Varsinais-Suomen ELY-keskus

Kuusiston kartanon rakennuksista ja ympäristöstä sekä Kuusiston linnanraunioiden vahtituvasta tehty uusi rakennussuojelupäätös

Jaa

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) määrännyt 12.6.2024 tekemällään päätöksellä Kuusiston kartanon rakennukset (päärakennus, liiteri ja vilja-aitta) ja ympäristön sekä Kuusiston linnanraunioiden vahtituvan suojeltaviksi rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) nojalla.

tummanpunainen päärakennus, Kuusisto, Kaarina.
Päärakennus, Kuusisto, Kaarina. © Mia Puotunen

Suojeluasia otettiin vireille ELY-keskuksen omasta aloitteesta. Kohde on ollut osittain suojeltu jo aiemman lainsäädännön nojalla. Uuden suojelupäätöksen tarkoituksena on ollut päivittää suojelun kohdentumista ja suojelumääräyksiä nykyisin voimassa olevaan rakennusperintölakiin perustuen. ELY-keskus kuuli suojeluasiassa Museovirastoa, Varsinais-Suomen liittoa, Kaarinan kaupunkia, Senaatti-kiinteistöjä ja Metsähallitusta omistajana olevan Suomen valtion edustajina, rakennusten vuokralaisia sekä naapureita.

Suojelu kohdennettiin rakennusten rakennusrunkoon ja ulkoarkkitehtuuriin sekä kartanon päärakennuksen ja vahtituvan osalta lisäksi sisätiloihin ja kiinteään sisustukseen. Myös kartanon ympäristö suojeltiin. 

Liiteri%2C%20Kuusisto%2C%20Kaarina.
Liiteri, Kuusisto, Kaarina. © Mia Puotunen

Kohde on huomioitu niin Varsinais-Suomen maakuntakaavoissa kuin Kuusiston osayleiskaavassakin osoittamalla rakennukset ja niitä ympäröivää aluetta suojelumerkinnöillä. Kohde sijaitsee myös valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä eli RKY-alueella (Kuusiston Piispanlinnan rauniot ja Kuusiston kartano). Kuusiston kartanon päärakennuksen, liiterin ja vilja-aitan on todettu inventoinneissa olevan valtakunnallisesti arvokkaita ja niillä on historiallisia, rakennushistoriallisia ja ympäristöllisiä arvoja. Päärakennus on mainittu myös Haagin vuoden 1954 yleissopimuksen toimeenpanoa varten laaditussa kansallisesti merkittävää kulttuuriomaisuuden luetteloa koskevassa Museoviraston inventoinnissa (luetteloa ei ole vielä vahvistettu).

Vilja-aitta%20ja%20vahtitupa%2C%20Kuusisto%2C%20Kaarina.
Vilja-aitta (vasemmalla) ja vahtitupa (oikealla), Kuusisto, Kaarina. © Mia Puotunen

Kuusiston piispanlinnan rauniot ja Kuusiston kartano lähiympäristöineen, tiestöineen, vanhoine peltoviljelyksineen ja Kappelinmäen muinaismuistoalueineen muodostavat yhden maamme merkittävimmistä historiallisista kokonaisuuksista ja vaikuttavan kulttuurimaiseman. Kuusiston kartanon vaiheet liittyvät tiiviisti osaksi Kuusiston piispanlinnan historiaa. Kartanolla on huomattava historiallinen merkitys, sillä se kertoo keskiaikaisen maatilan kehityksestä kirkon latokartanosta valtionhallinnon alaiseksi ja edelleen yksityiseksi tilaksi. Kuusistolla on ollut alueellisesti tärkeä merkitys virkamies- ja sotalaitokselle. Kartanon rakennuskokonaisuudella ja erityisesti päärakennuksella on lisäksi huomattavaa rakennushistoriallista arvoa, sillä se on maamme vanhimpia säilyneitä puurakennuksia. Kuusiston linnanraunioiden vieressä sijaitseva vahtitupa on puolestaan ensimmäinen kansalliseksi nähtävyydeksi luokitellun muinaisjäännöksen hoitoon liittyvä rakennus ja siten osa Suomen muinaismuistohallinnon historiaa.

Päätös suojeluasiassa ei ole vielä lainvoimainen.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Reetta Katila, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 022 820

Avainsanat

Kuvat

tummanpunainen päärakennus, Kuusisto, Kaarina.
Päärakennus, Kuusisto, Kaarina. © Mia Puotunen
Lataa
Liiteri, Kuusisto, Kaarina.
Liiteri, Kuusisto, Kaarina. © Mia Puotunen
Lataa
Vilja-aitta ja vahtitupa, Kuusisto, Kaarina.
Vilja-aitta (vasemmalla) ja vahtitupa (oikealla), Kuusisto, Kaarina. © Mia Puotunen
Lataa

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Hyväkuntoisella soratiellä on parempi ajettavuus kuin pahasti vaurioituneella päällystetyllä tiellä15.7.2024 13:17:46 EEST | Tiedote

Sorateiden osuus koko Suomen maantieverkosta on suuri – noin 35 prosenttia. Lounais-Suomessa sorateiden osuus maantieverkosta on keskimääräistä pienempi. Tyypillisellä soratiellä ajaa vain alle sata ajoneuvoa päivässä, mutta silti sorateillä on edelleen oleellinen merkitys esimerkiksi maa- ja metsätaloudelle ja huoltovarmuudelle. Vaihtelevat sääolosuhteet, vauriot ja pölyäminen kuitenkin kiusaavat sorateitä. Myöskään soratien leventyminen ei ole hyvä asia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye