Suomen Vuokranantajat ry

Vuokralainen – tiesithän, ettei vuokrasopimusta voi perua

Jaa

Kesä on perinteisesti vilkkainta aikaa vuokramarkkinoilla. Opiskelijat etsivät kuumeisesti sopivaa asuntoa ennen opiskeluiden alkua, minkä lisäksi tehdään paljon myös lyhyempiä vuokrasopimuksia esimerkiksi kesätöiden ajaksi. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja muistuttaa, ettei jo sovittua vuokrasopimusta voi perua esimerkiksi paremman asunnon löytymisen vuoksi.

Vuokrasopimuksen tekemisen jälkeen sopimus sitoo molempia osapuolia, sekä vuokralaista että vuokranantajaa. Sopimus on sitova myös, vaikka se olisi tehty kokonaan etänä näkemättä huoneistoa lainkaan. Kuluttajansuojalain etämyyntiä koskevaa 14 vuorokauden peruuttamisoikeutta ei sovelleta asuinhuoneiston vuokrasopimuksiin, eikä mikään laki siis oikeuta vuokralaista perumaan kerran tehtyä sopimusta.

”Nettikaupan valtavan kasvun myötä on yleistynyt kulttuuri, jossa tuotteita tilataan useampia kotiin, minkä jälkeen päätetään mitä oikeasti halutaan ja mitä ei. Vuokra-asuntojen kanssa ei voi toimia näin. Kun vuokrasopimus on tehty, se sitoo molempia osapuolia, ja jokaisen vuokra-asuntoa etsivän onkin hyvä tiedostaa tämä”, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah kertoo.  

Vuokrasopimuksissakin lähtökohta on kuitenkin sopimusvapaus, joten peruuttamisoikeudesta voidaan osapuolten kesken sopia. Tällaiset tilanteet ovat kuitenkin verrattain harvinaisia.

”Ajoittain näkee myös erilaisia varausmaksuja tai vastaavia järjestelyjä. Niille ei ole lain puitteissa mitään estettä, mutta suosittelen olemaan sopimusmuotoilujen kanssa hyvin tarkkana. Näissä on sovittava erityisen selkeästi, mihin asti vuokrasopimuksen voi peruuttaa kuluitta ja mistä lähtien mitäkin seuraamuksia voi syntyä”, Ahsanullah opastaa.

Sopimus voi syntyä ilman sopimusasiakirjaakin

Sopimus syntyy tarjouksen ja siihen annetun hyväksyvän vastauksen perusteella. Vuokrasopimuksen syntyminen ei siten edellytä aina vuokrasopimukseksi otsikoidun asiakirjan allekirjoittamista.

”Vuokrasopimus voi syntyä jo vuokranantajan ja vuokralaisen sähköpostiketjussa, mikäli vuokrauksen ehdoista on päästy yhteisymmärrykseen ja vuokrauksesta on selvästi sovittu. Tämä voi tulla yllätyksenä vuokralaisille. Viestinnässä on syytä olla selkeäsanainen”, Ahsanullah kertoo.

Vuokranantajien lakineuvonnassa esiintyy myös toistuvasti tilanteita, joissa vuokralainen jättää vakuuden maksamatta, eikä häneen saada enää välttämättä tämän jälkeen edes yhteyttä.

”On hyvä huomioida, ettei vakuuden asettamatta jättäminenkään peruuta automaattisesti vuokrasopimusta. Jos vakuutta ei sovitussa ajassa aseteta, vuokranantajalla on oikeus purkaa sopimus. Velvollisuutta tällaiseen ei kuitenkaan ole ja vuokranantaja voi edelleen vedota sopimuksen mukaisiin maksuvelvoitteisiin”, Ahsanullah muistuttaa.

Peruuttaminen voi käydä kalliiksi

Vuokralainen voi lähtökohtaisesti irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen koska vain ilman perusteita. Tällöin on kuitenkin maksettava irtisanomisajan vuokra. Vuokrasopimuksessa on toisaalta voitu sopia ensimmäisestä mahdollisesta irtisanomisajan alkamisajankohdasta tai se voi olla määräaikainen, jolloin vuokrasopimuksesta irtaantuminen voi käydä kalliiksi.

”Lähtökohta on, että vuokranantaja voi vedota kaikkiin sopimuksen ehtoihin. Yllättävissä tilanteissa kannattaa kuitenkin pyrkiä aina neuvottelemaan. Vuokranantajankin kannattaa muistaa, että yksittäisissä tilanteissa sopimusehtoon vetoaminen voi muodostua kohtuuttomaksi, jolloin tuomioistuin voi kohtuullistaa sopimuksesta tai sen rikkomisesta aiheutuvia seuraamuksia”, Ahsanullah kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.

Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote

Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.

Vuokranantaja: varmista, että ehdit hyödyntää verovähennykset - tänä vuonna aikaa aiempaa vähemmän13.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote

Esitäytetyt veroilmoitukset toimitetaan palkansaajille OmaVeroon maalis-huhtikuun aikana. Tänä vuonna aikaa ilmoituksen tarkistamiseen ja täyttämiseen on aiempaa vähemmän, sillä kaikkien tulee palauttaa veroilmoitus jo huhtikuun aikana. Vuokranantajien kannattaakin kerätä hyvissä ajoin kaikki tarvittava materiaali talteen. Asuntosijoittajan yleisimmät vähennykset aiheutuvat taloyhtiölle maksettavista vastikkeista, kaluste- ja kodinkonehankinnoista, huoneistossa suoritetuista remonteista sekä matkakuluista, Suomen Vuokranantajat kertoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye