Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Lainmukainen lastensuojelun järjestäminen onnistuu vain Etelä-Karjalassa ja Helsingissä

Jaa

Lainmukainen lastensuojelun järjestäminen onnistuu vain Etelä-Karjalassa ja Helsingissä, käy ilmi THL:n tuoreista tilastoista. Lastensuojelun henkilöstömitoitusta tiukennettiin vuoden 2024 alussa niin, että yhdellä sosiaalityöntekijällä voi olla asiakkaana enintään 30 lasta. Aiemmin luku oli 35. 

Lastensuojeluasioiden käsittely lainmukaisten aikarajojen ja asiakasmäärien raameissa, tilanne keväällä 2024. Hyvinvointialueiden tilanne taulukossa ja kartalla.
Lastensuojeluasioiden käsittely lainmukaisten aikarajojen ja asiakasmäärien raameissa, kevät 2024

Tiukennuksen takia lain vaatimuksiin kykeni yhä harvempi hyvinvointialue, vaikka tosiasiallisesti yhdellä sosiaalityöntekijällä olevien lastensuojeluasiakkaiden määrä väheni usealla alueella.

“Vain Etelä-Karjalassa ja Helsingissä lastensuojelun järjestäminen toteutui pääpiirteissään lain mukaisesti. Voimme tosin arvioida vain sitä, onko työntekijöitä edes vähimmäismäärä, ja valmistuuko palvelutarpeen arviointi edes kolmessa kuukaudessa”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Martta Forsell.  
 
”Vaikka tilastot tarjoavat vain kapean ikkunan lastensuojelun laatuun, kertovat ne kuitenkin siitä, että alueet eivät kykene takaamaan lastensuojeluasioiden käsittelyä edes lainmukaisten aikarajojen ja asiakasmäärien raameissa“, Forsell jatkaa. 
 
Tiedot perustuvat THL:n tämän vuoden lastensuojelun käsittelyaikoja ja henkilöstömitoitusta koskeviin tilastoihin.

Pohjanmaan tilanne on erityisen huolestuttava   

Pohjanmaan hyvinvointialueen tilanne on ollut tänä keväänä erityisen huolestuttava.  Alueen kaikilla lastensuojelun sosiaalityöntekijöillä ylittyi enimmäisasiakasmäärä. Asiakkaita oli keskimäärin peräti 48 per sosiaalityöntekijä. Lakisääteiset käsittelyajat ylittyivät puolestaan jopa kolmanneksella asiakkaista.  

“Pohjanmaalta on viestitty, että tilanteen vakavuus ymmärretään. Alue pyrkii pitkäjänteisiin ratkaisuihin rekrytoimalla lisää päteviä sosiaalityöntekijöitä ja välttämällä vuokratyövoiman käyttöä”, Martta Forsell kertoo. 

Onko mitoituksen sivuvaikutuksena syntynyt jono lastensuojeluun?  

”Nykyisen kaltaisella vastuusosiaalityöntekijän työnkuvalla 30 lasta on edelleen suuri määrä. Mitoitus on ilmeisesti vähentänyt todellisia ylilyöntejä ja asiakasmäärään kiinnitetään nyt huomioita, mikä on tärkeää”, pohtii THL:n kehittämispäällikkö Laura Yliruka.

Mitoituksen kääntöpuolena joillakin hyvinvointialueilla kaikki lastensuojelun tarpeessa olevat lapset eivät saa heti omaa nimettyä sosiaalityöntekijää. Tämä “jonottaminen” voi tapahtua joko ennen tai jälkeen lastensuojelutarpeen virallista toteamista, jolloin avataan lastensuojelun asiakkuus.  

THL selvitti huhtikuussa alueiden käytäntöjä. Oma sosiaalityöntekijä kyettiin nimeämään heti noin puolella alueista. Kolmasosassa hyvinvointialueita vastuusosiaalityöntekijän nimeämistä jouduttiin satunnaisesti lykkäämään.  

Keski-Suomessa, Vantaa-Keravalla ja Varsinais-Suomessa oman sosiaalityötyötekijän nimeämistä jouduttiin tyypillisesti odottamaan. Odotusajat vaihtelivat joistain päivistä jopa kuukausiin. Oman vastuusosiaalityöntekijän nimeämistä priorisoitiin lasten tilanteen kiireellisyyden mukaan.  

Vantaa-Keravalla on erikseen perustettu tiimi vastamaan omaa sosiaalityöntekijää odottavien lasten tarpeisiin ja Keski-Suomessa vastaavaa toimintaa ollaan laajentamassa.   

“Varsinais-Suomessa taas tarpeen vaatiessa vastuusosiaalityöntekijäksi nimetään sosiaalityöntekijä, jolla jo ylittyy enimmäisasiakasmäärä. Varsinais-Suomen toimintatapa vastaa enemmän muita alueita, joilla sosiaalityöntekijöiden enimmäisasiakasmäärä ylittyy. Näitä ovat myös Päijät-Häme, Satakunta, Keski-Uusimaa ja Pirkanmaa”, Martta Forsell kertoo. 

THL pyrkii yhdessä alueiden kanssa kehittämään lapsiperheille tarjottavaa tukea. 

”Hyvinvointialueilla on paljon haasteita, mutta myös yritystä löytää kestäviä ratkaisuja lapsiperheiden tukemiseen. Keväällä työnsä käynnistänyt Lastensuojelun kansallinen kehittäjäverkosto on ottanut tehtäväkseen hakea uudistusta edellä kuvattuihin ongelmiin eli työnkuviin ja työnjakoon eri lastensuojelun ammattilaisten välillä sekä asiakasmitoituksesta johtuvan lastensuojelun ja perhesosiaalityön välille syntyvän padon synnyttämiin ongelmiin”, Yliruka kuvaa.  

Lähteet  

Lastensuojelun sosiaalityön henkilöstömitoitus huhtikuussa 2024

Lastensuojelun käsittelyajat 1.10.2023–31.3.2024

Aiheesta lisää

Joka kuudennesta 13–15-vuotiaasta tehtiin lastensuojeluilmoitus vuonna 2023, määrä edelleen kasvussa 
THL:n tiedote 2.5.2024

Lisätietoja

Martta Forsell 
kehittämispäällikkö  
puh. 029 524 7974 
etunimi.sukunimi@thl.fi

Laura Yliruka 
kehittämispäällikkö 
puh. 029 524 7982 
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Avainsanat

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

I de mest utsatta bostadsområdena går mest pengar förlorade på spelautomaterna i det egna området14.6.2024 02:00:00 EEST | Tiedote

I områden där utsatthet är vanligt förlorar man mest pengar på spelautomaterna i det egna bostadsområdet, framgår det av THL:s undersökning. Även tillgången till spelautomater, det vill säga antalet automater i förhållande till invånarantalet, är högst i de mest utsatta postnummerområdena, även om antalet automater totalt sett har minskat betydligt.

People in the most disadvantaged residential areas lose the greatest amount of money to slot machines in their area14.6.2024 02:00:00 EEST | Press release

People lose the greatest amount of money to slot machines in areas where disadvantage is prevalent, the Finnish Institute for Health and Welfare’s (THL) study shows. The availability of slot machines or, the number of slot machines in relation to the number of residents, is also the highest in the most disadvantaged postal code areas, even though the number of slot machines has decreased significantly overall.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye