Vanhankaupunginlahden haukien ja isojen ahventen käyttöä suositellaan välttämään
Helsingin Vanhankaupunginlahden kaloissa on todettu merkittäviä pitoisuuksia PFAS-yhdisteitä. Helsingin kaupunki suosittelee, että erityisesti riskiryhmät eli raskaana ja hedelmällisessä iässä olevat sekä lapset ja nuoret eivät syö alueelta kalastettuja haukia ja isoja ahvenia. Suositus on voimassa toistaiseksi.

PFAS-yhdisteet eli perfluoratut alkyyliyhdisteet ovat laajasti teollisuudessa ja muun muassa kosmetiikassa, teknisissä vaatteissa, paistinpannuissa ja palonestoaineissa käytettäviä yhdisteitä. PFAS-yhdisteitä on kertynyt maailmanlaajuisesti kaikkialle ympäristöön ja eliöihin. Suurin osa PFAS-yhdisteille altistumisesta tapahtuu ravinnon kautta. EU-lainsäädännössä on asetettu kalastustuotteille ja muille elintarvikeryhmille enimmäismäärät PFAS-yhdisteiden osalta.
PFAS-yhdisteillä voi olla ihmisen terveyttä ja kehitystä heikentäviä vaikutuksia. Vaikutukset kohdistuvat sikiönkehitykseen ja pienten lasten kehitykseen. PFAS-yhdisteille altistuminen voi heikentää immuunivastetta (rokotusvastetta) sekä aiheuttaa kolesterolitasojen nousua ja pienentynyttä syntymäpainoa. Altistuminen saattaa vaikuttaa myös esimerkiksi lasten tulehdusalttiuteen ja lisääntymisterveyteen.
Kalojen haitta-ainepitoisuuksia selvitettiin syksyllä 2023
Tulokset ovat peräisin Helsingin kaupungin tilaamasta selvityksestä, joka toteutettiin marraskuussa 2023. Selvitystä varten pyydettiin useita eri kalalajeja (ahven, kuha, särki, siika, silakka ja hauki) keskeisiltä kalastusalueilta Vanhankaupunginlahdelta, Kruunuvuorenselältä, Seurasaarenselältä ja Vuosaaresta. Pyydetyistä kaloista tutkittiin useiden eri haitta-aineiden, kuten elohopean, dioksiinin ja PCB-yhdisteiden sekä PFAS-yhdisteiden, pitoisuuksia. Useiden aineiden suurimmat pitoisuudet mitattiin Vanhankaupunginlahdelta tai Kruunuvuorenselältä. Helsingin kaupallisesta kalastuksesta ja vapaa-ajan virkistyskalastuksesta suuri osa kohdistuu Vanhankaupunginlahden alueeseen.
Tutkittujen haitta-aineiden pitoisuudet eivät ylittäneet EU:n elintarvikelainsäädännön (Komission asetus (EU) 2023/915) asettamia raja-arvoja muilta osin, mutta hauesta ja isoista ahvenista mitatut PFOS-yhdisteen pitoisuus ja PFAS-yhdisteiden summa ylittivät näille aineille asetetun raja-arvon siinä tapauksessa, että kyseisiä kaloja käytetään imeväisille ja pikkulapsille tarkoitetun ruoan teolliseen valmistukseen. PFAS-yhdisteiden summan osalta Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen määrittämän siedettävän altistumisen raja-arvot ylittyisivät näillä kalalajeilla jo hyvin pienillä viikoittaisilla syöntimäärillä kuitenkin myös aikuisilla.
Kaupallisten kalastajien ja kalaa myyvien elintarvikealan toimijoiden vastuulla on varmistaa, ettei markkinoille saateta kalaeriä, joissa lainsäädännön asettamat raja-arvot ylittyvät.
Kala on suositeltavaa ravintoa turvallisen käytön ohjeet huomioiden
Kotimainen kala on lähtökohtaisesti terveellistä ja ekologista ravintoa, jota suositellaan syötävän ainakin kaksi kertaa viikossa monipuolisesti eri kalalajeja vaihdellen. Riskiryhmiä lukuun ottamatta kalan käytön terveyshyödyt ovat aiempien kansallisten riski-hyötyarvioiden mukaan väestötasolla selvästi haittoja suuremmat.
Kuitenkin tiettyjä kaloja syömällä erityisesti riskiryhmäläiset voivat altistua terveydelle ja kehitykselle haitallisille yhdisteille, kuten dioksiineille, PCB-yhdisteille ja elohopealle. Tämä vuoksi Ruokavirasto on antanut lapsille, nuorille ja hedelmällisessä iässä oleville erityissuositukset kalan syöntiin. Lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä haukea vain 1–2 kertaa kuussa. Raskaana olevien ja imettävien ei pitäisi syödä haukea lainkaan.
Jatkoselvityksiä ja kansallinen tutkimus kalojen haitta-ainepitoisuuksista
Jatkotutkimuksena Helsinki selvittää Vanhankaupunginlahden haukien PFAS-pitoisuuksia suuremmalla otannalla. Tulokset valmistuvat loppuvuodesta.
Kalojen haitta-ainepitoisuuksia koko Suomen alueella on selvitetty Ruokaviraston koordinoimassa EU-kalat IV -hankkeessa, jonka tulokset julkaistaan syyskuussa. Edellinen vastaava hanke EU-kalat III, jossa määritettiin muiden haitta-aineiden ohella PFAS-yhdisteitä, julkaistiin vuonna 2018 (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 51/2018).
Nyt annettavien käyttösuositusten lisäksi Helsinki-Espoon kalatalousalueella on voimassa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätöksen nojalla annetut kalastusrajoitukset. Esimerkiksi Vanhankaupunginlahdella on kaikki kalastus paitsi onginta rannoilta kielletty aikavälillä 15.5.–15.6.2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin kalojen haitta-aineselvitys
ympäristöjohtaja Esa Nikunen, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
esa.nikunen@hel.fi, puh. 040 504 5175
EU-kalat IV -hanke
tutkimusprofessori Johanna Suomi, Ruokavirasto
johanna.suomi@ruokavirasto.fi, puh. +358 29530 0400 (vaihde)
Kuvat

Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Byggandet av Rikrokens nya barnhem inleds14.7.2025 10:16:41 EEST | Pressmeddelande
Byggnadsarbetet för Rikrokens nya barnhem inleddes i juni och de nya lokalerna beräknas stå klara i december 2026.
Riihenkulman uuden lastenkodin rakentaminen alkaa14.7.2025 10:16:41 EEST | Tiedote
Riihenkulman uuden lastenkodin rakentamiseen liittyvät työt on aloitettu kesäkuussa, ja uusien tilojen arvioidaan valmistuvan vuoden 2026 joulukuussa.
Construction of new children's home in Riihenkulma begins14.7.2025 10:16:41 EEST | Press release
Construction work on the new children's home in Riihenkulma started in June, and the new premises are expected to be completed in December 2026.
Suomenlinnan vilkkaimman sillan korjaus siirtyy vuodelle 202610.7.2025 10:13:53 EEST | Tiedote
Susisaaren silta Suomenlinnassa oli alun perin tarkoituksena peruskorjata kesän ja syksyn 2025 aikana.
Helsinki pyrkii eroon vaarallisista suojateistä – ensimmäiset suojatiettömät kadunylityspaikat käyttöön8.7.2025 11:26:59 EEST | Tiedote
Yhtenä keinona on muuttaa vaarallinen suojatie kadunylityspaikaksi, jossa jalankulkija väistää autoja ja muuta liikennettä. Muita keinoja ovat muun muassa hidasteet, kavennukset ja liikennevalot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme