Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Vanhankaupunginlahden haukien ja isojen ahventen käyttöä suositellaan välttämään

Jaa

Helsingin Vanhankaupunginlahden kaloissa on todettu merkittäviä pitoisuuksia PFAS-yhdisteitä. Helsingin kaupunki suosittelee, että erityisesti riskiryhmät eli raskaana ja hedelmällisessä iässä olevat sekä lapset ja nuoret eivät syö alueelta kalastettuja haukia ja isoja ahvenia. Suositus on voimassa toistaiseksi.

Hauki uimassa.
Helsingin Vanhankaupunginlahden hauista löytyi merkittäviä pitoisuuksia PFAS-yhdisteitä. Marianne Saviaho

PFAS-yhdisteet eli perfluoratut alkyyliyhdisteet ovat laajasti teollisuudessa ja muun muassa kosmetiikassa, teknisissä vaatteissa, paistinpannuissa ja palonestoaineissa käytettäviä yhdisteitä. PFAS-yhdisteitä on kertynyt maailmanlaajuisesti kaikkialle ympäristöön ja eliöihin. Suurin osa PFAS-yhdisteille altistumisesta tapahtuu ravinnon kautta. EU-lainsäädännössä on asetettu kalastustuotteille ja muille elintarvikeryhmille enimmäismäärät PFAS-yhdisteiden osalta.

PFAS-yhdisteillä voi olla ihmisen terveyttä ja kehitystä heikentäviä vaikutuksia. Vaikutukset kohdistuvat sikiönkehitykseen ja pienten lasten kehitykseen. PFAS-yhdisteille altistuminen voi heikentää immuunivastetta (rokotusvastetta) sekä aiheuttaa kolesterolitasojen nousua ja pienentynyttä syntymäpainoa. Altistuminen saattaa vaikuttaa myös esimerkiksi lasten tulehdusalttiuteen ja lisääntymisterveyteen.

Kalojen haitta-ainepitoisuuksia selvitettiin syksyllä 2023

Tulokset ovat peräisin Helsingin kaupungin tilaamasta selvityksestä, joka toteutettiin marraskuussa 2023. Selvitystä varten pyydettiin useita eri kalalajeja (ahven, kuha, särki, siika, silakka ja hauki) keskeisiltä kalastusalueilta Vanhankaupunginlahdelta, Kruunuvuorenselältä, Seurasaarenselältä ja Vuosaaresta. Pyydetyistä kaloista tutkittiin useiden eri haitta-aineiden, kuten elohopean, dioksiinin ja PCB-yhdisteiden sekä PFAS-yhdisteiden, pitoisuuksia. Useiden aineiden suurimmat pitoisuudet mitattiin Vanhankaupunginlahdelta tai Kruunuvuorenselältä. Helsingin kaupallisesta kalastuksesta ja vapaa-ajan virkistyskalastuksesta suuri osa kohdistuu Vanhankaupunginlahden alueeseen.

Tutkittujen haitta-aineiden pitoisuudet eivät ylittäneet EU:n elintarvikelainsäädännön (Komission asetus (EU) 2023/915) asettamia raja-arvoja muilta osin, mutta hauesta ja isoista ahvenista mitatut PFOS-yhdisteen pitoisuus ja PFAS-yhdisteiden summa ylittivät näille aineille asetetun raja-arvon siinä tapauksessa, että kyseisiä kaloja käytetään imeväisille ja pikkulapsille tarkoitetun ruoan teolliseen valmistukseen. PFAS-yhdisteiden summan osalta Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen määrittämän siedettävän altistumisen raja-arvot ylittyisivät näillä kalalajeilla jo hyvin pienillä viikoittaisilla syöntimäärillä kuitenkin myös aikuisilla.

Kaupallisten kalastajien ja kalaa myyvien elintarvikealan toimijoiden vastuulla on varmistaa, ettei markkinoille saateta kalaeriä, joissa lainsäädännön asettamat raja-arvot ylittyvät.

Kala on suositeltavaa ravintoa turvallisen käytön ohjeet huomioiden

Kotimainen kala on lähtökohtaisesti terveellistä ja ekologista ravintoa, jota suositellaan syötävän ainakin kaksi kertaa viikossa monipuolisesti eri kalalajeja vaihdellen. Riskiryhmiä lukuun ottamatta kalan käytön terveyshyödyt ovat aiempien kansallisten riski-hyötyarvioiden mukaan väestötasolla selvästi haittoja suuremmat.

Kuitenkin tiettyjä kaloja syömällä erityisesti riskiryhmäläiset voivat altistua terveydelle ja kehitykselle haitallisille yhdisteille, kuten dioksiineille, PCB-yhdisteille ja elohopealle. Tämä vuoksi Ruokavirasto on antanut lapsille, nuorille ja hedelmällisessä iässä oleville erityissuositukset kalan syöntiin. Lapset, nuoret ja hedelmällisessä iässä olevat voivat syödä haukea vain 1–2 kertaa kuussa. Raskaana olevien ja imettävien ei pitäisi syödä haukea lainkaan.

Jatkoselvityksiä ja kansallinen tutkimus kalojen haitta-ainepitoisuuksista

Jatkotutkimuksena Helsinki selvittää Vanhankaupunginlahden haukien PFAS-pitoisuuksia suuremmalla otannalla. Tulokset valmistuvat loppuvuodesta.

Kalojen haitta-ainepitoisuuksia koko Suomen alueella on selvitetty Ruokaviraston koordinoimassa EU-kalat IV -hankkeessa, jonka tulokset julkaistaan syyskuussa. Edellinen vastaava hanke EU-kalat III, jossa määritettiin muiden haitta-aineiden ohella PFAS-yhdisteitä, julkaistiin vuonna 2018 (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 51/2018).

Nyt annettavien käyttösuositusten lisäksi Helsinki-Espoon kalatalousalueella on voimassa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen päätöksen nojalla annetut kalastusrajoitukset. Esimerkiksi Vanhankaupunginlahdella on kaikki kalastus paitsi onginta rannoilta kielletty aikavälillä 15.5.–15.6.2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kalojen haitta-aineselvitys

ympäristöjohtaja Esa Nikunen, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
esa.nikunen@hel.fi, puh. 040 504 5175

EU-kalat IV -hanke

tutkimusprofessori Johanna Suomi, Ruokavirasto
johanna.suomi@ruokavirasto.fi, puh. +358 29530 0400 (vaihde)

Kuvat

Hauki uimassa.
Helsingin Vanhankaupunginlahden hauista löytyi merkittäviä pitoisuuksia PFAS-yhdisteitä.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 27.6.202427.6.2024 17:01:01 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 27.6.2024. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 22.8.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye