Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kauneusalan töiden haitalliset kuormitustekijät kannattaa ehkäistä ennalta

Jaa

Yksipuolinen, staattinen kuormitus on yleinen tuki- ja liikuntaelinvaivojen aiheuttaja, jota esiintyy myös kauneudenhoitoalan työtehtävissä. Työn haitalliset kuormitustekijät ovat tehokkaasti ennaltaehkäistävissä hyvällä työn, työolosuhteiden ja työvälineiden suunnittelulla. Tämä edesauttaa myös tuloksellisesta liiketoimintaa. 

Suomen kosmetologien yhdistys on työsuojeluviranomaisen neuvojen pohjalta laatinut vinkkejä kauneusalalle fyysisen kuormituksen hallinnasta ja ehkäisystä. Alla on linkkejä alan asiantuntijoiden laatimiin opastusvideoihin. Videoilla on nostettu esiin ensin kuormittavia tekijöitä ja tämän jälkeen ergonomisia työskentelytapoja.

  • Hieronnat
  • Kasvohoidot
  • Jalkahoidot
  • Käsi- ja kynsihoidot
  • Ehostukset
  • Ripsi- ja kulmapalvelut
  • Sokeroinnit
  • Tauot ja palautuminen

Työsuojeluviranomainen valvoo, että työpisteen rakenteissa ja käytettävissä työvälineissä on huomioitu työn luonne ja työntekijän edellytykset. Työntekijällä on riittävästi tilaa työskennellä, työtä kevennetään tarvittaessa apuvälinein ja toistorasituksen aiheuttama haitta minimoidaan. Jos työpaikalla on palkattuja työntekijöitä, on työnantajalla työturvallisuuslain (738/2002) mukaan velvollisuus tunnistaa ja arvioida työn vaaroja, myös työn fyysisen kuormituksen osalta. Työntekijöille tulee antaa opetusta ja ohjausta työn terveellisestä ja turvallisesta tekemisestä.

Työpaikalla on hyvä huomioida työtilojen toimivuus, melu, tauotus, pitkäkestoisen istumatyön haitat, valaistus, psykososiaaliset tekijät, lämpöolosuhteet, työvälineet sekä työpaikalla esiintyvät biologiset ja kemialliset tekijät. Työnantajan tulee järjestää lakisääteinen työterveyshuolto sekä tapaturmavakuutus, vaikka hänellä olisi vain yksi työntekijä. Yksinyrittäjänkin on mahdollista järjestää itselleen työterveyshuolto ja saada tukea fyysisen kuormituksen hallintaan. Työterveyshuolto auttaa vähentämään työkyvyttömyydestä aiheutuvia sairauspoissaoloja ja kustannuksia.

Lue lisää fyysisestä kuormituksesta työsuojeluviranomaisen verkkopalvelusta.
Hius- ja kauneudenhoitoalalla työskentelevillä löytyy tietoa ergonomista ja fyysisestä kuormituksesta Työturvallisuuskeskuksen sivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suomen Kosmetologien Yhdistys, Mirka Ahola, mirka.ahola@dnainternet.net, 044 326 5400
Suomen Kosmetologien Yhdistys, Veera Storm, veera@bystorm.fi , 044 324 3940
Suomen Kosmetologien Yhdistys, Erika Kuoppa, erika.kuoppa@skykosmetologi.fi , 050 415 6239
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, tarkastaja Tuula Uurala, tuula.uurala@avi.fi , 0295 016 379

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att se till att det finns tillräckligt med socialarbetare inom barnskyddet12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att för varje barn som är klient inom barnskyddet utse en socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter samt att se till att antalet klienter per socialarbetare som ansvarar för barnens angelägenheter senast den 15 januari 2025 överensstämmer med lagen. Om Egentliga Finlands välfärdsområde inte fullgör detta överväger regionförvaltningsverket att meddela ett nytt föreläggande som förenas med vite.

Aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävästä määrästä12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen nimeämään kaikille lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille hänen asioistaan vastaavan sosiaalityöntekijän ja saattamaan lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät lain mukaiseksi 15.1.2025 mennessä. Mikäli Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei toteuta määräyksiä, aluehallintovirasto harkitsee uuden määräyksen antamista sakon uhalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye