ELY-keskuksetELY-keskukset

Haitallisten vieraslajien torjunnan talkoisiin on myönnetty rahoitusta 18 hankkeelle

Jaa

Hakemuksia haitallisten vieraslajien torjunnan avustushakuun saapui 19 kappaletta. Avustusta myönnettiin 18 hankkeelle ympäri Suomen yhteensä noin 50 000 euroa.

Viisiterälehtinen, pinkki kurtturuusun kukinto vihreiden lehtiensä seassa.
Kotipihoistakin tuttu kurtturuusu leviää nopeasti ja on nykyään haitallisten vieraslajien listalla. Adobe Stock

Maa- ja metsätalousministeriö haluaa tehostaa haitallisten vieraslajien torjuntaa ohjaamalla avustusrahoitusta vieraslajien torjuntatoimiin. Talkooavustuksiin saapui toukokuussa 2024 hakemuksia hankehausta vastaavaan Kainuun ELY-keskukseen yhteensä 19 kappaletta, ja haettu avustussumma oli noin 62 500 euroa. Tässä talkooavustushaussa avustettuja hankkeita käynnistyy ympäri Suomea kaikkiaan 18 kappaletta, yhteensä noin 50 000 euroa. 

Hankkeita käynnistyy Espoossa, Turussa, Ilomantsissa, Pertunmaalla, Limingassa, Kouvolassa, Taipalsaarella, Helsingissä, Kontiolahdessa, Siilinjärvellä, Luumäellä, Lohjalla, Sipoossa, Kihniössä ja Kemiönsaarella. Torjuntakohteina ovat komealupiini, jättipalsami, kurtturuusu, jättiputket, jättitattaret, keltalammikki ja espanjansiruetana. 

Kainuun ELY-keskuksella on valtakunnallinen ELY-keskusten vieraslajitehtävien koordinaatiovastuu, joten avustuspäätökset on tehty Kainuussa. Avustuksia hakivat kunnat, kaupungit, yhdistykset ja yhteisöt. Avustusta myönnettiin varsinaisiin talkookustannuksiin ilman omarahoitusvelvoitetta. Vieraslajien torjunta hyödyttää koko paikkakuntaa edistäen alkuperäisten lajien palautumista käsitellyille alueille. Alkuperäiskasveja kasvavat elinympäristöt edistävät luonnon monimuotoisuutta, virkistävät asukkaita ja tekevät alueesta houkuttavamman. 

Rahoitetuissa hankkeissa torjutaan haitalliseksi säädettyjä vieraslajeja eli kasvi- tai eläinlajia, joka sisältyy joko kansalliseen vieraslajiluetteloon tai Euroopan unionin vieraslajiluetteloon. Lisäksi hankkeiden on toteutettava haitalliseksi säädettyjen vieraslajien hallintasuunnitelmaa. Rahoitetuissa hankkeissa painotetaan varsinaisia talkootöitä, jotka kohdistuvat luonnonsuojelualueille, virkistysalueille tai niiden lähialueille sekä rantaluontoon ja saaristoon. Valtaosassa rahoitetuissa hankkeissa osallistetaan myös nuoria vieraslajien torjuntaan. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Reima Leinonen, vieraslajikoordinaattori, Kainuun ELY-keskus
p. 0295 023 799, reima.leinonen@ely-keskus.fi


Jari Pesonen, yksikön päällikkö, Kainuun ELY-keskus
p. 0295 023 861, jari.k.pesonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Viisiterälehtinen, pinkki kurtturuusun kukinto vihreiden lehtiensä seassa.
Kotipihoistakin tuttu kurtturuusu leviää nopeasti ja on nykyään haitallisten vieraslajien listalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye