Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Ilmasto- ja energiastrategiasta vauhtia Lapin maakunnan kehittämiseen

Jaa

Lapin ELY-keskus ja Lapin liitto ovat saaneet yhteensä noin puolen miljoonan euron rahoituksen Lapin ilmasto- ja energiastrategiahankkeelle. Hankkeessa laaditaan suunnitelma hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi ja tunnistetaan maakuntaa koskettavat ilmastoriskit. Myös maakunnan energiasuunnittelulle laaditaan yhteiset suuntaviivat.

Kuva: Lapin materiaalipankki | Nina Susi

Lapin ilmasto- ja energiastrategiahankkeen tavoitteena on luoda päästövähennyspolku, jolla Lapista tehdään hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Osana hanketta saadaan myös uutta tietoa Lapin ilmastonmuutoksesta Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoiden toimesta. Strategiatyöhön osallistetaan laajasti lappilaisia toimijoita, jotta Lapin ilmastosuunnittelusta saadaan oikeudenmukainen kokonaisuus.

Maapallo on lämmennyt globaalisti noin 1,2 astetta, kun Lapissa ilmasto on keskimäärin lämmennyt noin 2 astetta. Samaan aikaan fossiilisista polttoaineista irtautuminen on edelleen kesken ja kasvihuonekaasupäästöt ilmakehässä lisääntyvät. Tähän haasteeseen Lapin ELY-keskus ja Lapin liitto ovat yhteistyössä tarttumassa.

- On hienoa, että pääsemme yhdessä edistämään päästövähennystavoitteita ja luomaan uutta ilmastoturvallisuuden ja -varautumisen kulttuuria Lappiin. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo tänä päivänä Lapissa niin muutoksina lumiolosuhteissa kuin investointeina puhtaaseen energiaan, toteaa Lapin ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija ja hankkeen projektipäällikkö Juuso Puurula.

Ilmastonmuutos vaikuttaa Lapissa monella tapaa

Lappi on sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Päästöt maakunnassa ovat Suomen ympäristökeskuksen mukaan laskeneet noin 30 % vuodesta 2005. Erityisesti energiankulutuksen ja liikenteen päästöt ovat kuitenkin edelleen suuria ja vaativat toimenpiteitä mm. energiatehokkuuden, uusiutuvan energian ja liikenteen sähköistymisen muodossa.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat jo tänä päivänä Lapin luonnossa ja siitä riippuvaisissa elinkeinoissa, kuten metsätaloudessa, matkailussa  ja poronhoidossa. Äärimmäisten sääilmiöiden lisääntyminen haastaa energiahuoltoa ja lisää taloudellisia vahinkoja. Pahenevat helteet puolestaan lisäävät riskejä terveydelle. Aktiivisella sopeutumistyöllä voidaan ennaltaehkäistä vahinkoja ja taloudellisia tappioita.

Toisaalta puhdas siirtymä näkyy Lapissa investointeina ja uutena elinkeinotoimintana tuuli- ja aurinkovoiman, pumppuvoiman, vetylaitosten ja puhtaamman teollisuuden muodossa. Uusiutuvan energian investoinneista suurin osa keskittyy pohjoiseen Suomeen. Samaan aikaan on tärkeä muodostaa kokonaiskuva ja yhteensovittaa alueidenkäyttöä ihmisten, elinkeinojen ja ympäristön  välillä.

- Lappi on sitoutunut maakuntana hiilineutraaliustavoitteeseen, ja hankkeessa haetaan keinot tavoitteeseen pääsemiseksi. Ilmastotyö vahvistaa myös Lapin elinvoimaa luomalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja kehittämällä Lapin vetovoimaa, kertoo Lapin liiton kestävän kehityksen asiantuntija Hanna-Leena Pesonen.

Työ käynnistyy heti

Lapin ilmasto- ja energiastrategia on koko Lapin yhteinen asia, joten lappilaisia toimijoita ja toimialoja kutsutaan laajasti mukaan yhteiseen ilmastotyöhön. Hanke on käynnistynyt toukokuussa, ja strategia valmistuu vuoden 2025 loppuun mennessä. Valmis strategia tukee lappilaisia toimijoita päästöjen vähentämisessä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Energiastrategia auttaa Lapin energiajärjestelmän kestävässä kehittämisessä. 

Hanke on saanut rahoituksen Lapin liiton EAKR-hausta ja on Euroopan Unionin osarahoittama. Rahoitusta hyödynnetään erilaisten selvitysten hankintaan, asiantuntijayhteistyöhön Ilmatieteen laitoksen kanssa sekä viestintään, henkilöstökustannuksiin ja tapahtumien järjestämiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juuso Puurula, Ilmastoasiantuntija, Lapin ELY-keskus, puh. +358 295 037 419 etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Hanna-Leena Pesonen, Kestävän kehityksen asiantuntija, Lapin liitto, etunimi.sukunimi@lapinliitto.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lohenkalastus Tornionjoella alkaa 8.6 klo 12 – malttia tarvitaan31.5.2024 10:46:49 EEST | Tiedote

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa 8.6.2024 ja päättyy 25.8.2024. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi. Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye