Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Liikenne- ja viestintävaliokunnan Kilpi ja Laakso: GPS-häirintälaitteiden hallussapito Suomessa kiellettävä

Jaa

Suomeen on kohdistunut pidemmän aikaa hybridivaikuttamista, jonka yksi muoto on GPS-häirintä. Häirintälaitteiden käyttö on Suomessa kriminalisoitu, mutta hallussapito on lain mukaan sallittua. Kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilven ja perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakson mukaan GPS-häirintälaitteiden hallussapito Suomessa tulee kieltää. 

Muuttuneen turvallisuustilanteen myötä Suomeen on kohdistunut jo pidemmän aikaa monenlaisia hybridivaikuttamisen keinoja. Yhtenä sellaisena voidaan pitää GPS-häirintää, jota on havaittu tapahtuvan jo usean vuoden aikana. Häirinnästä on kärsinyt niin liikenne kuin esimerkiksi maatalouskin.  
 
Varsikin itärajan tuntumassa häirintä on hankaloittanut merkittävästi maanviljelykseen liittyvien koneiden toimintaa. Häirintään käytetään GPS-häirintälaitteita, eli jammereita, joiden käyttö Suomessa on kriminalisoitu. Niiden hallussapito on kuitenkin edelleen sallittua.  
 
”Laadimme liikenne- ja viestintävaliokunnassa kirjeen liikenneministerille, jossa esitämme jammereiden hallussapidon kriminalisointia. Valvonnan ja jammereiden takavarikoinnin suhteen on olemassa ristiriitainen tilanne, sillä poliisin on saatava selvä näyttö jammerin käytöstä, jotta asiaan voidaan toimivaltuuksien nojalla puuttua. Tämä on nykyisessä maailmantilanteessa kestämätöntä”, kokoomuksen valiokuntavastaava, poliisitaustainen kansanedustaja Marko Kilpi sanoo.
 
”Häirintälaitteiden käyttö on valiokunnassa saamiemme tietojen mukaan Suomessa lisääntynyt ja havaintojen määrä on ollut selkeässä kasvussa viimeisen vuoden aikana. Vaikka jammerien käyttö on lain mukaan kiellettyä, kuka tahansa voi ostaa sellaisen verkkokaupasta ja aiheuttaa sillä todella vakavaa haittaa”, edustajat sanovat. 
 
Kilpi ja Laakso kertovat liikenne- ja viestintävaliokunnan saaneen aiheesta selvityksen, jonka mukaan häirintälaitteiden hallussapidon kieltäminen ja sanktioiminen voisi helpottaa merkittävästi viranomaisten puuttumista asiaan ja mahdollistaa myös Tullille puuttumisen häirintälaitteiden maahantuontiin. 
 
”Satelliittipaikannusta käytetään nykyään niin autoissa kuin puhelimissakin, joten häirintä voi aiheuttaa laajamittaisia ongelmia. Ei voi olla niin, että laki salliessaan hallussapidon voi mahdollistaa pahimmillaan huoltovarmuudelle, elinkeinoille ja ihmisille todella vakavaa haittaa. Siksi tähän on puututtava”, perussuomalaisten valiokuntavastaava Sheikki Laakso puolestaan toteaa.  
 
Marko Kilpi  
Kokoomus                                            
050- 381 67 36

Sheikki Laakso
Perussuomalaiset
050- 320 82 75

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Kilpi: Tänä kesänä poikkeuksellinen määrä teitä kuntoon - keskivilkkaiden teiden päällystyskilometrit tuplaantuvat16.7.2024 12:02:02 EEST | Tiedote

Hallitus on myöntänyt vuodelle 2024 250 miljoonaa euroa lisärahaa teiden päällystämiseksi. Summa on osa Orpon hallituksen korjausvelan purkuun osoittamaa 520 miljoonaa euroa. Kansanedustaja Marko Kilpi iloitsee vilkkaan päällystyskauden näkyvän ympäri Suomen, sillä teitä on tavoite päällystää noin 4000 kilometriä. Poliisikansanedustajan mukaan toivottu lisärahoitus on myös konkreettinen turvallisuusteko. Teiden käyttäjiltä hän toivoo malttia liikenteessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye