Kainuun ELY-keskusKainuun ELY-keskus

Kajaanilainen lähikohde Purojärvensuo pääsee soidensuojelun piiriin

Jaa

Erikoissijoitusrahasto UB Metsä, Tornator Oyj ja Kainuun ELY-keskus ovat sopineet Kajaanissa sijaitsevan Purojärvensuon suojelusta. Suojelu perustuu vapaaehtoisuuteen ja se toteutetaan HELMI-ohjelman soidensuojelun täydennykseen tarkoitetulla rahoituksella. Luonnonsuojelualueen pinta-ala on yhteensä 144 hehtaaria.

Karussa Purojärvensuon suomaisemassa kasvaa yksittäisiä männyntaimia.
Purojärvensuon soidensuojelualueella on karuja räme- ja nevatyyppejä. Riku Elfving Kainuun ELY-keskus

Purojärvensuon luonnonsuojelu- ja virkistysarvoa nostavat sen sijainti Kajaanin keskustan lähialueella. Suojelualue sijaitsee Koutaniemi-Vuoreslahti retkipolkujen tuntumassa. Purojärvensuo on monipuolinen kokonaisuus karuja neva- ja rämetyyppejä sekä joitain korpia. Purojärvensuo on alueena säilyttänyt luonnontilansa hyvin verrattuna lähiseutujen suoluontoon. 

"Purojärvensuon alueen suojelu tukee vapaaehtoisen suojelun käytäntöjämme mahdollistaen samalla ennallistamistoimet tässä luontoarvoiltaan merkittävässä kohteessa”, toteaa United Bankers Oyj:n vastuullisuusjohtaja Hanna Värttö

Luonnon monimuotoisuuden edistämiseen tähtäävään yhteistyöhön liittyvät myös kohteella tehtävät ennallistamistoimet. Suojellulta alueelta on jo talvella poistettu puustoa ennallistamista varten, kelot ja vanhat rämemännyt säästäen. 

Purojärvensuon alue on monipuolisine suo- ja metsäelinympäristöineen merkittävä kohde luonnon monimuotoisuudelle ja tärkeä lisäys niin Tornatorin monimuotoisuusohjelmaan kuin HELMI-ohjelmaankin, jonka puitteissa suojelualue sekä ennallistaminen tehdään. Helmi-ohjelma on maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön yhteinen ohjelma, jolla vahvistetaan Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvataan luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluita.  

"Olemme iloisia voidessamme edistää sekä luonnonsuojelua että soiden ennallistamista luontoarvoiltaan, sijainniltaan ja kooltaan näin merkittävässä kohteessa. Alueella on erittäin hyvät edellytykset suon ennallistamiselle laajan kokonaisuuden ja viereisen luonnontilaisena säilyneen suon ansioista”, toteaa Tornatorin ympäristöpäällikkö Heikki Myöhänen

Kainuun ELY-keskus suunnittelee ja toteuttaa kohteen ennallistamistoimet HELMI-ohjelman puitteissa. Hakkuiden jälkeen on paikalla jo ollut soilla esiintyvää lintulajistoa, kuten valkovikloja, taivaanvuohia ja keltavästäräkkejä. Ennallistamisalueella on tarkoitus pyrkiä palauttamaan suoalueen luontainen vesitalous ojia tukkimalla ja patoamalla. Toimenpiteillä ojissa virtaava vesi saadaan palautettua lähelle turpeen pintaa ja suon kehitys kohti luonnontilaa voi alkaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Heikki Myöhänen
ympäristöpäällikkö, Tornator Oyj
puh. 050 441 2253, heikki.myohanen@tornator.fi

Hanna Värttö
vastuullisuusjohtaja, United Bankers Oyj
puh. 040 922 8701, hanna.vartto@unitedbankers.fi

Marja Manninen
luonnonsuojeluasiantuntija, Kainuun ELY-keskus
puh. 029 5023 813, marja.manninen@ely-keskus.fi 

Riku Elfving
luonnonsuojeluasiantuntija, Kainuun ELY-keskus
puh. 0295 023 098, riku.elfving@ely-keskus.fi

Kuvat

Karussa Purojärvensuon suomaisemassa kasvaa yksittäisiä männyntaimia.
Purojärvensuon soidensuojelualueella on karuja räme- ja nevatyyppejä.
Lataa
Metsää talvimaisemassa, kaadettuja puita kasassa ja oranssi metsäkone työskentelemässä.
Puustoa poistettiin jo talvella ennallistamistoimia varten. Kelot ja vanhat rämemännyt jätettiin pystyyn.
Lataa
Luonnontilainen, lähes puuton suoalue, taustalla metsää ja sininen taivas pilvineen.
Suurin osa Purojärvensuon suojelualueesta on luonnontilaista suota. Alueella on erittäin hyvät edellytykset suon ennallistamiselle laajan kokonaisuuden ansioista.
Lataa
Ilmakuva Purojärvensuosta, etualalla näkyy ennallistettavaa suoaluetta, taustalla metsää ja sininen taivas.
Purojärvensuo on kokonaisuutena säilyttänyt luonnontilansa hyvin verrattuna lähiseutujen suoluontoon. Etualalla ennallistettavaa suoaluetta.
Lataa

Liitteet

Linkit

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye