Jane ja Aatos Erkon säätiöltä miljoonarahoitus Sibelius-Akatemialle kulttuurisen moninaisuuden vahvistamiseen musiikkikoulutuksessa
Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt miljoona euroa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian hankkeelle, joka edistää kansainvälisen yhteistyön avulla musiikin ja musiikkikoulutuksen monimuotoisuutta sekä laajemmin kulttuurista oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa.

Nelivuotinen ÄÄNI JA OIKEUS – Musiikki monimuotoisuuden edistäjänä -hanke vastaa kasvavaan polarisaatioon ja eriarvoistumiskehitykseen sekä kulttuurienvälisen vuoropuhelun tarpeeseen suomalaisessa musiikkikoulutuksessa ja yhteiskunnassa laajemmin. Se tutkii musiikin roolia ja merkitystä sekä kulttuuriperinnön ilmentäjänä että yhteiskunnallisen keskustelun välineenä.
”Haluamme kehittää opintietä suomalaisessa musiikkikoulutuksessa niin, että se valmistaa monikulttuurisessa yhteiskunnassa toimimiseen. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä erilaisten kulttuurien ja kulttuuriperintöjen näkökulmista, omistajuudesta ja arvosta”, Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg sanoo.
Moninaisuuden, inklusiivisuuden ja saavutettavuuden vahvistaminen suomalaisessa musiikkikoulutuksessa on alan toimijoiden vuonna 2020 yhteisesti, Musiikkikoulutuksen visiossa 2030, julkilausuma tahtotila.
Samalla selvitetään musiikin tarjoamia työkaluja kulttuurisesti herkkien aiheiden käsittelyssä sekä mahdollisuuksia toimia turvallisena tilana vaikeiden yhteiskunnallisten keskustelujen avaamiselle.
”Ongelmanratkaisu musiikin keinoin on uudenlainen tapa lähestyä yhteiskunnallisia haasteita. Tutkimme musiikin, musiikillisen perinnön ja musiikin esittämisen roolia kulttuurisen ymmärryksen ja vuoropuhelun mahdollistajana”, Gardberg sanoo.
Yhdysvalloista vaikutteita kulttuuriseen dialogiin
Sibelius-Akatemia tekee hankkeessa yhteistyötä yhdysvaltalaisten musiikkikorkeakoulujen ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa.
”Vahvistamme hankkeen avulla pohjoisamerikkalaisessa akateemisessa keskustelussa paljon pidemmällä olevaa dialogia kulttuuriperintöön liittyvistä oikeuksista, inklusiivisuudesta ja diversiteetistä Suomessa”, Gardberg kertoo.
Yhteistyökumppaneita ovat USC (University of Southern California) Thornton School of Music (Los Angeles), De Paul University (Chicago), Kaliforniassa toimiva Gabrielino-Tongva -heimo sekä School of Advanced Research Santa Fe.
Hankkeessa toteutetaan neljä taiteellista yhteistyöprojektia ja lukuisia opetusvierailuja. Nelivuotinen tutkimusprojekti kattaa koko hankkeen.
Yhteistyöprojekteissa opiskelijat tarkastelevat esimerkiksi alkuperäiskansojen vaikutusta musiikkikulttuurien kehittymiseen Euroopassa ja Amerikassa tai jazziin pohjautuvaa populaarimusiikkia nykynuorten kommunikaation välineenä ja sillanrakentajana. Mukana on myös tekijöiden kulttuuritaustoista ja moninaisuudesta lähtevä oopperan luomisprosessi.
Mittava panostus musiikkikulttuurin ja -kasvatuksen kehittämiseen
Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee merkittävillä summilla kaikkiaan kolmea musiikin alan hanketta.
Runsaan 1,2 miljoonan euron avustuksen Erkon säätiöltä sai niin ikään Soitinakatemiat-yhdistys, jonka muodostavat Jousiakatemia, Nuorten pianoakatemia ja Vaskiakatemia. Soitinakatemiat tukevat lahjakkaiden, 8–20-vuotiaiden, lasten ja nuorten soittoharrastusta eri puolilla Suomea.
Lisäksi suomalaisten musiikkikoulutuksen toimijoiden yhteistä Musiikkikoulutuksen 2030 -visiota toteuttava hanke sai 660 000 euroa tulevaisuuskestävän oppilaitoskulttuurin mallien luomiseen.
“Erkon säätiön poikkeuksellisen mittava panostus tuottaa tuloksia, jotka muuttavat pysyvästi Sibelius-Akatemian ja laajemmin suomalaisen musiikkikoulutuksen toimintatapoja ja vaikuttavat sitä kautta myös yhteiskunnalliseen vuoropuheluun ja arvoihin”, Gardberg summaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Nelli KuokkaViestintäpäällikkö
Puh:040 822 7130nelli.kuokka@uniarts.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto
Kuvan Kevät 2025 avautuu 17.5. Myllyssä23.4.2025 10:45:00 EEST | Tiedote
Kuvan Kevät -maisterinäyttely valtaa tänä vuonna Taideyliopiston Kuvataideakatemian Mylly-päärakennuksen alkaen aulakerroksen Kuva/Tila-galleriasta ja ulottuen aina ylimmän kerroksen Majakkaan, näyttelytilaan vanhan viljasiilon huipulla.
Tekoäly ei uhkaa maailmaa vaan ihminen9.4.2025 07:08:00 EEST | Tiedote
Mahdollinen tekoälyn uhka ei tule siitä, että koneet muuttuisivat itsenäisiksi ja oppisivat ajattelemaan. Ne ovat ihmisen ajattelun jatkeita. Koneiden väittäminen tietoisiksi ja itsenäisiksi ei ole vain harhaanjohtavaa, vaan peittää ihmisen toiminnan, toteaa tutkijatohtori Dominik Schlienger Taideyliopistosta.Ingressi
AI does not threaten the world, but humans do9.4.2025 07:08:00 EEST | Press release
The potential threat of AI does not come from machines becoming autonomous and learning to think. They are extensions of human cognition. Claiming that machines are conscious and autonomous is not only misleading but also obscures human action, says postdoctoral researcher Dominik Schlienger from the University of the Arts Helsinki.
Säveltäjä Pasi Lyytikäinen vie oopperaa arkeen28.3.2025 15:48:00 EET | Tiedote
Lyytikäinen tarkastelee tohtorintutkinnossaan todellisuuden ja taiteen rajapintoja.
Yrittäjänä vaurastunut teki merkittävän lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterikoulutukselle26.3.2025 10:11:00 EET | Tiedote
Rakkaus musiikkiin sai IT-alan yrittäjänä omaisuuden luoneen Pekka Räisäsen tekemään 300 000 euron lahjoituksen Taideyliopiston Sibelius-Akatemian tukisäätiölle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme