Lintuinfluenssarokotteita tarjotaan riskiryhmiin kuuluville
Pohjanmaan hyvinvointialueella tarjotaan lintuinfluenssarokotteita maksutta 18 vuotta täyttäneille, jotka esimerkiksi työnsä vuoksi ovat kohonneessa tartuntariskissä. Tavanomaiset kausi-influenssarokotteet annetaan syksyllä.
Mitä rokotteella ehkäistään?
Rokotuksilla pyritään suojaamaan altistumisvaarassa olevia henkilöitä lintuinfluenssaviruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Rokotuksilla pyritään myös torjumaan viruksen muuntumista ihmisestä toiseen tarttuvaksi virukseksi ja siten epidemian ja pandemian syntyä.
Rokotteen teho ja turvallisuus
Käytettävä rokote on Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus, joka on saanut myyntiluvan EU:ssa huhtikuussa 2024. Rokote on valmistettu mukauttamalla aiemmin käytettyä lintuinfluenssarokotetta siten, että se paremmin vastaisi Euroopassa vuonna 2023 esiintynyttä viruslinjaa.
Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan vähintään 3 viikon välein. Arvio rokotteen tehosta ja turvallisuudesta perustuu eläinkokeisiin sekä samankaltaisella H5N1-rokotteella eläimillä ja ihmisillä tehtyihin tutkimuksiin. Tutkimuksissa rokotteen on todettu muodostavan hyvän suojan lintuinfluenssavirusta vastaan. Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Raskaana olevien rokottamista voidaan harkita tapauskohtaisesti.
Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat pistospaikan paikallisoireet sekä ohimenevät yleisoireet, kuten lihaskipu, päänsärky ja väsymys. Vakavia haittavaikutuksia ei tutkimuksissa ole todettu.
Kenelle rokotteita suositellaan?
Lintuinfluenssarokotteita suositellaan seuraaville riskiryhmille:
- Henkilöt, jotka ovat kosketuksissa turkiseläimiin turkistarhoilla.
- Siipikarjan parissa työskentelevät henkilöt, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan (ei kuitenkaan teurastamotyöntekijät)
- Henkilöt, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen ja eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen sekä tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät henkilöt
- Lintujen rengastajat
- Henkilöt, jotka työskentelevät luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa.
- Kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstö
- Virkaeläinlääkärit.
- Laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä.
Lue lisää lintuinfluenssasta ja sen ehkäisemisestä THL:n sivuilla
Ajanvaraus ja rokotuspisteet
Uusikaarlepyy, Pietarsaari, Pedersöre, Luoto ja Kruunupyy
Ajanvaraus: ma, ke ja pe klo 8-12, puh. 06 781 0330
Rokotuspaikka: Mathesiuksenkatu 9, 66900 Uusikaarlepyy
Mustasaari, Vöyri ja Oravainen
Ajanvaraus: 25.-28.6. klo 8.30-11 puh. 044 424 9114.
Rokotuspaikka: Mustasaaren terveyskeskus, Vanha Karperöntie 17 B, 65610 Mustasaari
Vaasa, Laihia ja Vähäkyrö
Ajanvaraus: 27.-28.6. ja 1.-2.7. klo 10-12 puh. 040 679 0680
Rokotuspaikka: Hietalahdenkatu 2-4, H-talo, 1. krs, 65100 Vaasa
Maalahti, Korsnäs ja Närpiö
Ajanvaraus: pe 28.6. klo 9-12 puh. 040 650 7967
Rokotuspaikka: Maalahti-Korsnäsin terveyskeskus, Tamppitie 2, 66100 Maalahti
Kristiinankaupunki ja Kaskinen
Ajanvaraus: ma-pe klo 8.30-9.30 puh. 06 218 6012
Rokotuspaikka: Kristiinankaupungin neuvola, Perhekeskus, Lapväärtintie 10, 64100 Kristiinankaupunki
Yhteyshenkilöt
Pirjo PitkäkangasKoordinoiva osastonhoitaja
Puh:050 373 7965pirjo.pitkakangas@ovph.fiKommunikationsenheten - Viestintäyksikkö
Vi betjänar media mån-fre kl. 9–15. Ta kontakt så svarar vi så fort som möjligt. Palvelemme mediaa ma-pe klo 9-15. Ota yhteyttä, niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian.
Välkommen till Österbottens välfärdsområde! Vi anordnar social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendets tjänster i Österbotten. I Vårt område bor cirka 176 000 invånare och vi har över 8000 anställda. Vi jobbar från människa till människa.
Tervetuloa Pohjanmaan hyvinvointialueelle! Järjestämme sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjanmaalla. Alueellamme asuu noin 176 000 asukasta ja meillä on yli 8000 työntekijää. Työskentelemme ihmiseltä ihmiselle.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Österbottens välfärdsområde – Pohjanmaan hyvinvointialue
De yrkesutbildade personerna har nu ett gemensamt verktyg, men arbetet med att lära sig det nya verktyget fortsätter31.3.2025 16:20:59 EEST | Pressmeddelande
Enheterna i välfärdsområdet har under det senaste halvåret gått över till att använda ett gemensamt klient- och patientdatasystem.
Ammattilaisilla nyt yhteinen työväline, mutta uuden opettelu jatkuu31.3.2025 16:20:05 EEST | Tiedote
Hyvinvointialueen yksiköissä on siirrytty viimeisen puolen vuoden aikana käyttämään yhteistä asiakas- ja potilastietojärjestelmää.
Nu har hela området en gemensam, digital servicekanal31.3.2025 16:17:59 EEST | Pressmeddelande
Logga in dig på MittKanta och kontrollera informationen om Kanta-tjänsterna samt tillstånden för utlämnande av uppgifter.
Nyt koko alueella on yhteinen digitaalinen asiointikanava31.3.2025 16:17:25 EEST | Tiedote
Kirjaudu OmaKantaan ja tarkista Kanta-informointi sekä tietojen luovutusluvat.
Ny brandstation togs i bruk i Kronoby: ”Nu blir utryckningarna smidigare”28.3.2025 10:15:27 EET | Pressmeddelande
Räddningspersonalen i Kronoby flyttar in i nya, fräscha utrymmen. Den nya brandstationen är anpassad till nutida krav och har gott om plats för både personal och utrustning.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme