Taiteeseen ja kulttuuriin kaivataan lisää monikäyttöisiä yhteistiloja
Vaikka Jyväskylän kulttuurilaitosten ja kaupungin edustajat ja vapaan kentän toimijat ovat varsin tyytyväisiä kaupungin taiteen ja kulttuurin tilojen tilanteeseen, niin yhteistiloja kaivataan lisää.

Jyväskylässä toteutetaan parhaillaan vuonna 2022 julkaistuun kulttuurisuunnitelmaan liittyvä kulttuuribarometrihanke. Osana hanketta Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan tutkijat ovat toteuttaneet haastatteluja, joilla seurataan suunnitelmassa esitettyjen painopisteiden toteutumista.
Loppuvuodesta 2023 haasteltiin vapaan kentän toimijoita sekä kulttuurilaitosten ja kaupungin edustajia siitä, millaisena he näkevät Jyväskylän taiteen ja kulttuurin tilojen tilanteen nyt ja lähitulevaisuudessa.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että kaikissa edellä mainituissa ryhmissä ollaan varsin tyytyväisiä nykytilanteeseen. Suurin osa laitoksista ja vapaan kentän yhteisöistä saa toimia tiloissa, jotka ovat saavutettavia yleisöjen ja taiteen tekijöiden näkökulmasta. Erityisesti Aalto2-uudistuksen, teatterin nyt alkaneen peruskorjauksen sekä Villa Ranan kaltaisten uusien yhteisöllisten vapaan kentän tilojen nähdään oleellisesti parantaneen tilannetta.
Kaikki toimijat näkevät tilat erittäin merkittäväksi asiaksi niin taiteelle ja kulttuurille kuin kaupungin maineellekin. Useiden toimijoiden kohdalla kysymys on siitä, että omaa perustoimintaa on mahdotonta toteuttaa ilman enemmän tai vähemmän pysyvää omaa tilaa.
Hyvät tilat taiteelle parantavat asukkaiden viihtyisyyttä
– Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että tilat ovat erittäin olennaisia taiteen ja kulttuurin saavutettavuuden ja osallisuuden kannalta, professori Miikka Pyykkönen summaa. Kaikki haastateltavat olivat myös sitä mieltä, että hyväkuntoiset ja näyttävät kulttuuritilat paitsi vetävät puoleensa yleisöjä, myös parantavat asukkaiden viihtyvyyttä ja kaupungin imagoa matkailijoiden silmissä.
Vaikka toimijaryhmien näkemyksissä tilojen nykytilanteesta ja tulevaisuudentoiveista on eroja, löytyy myös selkeitä samanlaisuuksia. Merkittävin niistä ovat yhteistilat. Kaikki toimijat sanovat, että tilahaasteisiin – liittyivätpä ne kustannuksiin tai toiminnan järjestämiseen – voitaisiin parhaiten vastata kehittämällä monia eri toimijoita palvelevia yhteistiloja. Ne eivät ainoastaan tehostaisi tilojen käyttöä, vaan myös edistäisivät toimijoiden välistä yhteistyötä.
Ennen kaikkea toivotaan vapaan kentän toimijoiden keskinäisiä yhteistiloja, mutta monet haasteltavat toivovat myös kulttuurilaitosten tiloja avattavan enemmän ja huokeammalla vapaan kentän toimijoille. Nyt kehitteillä oleviin uusiin taiteen ja kulttuurin tiloihin, kuten niin sanottuun Lyseokortteliin, halutaan mukaan monenlaisia taiteen ja kulttuurin toimijoita.
Pienillä toimijoilla on haasteita ja leikkaukset vaikuttavat
Haasteita, kehittämistarpeita ja uhkakuviakin kuitenkin on. – Erityisesti ne vapaan kentän toimijat, joilla ei ole omia tiloja ja vain vähän taloudellisia resursseja, mutta jotka kuitenkin järjestävät jatkuvaa toimintaa, kokevat nykytilanteen puutteelliseksi, Pyykkönen toteaa. Hän jatkaa, että tilahaasteita nostivat eniten esiin ne, jotka järjestävät paljon erilaisia yksittäisiä pieniä tapahtumia tai palveluja nuorille pyrkien samalla ruokkimaan heidän omaehtoista kulttuuritoimintaansa.
Tilakustannukset muodostavat alati kasvavan osan niin vapaan kentän kuin kulttuurilaitostenkin menoista. Näin ollen myös suurempi valtion ja kaupunkien avustuksista kuluu ”seiniin”. Raportti on erittäin ajankohtainen juuri nyt, kun Jyväskylässä, kuten muuallakin Suomessa, ollaan toteuttamassa lähihistorian mittavimpia säästöjä kulttuurin julkisesta tukemisesta.
Lisätietoja:
Miikka Pyykkönen, miikka.m.pyykkonen@jyu.fi
Tutkimusraportti Tilaa taiteelle ja kulttuurille: kolmen toimijaryhmän näkemyksiä taiteen ja kulttuurin tiloista Jyväskylässä on luettavissa täällä: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/95723
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme