Kesän sesonkikasvikset tuovat makua, terveyttä ja kestävyyttä ruokavalioon
Suomalaisten lihankulutus on yhä korkealla, vaikka kasvisten terveys- ja ympäristöhyödyt ovat hyvin tiedossa. Suomalaisten kasvisten käyttö on edelleen vähäistä – 14 % miehistä ja 22 % naisista syö riittävästi kasviksia (Finnravinto 2017). Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen rohkaisee suomalaisia lisäämään kasviksia ruokavalioonsa erityisesti kesällä. Sesonkikasviksia on nyt runsaasti saatavilla ja niiden hinta on edullinen – syitä suosia niitä siis riittää.

– Kesä on täydellinen aika tehdä ruokavaliosta kasvipainotteisempi. Sesongin kasviksia saa nyt edullisesti, ja ne tuovat väriä ja makua lautaselle, sanoo Tuovinen.
Sesonkikasvikset – kotimaisia ja maukkaita
Kesäkausi tuo mukanaan runsaan valikoiman kotimaisia kasviksia juhannuksesta pitkälle syksyyn. Kotimaisuus on monelle tärkeä tekijä, ja nyt voimme nauttia kotimaisista kasviksista tuoreimmillaan.
– Kotimaiset kasvikset ovat nyt parhaimmillaan, ja ne maistuvat upeilta. Grilliin saa uusia makuelämyksiä erilaisilla kasviksilla, kuten kuten kaaleilla tai hedelmillä. Hampurilaisen väliin voi paistaa esimerkiksi mustapapupihvit, jotka valmistuvat itse tehden, kertoo Tuovinen.
Helppoa ja vastuullista kesäkokkailua
Kasvikset ovat kätevä valinta mökkiruokailuun, koska ne eivät aina vaadi kylmäsäilytystä. Näin ollen ne säilyvät hyvin pienissä kylmäsäilytystiloissa tai viileässä paikassa ulkona.
– Kesällä on tarkoitus nauttia ruoasta ja yhdessäolosta. Kasvikset sopivat tähän täydellisesti, sillä ne ovat helppoja käyttää ja sopivat kaikille. Erilaiset kasvisruoat tekevät kesän juhlista ja arjesta vaivattomia ja herkullisia, Tuovinen jatkaa.
Askel kohti kestävämpää ruokavaliota
Ruoantuotannon ympäristövaikutuksia on vähennettävä, ja kasvivoittoinen ruokailu on avain kestävään ruokavalioon. Kasvisten, kasviproteiinien ja täysjyväviljan runsas käyttö edistää sekä terveyttä että ympäristön hyvinvointia.
– Ruokamurros on tulossa, ja ruokavaliomme muuttuu väistämättä kasvipohjaisemmaksi. Martat tarjoavat runsaasti vinkkejä ja reseptejä, joiden avulla on helppo tehdä parempia ruokavalintoja, sanoo Tuovinen.
Martat kannustavat kaikkia suomalaisia hyödyntämään kesän runsasta kasvisvalikoimaa ja nauttimaan maukkaasta, terveellisestä ja kestävästä ruuasta.
Yhteyshenkilöt
Emmi TuovinenKehittämispäällikkö, ruoka ja ravitsemus
Puh:050 308 9434emmi.tuovinen@martat.fiMarjo RantapusaKehittämispäällikkö, ruoka
Puh:050 441 2930marjo.rantapusa@martat.fiMarttaliitto
Marttaliitto on kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö. Martat toimivat sen puolesta, että kaikilla ihmisillä, kaikenlaisissa kodeissa, olisi hyvä olla. Arvojamme ovat yhdessä tekemisen ilo, kestävät valinnat ja avoimuus. Hyvästä arjesta parempi maailma. www.martat.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Marttaliitto ry
Pienillä vinkeillä paljon aikaan pihoilla19.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Arktiset aromit ja Marttaliitto kampanjoivat kesällä 2025 kestävän pihan- ja puutarhanhoidon puolesta. Pienillä teoilla on iso vaikutus, kun tehdään oikeita asioita. Kampanja kannustaa kotimaisten luonnonkasvien ja materiaalien käyttöön, ja huomioimaan puutarhassa myös luonnon monimuotoisuuden.
Marttaliiton vuosikokous järjestettiin LähiTapiolan pääkonttorilla – Kokouksessa tehtiin henkilövalintoja26.4.2025 15:53:15 EEST | Tiedote
Marttaliitto ry:n vuosikokous järjestettiin lauantaina 26.4.2025 LähiTapiolan tiloissa Espoossa. Kokousta sai seurata myös etäyhteyksien ääreltä. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa sääntömääräiset asiat, tehtiin henkilövalintoja ja hyväksyttiin vuoden 2026 toimintasuunnitelma.
Hämeen ja Pirkanmaan Marttojen yhdistyminen sai uuden nimen ja hallituksen – syntyi Hämeen-Pirkanmaan Martat ry16.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Hämeen ja Pirkanmaan Marttojen yhdistyminen astui virallisesti voimaan 1.1.2025. Kahden vahvan marttapiirin yhdistymistä on valmisteltu huolellisesti vuoden 2024 aikana. Nyt yhdistyminen on saanut myös näkyvän tunnuksen, kun yhdistyksen uudeksi nimeksi päätettiin 5.4.2025 pidetyssä vuosikokouksessa Hämeen-Pirkanmaan Martat ry.
Kutsu Marttaliiton vuosiseminaariin 25.4.2025: Muutos lautasella – Arvostava ruokapuhe muutoksen mahdollistajana9.4.2025 08:30:00 EEST | Kutsu
Tervetuloa Marttojen vuosiseminaariin perjantaina 25.4.2025 klo 13 alkaen! Tilaisuus järjestetään Tapiolan Hohkassa Espoossa sekä etäyhteyksin.
Marttojen kasvisruokasitoumus tekee kasvisruoasta uuden normin13.2.2025 07:30:00 EET | Tiedote
Martat haastaa muut järjestöt, yhdistykset, yritykset ja muut organisaatiot tekemään kasvisruokasitoumuksen. Sitoumuksen tekemällä organisaatio lupaa tarjoavansa kasvisruokaa järjestämissään tilaisuuksissa. Tavoitteena on lisätä kasvisruoan osuutta tilaisuuksissa ja tapahtumissa sekä kannustaa kestävämpiin ruokavalintoihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme