Helsingin Vihreät: Joukkoliikenteen lipun hintoja tulee laskea, ei nostaa

Jaa

Petteri Orpon oikeistohallituksen korotukset joukkoliikenteen arvonlisäveroon aiheuttavat Helsingin seudun joukkoliikenteessä poikkeuksellisen kovan paineen nostaa lipunhintoja. HSL ilmoitti viime viikolla, että suunnittelee jopa kahdeksan prosentin korotuksia lippujen hintoihin. Tämän myötä AB-alueen kausilipun hinta nousisi nykyisestä 66,60 eurosta noin 72 euroon. 

“Vihreät eivät tule kannattamaan tällaisia joukkoliikenteen lippujen hintojen korotuksia”, toteaa vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Amanda Pasanen. “Kokoomusjohtoinen hallitus on tehnyt arvovalinnan ja käyttänyt satoja miljoonia kaikkien veronmaksajien rahoja autoilun tukemiseen samaan aikaan kun se tekee joukkoliikenteestä kalliimpaa. Tämä on erityisen törkeää aikana, jolloin monien pienituloisten ihmisten arjen kustannukset ovat yleisen elinkustannusten nousun myötä jo todella korkealla. Valtion tulee korvata joukkoliikenteen arvonlisäveron nosto HSL:lle”, Pasanen vaatii. 

“Joukkoliikenteen käyttäjiä on erityisen paljon Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Hallitus ei katso arkea tavallisten kaupunkilaisten näkökulmasta, vaan näyttää ylenkatsovan kaupunkilaista elämäntapaa ja joukkoliikenteen käyttäjiä. Joukkoliikenteen arvonlisäveron korotus on surullinen esimerkki siitä, miten hallitus muiden päätöstensä ohella tekee kaupunkilaisten elämästä tukalaa. Joukkoliikenteen lippujen hintojen suunnan tulee olla laskeva, ei nouseva”, vaatii vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Nina Miettinen.

Vihreät ovat myös pitkään ajaneet joukkoliikenteen rahoituksen uudistamista, jonka avulla joukkoliikenteen lippujen hintoja olisi mahdollista saada kohtuullistettua. Toimivassa ja houkuttelevassa joukkoliikenteessä on kyse on niin ilmastotavoitteiden saavuttamisesta kuin pieni- ja keskituloisten kaupunkilaisten huomioimisesta nousevien elinkustannusten keskellä. Jotta lipunhintojen korotuksilta vältytään, Helsingin ja kaikkien muidenkin HSL-kuntien tulee edellyttää lausunnossaan HSL:n ensi vuoden talous- ja toimintasuunnitelmaan, että HSL:lle turvataan riittävä rahoitus. Joukkoliikenteen rahoitus koostuu omistajakuntien tuesta sekä lipputuloista. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Vihreät ry

Helsingin Vihreät: Toisen asteen maksuttomuudesta on pidettävä kiinni – “Helsingin on oltava kaupunki, joka pitää huolta nuoristaan”20.4.2024 15:20:37 EEST | Tiedote

Helsingin Vihreät esittää, että toisen asteen maksuttomuudesta pidetään Helsingissä jatkossakin kiinni, vaikka Petteri Orpon hallitus rajaisi lukion ja ammattiopintojen maksuttomuuden täysi-ikäisyyteen. Hallitus esitti kuluvalla viikolla, että se rajaa oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit sen vuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Tällä hetkellä toisen asteen maksuttomuus päättyy kaksi vuotta myöhemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye