Kyselytutkimus: Miten koti soveltuu monenlaisen työnteon paikaksi?

Jaa

Onko koti sinulle yksityinen tila lepäämistä, palautumista, virkistystä ja sosiaalista kanssakäymistä varten? Vai näetkö sen myös aktiivisena tilana, jossa voit tehdä monenlaista työtä? Tampereen yliopiston tutkijat etsivät nyt vastaajia kyselyyn sekä haastateltavia tutkimukseen. Tutkijoita kiinnostaa, miten ihmiset järjestävät asuinympäristönsä voidakseen työskennellä siellä. Tutkimus etsii etätyön ja digitaalisen työn järjestämiseen kestäviä ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä työntekijää että työnantajaa. 

kuvituskuva
T-Winning Spaces 2035

Kyselytutkimuksen toteuttaa Kestävän asuntoarkkitehtuurin tutkimusryhmä ASUTUT, johtajanaan professori Sofie Pelsmakers, yhteistyössä apulaisprofessori Jonathon Taylorin johtaman Urban Physics -tutkimusryhmän kanssa.

Kyselytutkimuksen tarkoituksena on muodostaa laajempi ymmärrys siitä, miksi ihmiset päättävät työskennellä kotonaan, minkälaisia työtehtäviä he siellä tekevät ja minkälaisia tilallisia tarpeita kotona työskentelevillä ihmisillä Suomessa on.

Kyselyyn voi vastata kuka tahansa yli 15-vuotias Suomessa asuva henkilö.. Kysely on anonyymi ja luottamuksellinen, ja siihen voi vastata suomeksi tai englanniksi. Kysely on avoinna 18.8.2024 asti ja siihen voi vastata osoitteessa: https://mpt.link/twinningspaces2035.

Tutkimuksen osana tehdään myös haastatteluja, jotka tuottavat syvällisempää ymmärrystä kodista työnteon tilana.

– Haastattelemme kiinnostuneita osallistujia heidän kodeissaan, omissa työtiloissaan. Haastattelun aikana osallistujilla on mahdollisuus kertoa kokemuksistaan ja haasteistaan, jotka liittyvät kotona työskentelyyn. Haastattelu kestää noin kaksi tuntia ja se voidaan suorittaa englanniksi tai suomeksi, kertovat tutkijat.

Uusia tilallisia ja toiminnallisia ratkaisuja kotona tehtävään työhön

Tutkimus auttaa ASUTUT-tutkimusryhmää ymmärtämään paremmin kotona työskentelyn sosiaalisia ja tilallisia vaikutuksia. Sen avulla tutkijat voivat kehittää kestäviä tilallisia ratkaisuja ja suunnittelukonsepteja, jotka mahdollistavat työskentelyn kotona.   Kyselyn tulokset auttavat tutkijoita löytämään ratkaisuja ilmastokriisin aiheuttamiin moninaisiin haasteisiin, jotka tulevaisuudessa vaikuttavat ihmisten työskentelyyn.

Urban Physics -tutkimusryhmä taas syventyy etätyön energian, ympäristön ja terveyden vaikutuksiin tarkastelemalla, miten asiat voivat muuttua eri skenaarioissa, ja miten ne voivat vaikuttaa terveyteen ja kasvihuonekaasupäästöihin. Urban Physics -tutkimusryhmä käyttää kyselytuloksia etätyön energian ja ympäristövaikutuksien arvioimiseen laskemalla hiilidioksidipäästöjä eri skenaarioissa sekä tutkimalla etätyön vaikutuksia fyysiseen aktiivisuuteen ja terveyteen.

Tutkimukset tehdään osana T-winning Spaces 2035 -tutkimushanketta, joka saa Suomen Akatemian ja Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoitusta. Tutkimus tehdään yhteistyössä Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja Turun yliopiston kanssa. Tutkimushankkeen päätavoitteena on lisätä ymmärrystä tulevaisuuden digitaalisen työn sekä etätyön kestävyyteen liittyvistä haasteista sekä pohtia, miten niihin voidaan vastata tilallisilla ja toiminnallisilla ratkaisuilla, jotka hyödyttävät niin kotitalouksia kuin työnantajiakin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kysely:
Jaana Vanhatalo, tutkija
jaana.vanhatalo@tuni.fi

Haastattelut, muut tiedustelut:
Dalia Milián Bernal, projektipäällikkö
dalia.milianbernal@tuni.fi

Kuvat

kuvituskuva
T-Winning Spaces 2035
Lataa

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Korkean tason synteesi mahdollistaa digitaalisten piirien nopeamman suunnittelun29.4.2025 09:56:05 EEST | Tiedote

Korkean tason synteesissä digitaalisia piirejä suunnitellaan yleisillä ohjelmointikielillä. Väitöskirjatutkimuksessaan diplomi-insinööri Sakari Lahti selvitti korkean tason synteesin tuottavuutta ja laatua perinteisiin suunnittelutapoihin verrattuna. Tulosten mukaan menetelmällä voidaan nopeuttaa suunnitteluprojekteja, mutta tulosten laatu saattaa kärsiä ilman korkeaa ammattitaitoa.

Väitös: Oikea-aikainen ohjaus luo turvallisuutta lennonjohtajien koulutuksessa23.4.2025 10:59:36 EEST | Tiedote

Lennonjohtajat ovat vastuullisia ammattilaisia, joiden tehtävänä on varmistaa lentoliikenteen sujuvuus ja turvallisuus. Yhteiskuntatieteiden maisteri Inka Koskela tarkastelee väitöskirjassaan lennonjohtajien koulutusta ja siihen liittyvää ohjaustoimintaa vuorovaikutuksen näkökulmasta. Tutkimus osoittaa ohjauksen merkityksen koulutustilanteissa, joissa harjoitellaan monimutkaisia työtehtäviä turvallisuuskriittisissä olosuhteissa.

Väitös: Valta-asema selittää presidentin kansansuosiota Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa23.4.2025 10:18:54 EEST | Tiedote

YTM Maarika Kujanen tutki väitöskirjassaan presidentin suosiota ja julkista asemaa Euroopan puolipresidentiaalisissa maissa. Kujasen tutkimustulokset osoittavat, että presidentin heikompi valta-asema selittää paitsi presidentin korkeampaa suosiota suhteessa muihin poliittisiin instituutioihin myös sitä, missä määrin presidentin suosio reagoi poliittisessa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Toisaalta myös puoluepoliittisella ulottuvuudella sekä presidentin ja pääministerin välisellä vuorovaikutuksella on merkitystä, eikä presidentin suosiollinen asema päivänpolitiikan ulkopuolella suojele valtaoikeuksiltaan heikompiakaan presidenttejä loputtomasti.

Väitös: Opettajat ovat keskeisessä roolissa oppilaiden opiskeluinnon tukemisessa – myös vertaisilla ja vanhemmilla on vaikutusta23.4.2025 08:15:00 EEST | Tiedote

Kasvatustieteen maisteri Pihla Rautanen tutki väitöskirjassaan alakoululaisten opiskeluunsa kokemaa sosiaalista tukea opettajalta, vertaisilta ja vanhemmilta sekä tuen yhteyksiä oppilaiden opiskeluintoon. Koulutyön kokeminen itselle tärkeäksi ja innostavaksi vahvistaa oppimista ja myönteisiä suhteita opettajiin ja vertaisiin koulussa. Sillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös myöhempään osallisuuteen yhteiskunnassa aikuisena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye