongelma myös globaalisti, sillä Yhdysvallat on yksi tärkeimmistä markkinoista eurooppalaisille startup-yrityksille.

Euroopan näkökulmasta regulaatio suurimpana haasteena on huolestuttavaa siksi, että se on EU:n sisältä kumpuava ja itse aiheutettu ongelma.

“Euroopan unioni ei ole oppinut vuosien saatossa läksyistään. Toimiessani Euroopan parlamentin ja ympäristö- ja elintarviketurvallisuus valiokunnan jäsenenä 2009-2014 taistelin kovasti jo tuolloin avoimemman sääntelyn puolesta. GMO tai Novel Food -elintarvikelainsäädännön osalta emme ole vieläkään muun maailman tasolla", Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo. Pakarinen toimi keskustan europarlamentaarikkona vuosina  2009-2014.

null
Kuvio: Osuus maanosittain vastaajista, jotka kokevat kunkin haasteen keskeisimmäksi (Danish Entrepreneurs, 2024)

Startup-yritykset ovat usein korkean teknologian skaalautuvia ja erittäin tuottavia yrityksiä. Kasvaessaan onnistuneesti ne tuottavat valtavan määrän uusia työpaikkoja ja verotuloja. Kun vertailemme Yhdysvaltojen ja Euroopan suurimpia yrityksiä, ero on selkeä. Maailman 10 arvokkaimmasta yrityksestä peräti 6 on startup-lähtöisiä teknologiayrityksiä Yhdysvalloista, kuten Apple, Google, Amazon, Meta ja Microsoft.

Eurooppalainen sääntelykehikko saattaa aiheuttaa sen, ettei EU:n sisämarkkinoilta voi aidosti kasvaa globaaleja teknologiajättejä. Juuri hiljattain suomalaisen VTT:n teknologiaa kaupallistava startup-yritys Onego Bio päättiinvestoida ensimmäiseen tuotantolaitokseen Yhdysvaltoihin, eikä Eurooppaan hitaiden lupaprosessien vuoksi. Onego Bio valmistaa munanvalkuaisen tärkeintä proteiinia, ovalbumiinia, teknologian avulla ilman tuotantoeläimiä. Markkina, johon Onego Bio tähtää on arvoltaan noin 300 miljardia euroa.

Sama lupaprosessi, joka Euroopassa kestää noin neljä vuotta, kestää Yhdysvalloissa vain 9 kuukautta. Työpaikat ja teknologian kehitys saattavat pitkällä aikavälillä siirtyä Yhdysvaltoihin Euroopan sijasta. Eli Suomessa investoidaan ja kehitetään kriittistä osaamista ja teknologiaa, mutta iso osa taloushyödyistä ja kasvusta realisoituu EU:n ulkopuolella. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa tukahduttaa uutta yritystoimintaa raskaalla sääntelykehikolla ja hitailla lupaprosesseilla.

Kotimaisesta näkökulmasta asiasta tekee merkittävän se, että tuoreen Invest Europen tilaston mukaan pääomasijoittajien kiinnostus suomalaisyrityksiin on pysynyt korkealla maailmantalouden epävarmuudesta huolimatta ja olemme ykkössijalla eurooppalaisissa pääomasijoitustilastoissa. Euroopan keskitasoon verrattuna suomalaiset yritykset ovat keränneet lähes kaksi kertaa enemmän pääomasijoituksia suhteessa BKT:een.

“Eurooppa menettää pelin. Sääntelemme itsemme kuoliaaksi ja ajamme huipputeknologian esimerkiksi ruoka- tai lääketeknologiassa lisenssioimaan tuotteensa Singaporeen tai Yhdysvaltoihin. Tästä on kiinni koko Euroopan tulevaisuus ja kasvu. Tulevan komission ja parlamentin on oltava rohkeita ja antaa tilaa kokeiluille ja suurille globaaleille innovaatioille, muuten kuihdumme”, Pakarinen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön barometri Q4-2023: Rahoituksen saatavuus huolettaa startup-yrityksiä – usko ympäröivään taloustilanteeseen heikentyy24.1.2024 09:01:28 EET | Tiedote

Suomen startup-yhteisö julkaisi vuoden 2023 viimeisen neljänneksen startup-barometrin luvut, joiden perusteella startupien rahoituksen saatavuus on huolettaa yli 40 prosenttia vastaajista. Lisäksi usko ympäröivään ja oman yrityksen taloustilanteeseen on heikentynyt hieman. Yleisindeksi, joka vetää yhteen barometrin yksittäiset kysymykset kääntyi myös laskuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye