Pirkanmaan ELY-keskus

Tukea maaseudun ympäristö- ja ilmastoinvestoinneille Pirkanmaalla

Jaa

ELY-keskukset myöntävät tänä vuonna EU:n maaseuturahoitusta yleishyödyllisiin ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin. Pirkanmaan ELY-keskuksen 800 000 euron erillismäärärahaa kohdistetaan luonnonvarojen kestävään hoitoon sekä vesiensuojelun tilanteen parantamiseen. Seuraavaan hakemuskäsittelyyn ehtivät 30.9.2024 mennessä jätetyt hakemukset.

Pirkanmaalla rahoitusta on tarjolla esimerkiksi vesiensuojeluun.
Pirkanmaalla rahoitusta on tarjolla esimerkiksi vesiensuojeluun. Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaalla tukea myönnetään erityisesti investoinneille, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää hoitoa ja parantavat vesiensuojelun tilannetta. Tukea voi saada vesiensuojelullisille toimenpiteille, kuten kunnostuksiin, joissa rakennetaan luonnonmukaisia ratkaisuja osaksi vesienhallintaa tai ravinteiden kierrätyksen ja kuormituksen hallintaa.

– Vesien suojeluun liittyvät yleishyödylliset investoinnit voivat olla esimerkiksi vesien virtaumaan liittyviä toimia: ruoppauksia, pohjapatoja tai väylien avaamisia. Myös suojelukosteikkojen rakentamista tai vesikasvillisuuden niittoja voidaan tukea, kertoo johtava kehittämisasiantuntija Anne Värilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Investoinneilla voidaan vahvistaa yhteistyötä sekä kehittää uusia menetelmiä, työkaluja ja toimintatapoja pienten vesialueiden, rakennettujen vesiensuojelukosteikkojen ja muiden alueiden maaperän hoitoon ja kunnostamiseen.

– Isomman valuma-alueen kunnostus voisi toteutua usean toimijan yhteistyönä. Investointitukea voitaisiin myöntää isommalle kokonaisuudelle, jos useampi toimija hakisi tukea omalle osuudelleen, Anne Värilä ehdottaa.

Lisäksi tukea voi saada investointeihin luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Ne parantavat maaseudun maisemanhoitoa, kylämaisemien ja luonnon monimuotoisuutta sekä ekosysteemipalveluja. Tuettavat kohteet lisäävät maaseutualueen vetovoimaa ja virkistyskäyttömahdollisuuksia. 

Tukea maaseudun yhteisöille

Tukea yleishyödylliseen investointihankkeeseen voivat hakea julkis- tai yksityisoikeudelliset yhteisöt, kuten kyläyhdistykset, järjestöt, osuuskunnat, oppilaitokset ja kunnat. Pirkanmaan ELY-keskus voi myöntää yleishyödyllisille ympäristö- ja ilmastoinvestoinneille jopa 80 prosenttia julkista tukea.

Yleishyödyllisten investointien rahoitusmahdollisuuksia kannattaa selvittää myös paikallisesta Leader-ryhmästä, erityisesti niiden investointien osalta, joiden kokonaiskustannukset ovat alle 50 000 euroa.

Seuraavaan hakemuskäsittelyyn ehtivät 30.9.2024 jätetyt hakemukset. Ne arvioidaan ja valitaan lokakuun 2024 aikana maa- ja metsätalousministeriön vahvistamien valintaperusteiden mukaisesti. Seuraavan kerran rahoitettavia hankkeita valitaan talvella 2025.

Yleishyödylliset ympäristö- ja ilmastoinvestoinnit

  • Tukea yleishyödylliseen investointihankkeeseen voi hakea jatkuvasti Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa.
  • Hakijana voi olla julkis- tai yksityisoikeudellinen yhteisö, kuten kyläyhdistys, järjestö, osuuskunta, oppilaitos tai kunta.
  • Seuraavaan hakemuskäsittelyyn ehtivät 30.9.2024 mennessä jätetyt hakemukset. Ne arvioidaan ja valitaan lokakuun 2024 aikana. 
  • Investoinnin kokonaiskustannusten tulee olla vähintään 50 000 euroa.
  • Tuen määrä voi olla enintään 80 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kustannuksista. Jos tukea myönnetään julkisoikeudelliselle yhteisölle, muun julkisen rahoituksen osuus julkisesta rahoituksesta on oltava vähintään 30 prosenttia.

Lue lisää

Lue hakuilmoitus: maaseutu.fi/pirkanmaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anne Värilä
Johtava kehittämisasiantuntija
p. 0295 036 048
(tavoitettavissa 27.6.2024 asti ja 5.8.2024 alkaen)

Mervi Lehtonen
Maaseudun kehittämisen asiantuntija
p. 0295 036 064

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus pitää Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen molempia vaihtoehtoja mahdollisina12.7.2024 07:55:58 EEST | Tiedote

Väyläviraston suunnittelema kaksoisraidehanke Tampereen ja Ylöjärven välille on nyt arvioitu ympäristövaikutusten osalta, ja Pirkanmaan ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut siitä perustellun päätelmän. Sen mukaan molemmat suunnitellut kaksoisraiteen vaihtoehdot ovat toteuttamiskelpoisia. Jatkosuunnittelussa tulee kuitenkin varmistaa, että haitallisia ympäristövaikutuksia vähennetään hyväksyttävälle tasolle.

Teiskontien eteläpuolen jalankulku- ja pyöräväylää parannetaan – liikenne kiertotielle8.7.2024 14:04:50 EEST | Tiedote

Teiskontien varressa sijaitsevan jalankulun ja pyöräilyn väylän parantaminen alkaa kuluvalla viikolla 28. Kyseessä on valtatien 12 eteläpuolinen, seudullisen pääväylän Jaakonmäenkadun ja Alasjärvenrannan välillä. Hankkeen tavoitteena on parantaa pyöräilyn seudullista pääreittiä. Reittiä on jo parannettu kaupungin suunnasta nyt uusittavaan alueeseen saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye