Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteita rakennustyön valvonnassa – sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi rakennusalalla toimineen yhtiön työnjohtajan 15 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli syyskuussa 2021 Helsingin Kumpulassa yhteisellä rakennustyömaalla tapahtunut työtapaturma ja sen tutkinnassa havaitut puutteet työssä käytetyissä telineissä ja työn valvonnassa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 17.6.2024.

Kyseisellä työmaalla tehtiin rakennuksen huoltomaalaustyötä. Maalaustyö oli tarkoitus suorittaa ns. nivelpuominostimella/kuukulkijalla. Tapaturman sattuessa työkohteena oli kadunpuolella oleva varastorakennus, jota ei pystytty maalaamaan kuukulkijan avulla kapean jalkakäytävän ja pysäköityjen autojen takia. Maalari käytti tämän vuoksi työssä toista työnantajan työtelinettä. Telineeltä poistuessaan maalari putosi alas maahan noin 1,2–1,5 metrin korkeudelta ja loukkaantui.

Työmaan työnjohtaja ei ollut käynyt työmaalla kyseisenä työpäivänä ennen maalaustyön alkamista. Telineessä ei ollut askelmallista kulkutietä eli turvallista nousureittiä telineelle.

Työnantajan tulee varmistaa, että työ voidaan tehdä suunnitellulla tavalla  

Käräjäoikeus katsoi, että työnjohtajan olisi tullut valvoa työmaalla työntekoa ja mahdollistaa suunniteltu kuukulkijan käyttö työmaalla tai valita työntekijän käyttöön kyseiseen työhön ja työolosuhteisiin sopiva ja turvallinen työväline. Nyt työntekijä oli pysäköityjen autojen vuoksi joutunut itse tekemään ratkaisun työnteon jatkamisesta telineellä, jonka käyttö ei ole ollut turvallista.  Työnjohtaja oli siten laiminlyönyt velvollisuuden huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä.

”Työnantajan tulee tarkkailla työturvallisuuden tilaa ja työtapojen turvallisuutta. Tarkkailuvelvoite edellyttää, että ennen työvaiheen aloittamista varmistetaan, että työ voidaan myös tosiasiassa toteuttaa suunnitellulla tavalla”, kertoo juristi Petra Leinonen Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 23/4735. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juristi Petra Leinonen, puh. 02950 16230, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Työsuojeluhallinto

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Työsuojeluhallinnon verkkopalvelu Tyosuojelu.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att se till att det finns tillräckligt med socialarbetare inom barnskyddet12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland ålade Egentliga Finlands välfärdsområde att för varje barn som är klient inom barnskyddet utse en socialarbetare som ansvarar för barnets angelägenheter samt att se till att antalet klienter per socialarbetare som ansvarar för barnens angelägenheter senast den 15 januari 2025 överensstämmer med lagen. Om Egentliga Finlands välfärdsområde inte fullgör detta överväger regionförvaltningsverket att meddela ett nytt föreläggande som förenas med vite.

Aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen huolehtimaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden riittävästä määrästä12.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen nimeämään kaikille lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille hänen asioistaan vastaavan sosiaalityöntekijän ja saattamaan lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät lain mukaiseksi 15.1.2025 mennessä. Mikäli Varsinais-Suomen hyvinvointialue ei toteuta määräyksiä, aluehallintovirasto harkitsee uuden määräyksen antamista sakon uhalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye