Tuomioistuinvirasto

AIPA-järjestelmä on tärkeä osa lainkäytön digitalisaatiota

Jaa

Tuomioistuinvirasto pitää Valtiontalouden tarkastusviraston tänään julkistamaa tuloksellisuustarkastusta poliisin ja oikeushallinnon tietojärjestelmähankkeista tarpeellisena.

Tarkastuksessa on esitetty kriittisiä havaintoja kaikista tarkastelluista hankkeista, joista yksi on syyttäjälaitoksen ja yleisten tuomioistuinten asian- ja dokumentinhallintajärjestelmähanke AIPA. Tuomioistuinvirasto on vastannut AIPA-hankkeesta yhdessä Syyttäjälaitoksen ja Oikeusrekisterikeskuksen kanssa vuodesta 2020 alkaen.

”Tarkastuksen havainnot ja johtopäätökset ovat perusteltuja. Havaittuihin ongelmiin on pyritty reagoimaan jo hankkeen aikana, sekä ennen vuotta 2020 että myös sen jälkeen. Tuomioistuinvirasto on ottanut hankkeesta opikseen ja pyrkii jatkossa välttämään liian pitkäkestoisia, laajoja ja vaikeasti hallittavia kehittämishankkeita”, kertoo kehitysosaston johtaja Pasi Kumpula

”Tarkastuksessa havaituista ongelmista huolimatta AIPA-järjestelmä on otettu vaiheittain käyttöön ja se on jatkossakin tärkeä osa lainkäytön digitalisaatiota”, hän lisää.

AIPA- jär­jes­tel­män val­ta­kun­nal­li­nen käyt­töön­ot­to ri­ko­s­asioi­den kä­sit­te­lys­sä ta­pah­tui 27.5.2024. Jär­jes­tel­mä on otet­tu jo ai­em­min käyt­töön muis­sa asia­ryh­mis­sä. Tavoite syyttäjätoimintojen käyttöönotolle on vuoden 2024 lopulla. AIPA-järjestelmän kehittäminen ei ole päättynyt, vaan sen toimintoja tullaan laajentamaan ja parantamaan jatkuvasti. Käyttökokemuksista saadulla palautteella on keskeinen rooli järjestelmän jatkokehityksessä. Kehittämisestä vastaavat yhteistyössä Tuomioistuinvirasto, Syyttäjälaitos ja Oikeusrekisterikeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johtaja Pasi Kumpula, p. 029 565 0516

sähköposti: etunimi.sukunimi@oikeus.fi

Tuomioistuinvirasto

Tuo­miois­tuin­vi­ras­to on it­se­näi­nen kes­kus­vi­ras­to, joka pal­ve­lee koko tuo­miois­tuin­lai­tos­ta. Tuo­miois­tuin­vi­ras­to toi­mii oi­keus­mi­nis­te­riön hal­lin­no­na­lal­la. Vi­ras­ton teh­tä­vä­nä on huo­leh­tia sii­tä, että tuo­miois­tui­met ky­ke­ne­vät käyt­tä­mään tuo­mio­val­taa laa­duk­kaas­ti ja että tuo­miois­tuin­ten hal­lin­to on te­hok­kaas­ti ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti jär­jes­tet­ty.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tuomioistuinvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye