Kuusiston kartanon rakennuksista ja ympäristöstä sekä Kuusiston linnanraunioiden vahtituvasta tehty uusi rakennussuojelupäätös
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) määrännyt 12.6.2024 tekemällään päätöksellä Kuusiston kartanon rakennukset (päärakennus, liiteri ja vilja-aitta) ja ympäristön sekä Kuusiston linnanraunioiden vahtituvan suojeltaviksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) nojalla.

Suojeluasia otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta. Kohde on ollut osittain suojeltu jo aiemman lainsäädännön nojalla. Uuden suojelupäätöksen tarkoituksena on ollut päivittää suojelun kohdentumista ja suojelumääräyksiä nykyisin voimassa olevaan rakennusperintölakiin perustuen. ELY-keskus kuuli suojeluasiassa Museovirastoa, Varsinais-Suomen liittoa, Kaarinan kaupunkia, Senaatti-kiinteistöjä ja Metsähallitusta omistajana olevan Suomen valtion edustajina, rakennusten vuokralaisia sekä naapureita.
Suojelu kohdennettiin rakennusten rakennusrunkoon ja ulkoarkkitehtuuriin sekä kartanon päärakennuksen ja vahtituvan osalta lisäksi sisätiloihin ja kiinteään sisustukseen. Myös kartanon ympäristö suojeltiin.

Kohde on huomioitu niin Varsinais-Suomen maakuntakaavoissa kuin Kuusiston osayleiskaavassakin osoittamalla rakennukset ja niitä ympäröivää aluetta suojelumerkinnöillä. Kohde sijaitsee myös valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä eli RKY-alueella (Kuusiston Piispanlinnan rauniot ja Kuusiston kartano). Kuusiston kartanon päärakennuksen, liiterin ja vilja-aitan on todettu inventoinneissa olevan valtakunnallisesti arvokkaita ja niillä on historiallisia, rakennushistoriallisia ja ympäristöllisiä arvoja. Päärakennus on mainittu myös Haagin vuoden 1954 yleissopimuksen toimeenpanoa varten laaditussa kansallisesti merkittävää kulttuuriomaisuuden luetteloa koskevassa Museoviraston inventoinnissa (luetteloa ei ole vielä vahvistettu).

Kuusiston piispanlinnan rauniot ja Kuusiston kartano lähiympäristöineen, tiestöineen, vanhoine peltoviljelyksineen ja Kappelinmäen muinaismuistoalueineen muodostavat yhden maamme merkittävimmistä historiallisista kokonaisuuksista ja vaikuttavan kulttuurimaiseman. Kuusiston kartanon vaiheet liittyvät tiiviisti osaksi Kuusiston piispanlinnan historiaa. Kartanolla on huomattava historiallinen merkitys, sillä se kertoo keskiaikaisen maatilan kehityksestä kirkon latokartanosta valtionhallinnon alaiseksi ja edelleen yksityiseksi tilaksi. Kuusistolla on ollut alueellisesti tärkeä merkitys virkamies- ja sotalaitokselle. Kartanon rakennuskokonaisuudella ja erityisesti päärakennuksella on lisäksi huomattavaa rakennushistoriallista arvoa, sillä se on maamme vanhimpia säilyneitä puurakennuksia. Kuusiston linnanraunioiden vieressä sijaitseva vahtitupa on puolestaan ensimmäinen kansalliseksi nähtävyydeksi luokitellun muinaisjäännöksen hoitoon liittyvä rakennus ja siten osa Suomen muinaismuistohallinnon historiaa.
Päätös suojeluasiassa ei ole vielä lainvoimainen.
Lisätietoja
Ylitarkastaja Reetta Katila, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 022 820
Avainsanat
Kuvat
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus
Päällystystyöt käynnistyvät Varsinais-Suomessa2.5.2025 14:15:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kesän 2025 päällystystyökausi alkaa ensimmäisten kohteiden osalta ensi viikolla (vk 19). Töitä tehdään neljässä urakassa, ja kevään aikana on määrä kilpailuttaa vielä yksi urakka. Lisäksi toteutetaan pieniä päällystyskohteita ja erilaisia paikkaustöitä erillisen maanteiden paikkausurakan toimesta.
Haalin sillan uusiminen jatkuu Varsinais-Suomessa Salossa maantiellä 2407 (Raatalantie)2.5.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen ELY-keskus jatkaa Salossa maantiellä 2407 (Raatalantie) viime vuonna keskeytyneitä Haalin sillan uusimistöitä ensi viikolla (viikko 19). Uusi silta rakennetaan vanhan sillan paikalle. Rakennustöiden ajaksi liikenne ohjataan sillan viereen rakennetulle varasillalle. Rakennustyöt kestävät lokakuuhun 2025 asti.
FlagshipSEVEN Oy:n e-metanolin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville (Naantali, Varsinais-Suomi)29.4.2025 09:27:05 EEST | Tiedote
FlagshipSEVEN Oy suunnittelee e-metanolin tuotantolaitoksen rakentamista Naantalin kaupungin alueelle.
Varsinais-Suomen lähitulevaisuuden näkymät ovat haastavat mutta varovaisen toiveikkaat29.4.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomen lähitulevaisuuden näkymät ovat monella tapaa haastavat, mutta ilmassa on myös varovaista toiveikkuutta. Työttömyyden kasvutahti maakunnassa on hurjaa samalla, kun työvoiman kysyntä on vaatimatonta. Toimialoista tällä hetkellä pärjäävät meriteollisuus, lääketeollisuus sekä ICT-ala. SOTE- ja kaupanalan tilanteet näyttäytyvät melko haastavina, mutta rakennusteollisuudessa on odotettavissa jo lievää piristymistä tämän vuoden aikana. Varsinais-Suomen alueelliset kehitysnäkymät ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys alueen nykytilasta sekä lähiajan näkymistä.
De unga jordbrukarna på Poukari gård tror på den inhemska matproduktionens framtid28.4.2025 12:35:28 EEST | Pressmeddelande
Tre ungdomar köpte en bondgård i Salo och lever nu sitt drömliv längs Halikko å med 120 nötkreatur, kalvar, tre hundar och ett par katter. Det här är precis vad vi vill göra!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme