Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi työnantajalle sakkoja

Jaa

Pohjanmaan käräjäoikeus on 27.5.2024 tuominnut mustasaarelaisen yhtiön 2.500 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja tuomittiin 20 päiväsakkoon ja yhtiön tapaturman aikainen työnjohtaja 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Oikeudessa käsiteltävänä olleet puutteet työnantajan toiminnassa tulivat ilmi, kun työsuojeluviranomainen tutki työtapaturmaa, joka sattui yhtiön tiloissa Mustasaaressa heinäkuussa 2020. Työntekijä oli tapaturman sattumiseen johtaneessa tilanteessa ollut hiomassa työkappaletta kärkisorvilla tarkoituksenaan valmistaa työkalu, jota hän tarvitsi varsinaisen työtehtävänsä suorittamiseen. Hänen varsinainen työtehtävänsä oli hitsaamista. Hiontatilanteessa hiomapaperi kulki pyörivän työkappaleen takaa, ja työntekijä piti hiomapaperin molemmista päistä käsillään kiinni. Hiomapaperi tarttui työkappaleeseen kiinni, pyöri työkappaleen ympärille ja veti työntekijän käden mukanaan.

Työtapaturman selvityksessä kävi ilmi, että työnantajan toiminnassa oli puutteita mm. vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa, työntekijöiden opetuksessa ja ohjauksessa, kärkisorvin käyttöohjeiden hankinnassa ja ajan tasalla pitämisessä sekä työolosuhteiden ja työtapojen jatkuvassa valvonnassa. Asiassa kävi myös ilmi, että työtapa, jota vahingoittunut työntekijä käytti – kärkisorvilla hiotaan siten, että hiomapaperista pidetään käsillä kiinni – oli työpaikalla yleinen, ja että työnjohtaja sen enempää kuin toimitusjohtajakaan eivät olleet tietoisia siitä, että em. työtapa on vaarallisuutensa vuoksi kielletty. Kyseistä työtapaa ei siis tästä syystä ollut työpaikalla kielletty eikä opetusta ja ohjausta työtavan vaarallisuudesta tai turvallisesta työtavasta ollut annettu. Myös työnjohtovastuun delegointi oli laiminlyöty, koska sekä työnjohtaja että toimitusjohtaja olivat tapaturman aikaan lomalla eikä sijaista ollut nimetty.

Myös käräjäoikeus katsoi, että yhtiön toiminnassa oli em. puutteet. Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei tullut ilmi, että vastaajat olisivat toimineet tahallisesti, vaan heidän laiminlyöntejään oli pidettävä huolimattomuudesta tehtyinä. Käräjäoikeus totesi kuitenkin, että työturvallisuusmääräysten laiminlyöntejä ei voinut pitää vähäisinä. Yhteisösakon arvioinnissa käräjäoikeus otti huomioon, että puutteet olivat olleet olemassa jo pidemmän aikaa (useita vuosia). Toisaalta käräjäoikeus otti yhteisösakon arvioinnissa myös huomioon, että puutteet olivat olleet olemassa pitkän aikaa jo ennen vastaajien vastuuasemiinsa päätymistä, että puutteet oli tapaturman jälkeen korjattu ja että yhtiön taloudellinen tilanne on nykyisin huono.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että sorvilla hiominen siten, että hiomapaperia pidetään käsissä, on hyvin vaarallista ja siksi kiellettyä. Vastaavanlainen työtapa on aiemmin johtanut hyvin vakaviin vammoihin ja jopa kuolemaan. Työnantaja vastaa siitä, että työntekijöille annetaan opetusta kyseisen työtavan kiellosta ja että työntekijöille ohjataan oikeat ja turvalliset työmenetelmät, eikä työnantajan vastuun täyttämiseksi riitä, että työnantaja luottaa työntekijöiden koulutukseen tai aiempaan kokemukseen.

Pohjanmaan käräjäoikeuden asia nro R 22/740. Tuomio on lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Sini Hernesaho, puh. 0295 018 644 etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att se till att det finns tillräckligt med socialarbetare inom barnskyddet12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att för varje barn som är klient inom barnskyddet utse en socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter samt att se till att antalet klienter per socialarbetare som ansvarar för barnens angelägenheter senast den 15 januari 2025 överensstämmer med lagen. Om Egentliga Finlands välfärdsområde inte fullgör detta överväger regionförvaltningsverket att meddela ett nytt föreläggande som förenas med vite.

Aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävästä määrästä12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen nimeämään kaikille lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille hänen asioistaan vastaavan sosiaalityöntekijän ja saattamaan lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät lain mukaiseksi 15.1.2025 mennessä. Mikäli Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei toteuta määräyksiä, aluehallintovirasto harkitsee uuden määräyksen antamista sakon uhalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye